hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Arcam SA20 Review | Audiophile standard

TEST ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

*Τάξη G, 2x80Wrms
*Sabre ES9038Q2M
*Control app

H ARCAM EΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ, ΚΑΛΟ ΔΙΚΑΝΑΛΟ ΗΧΟ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ HDA, ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “HIGH DEFINITION AUDIO”. ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ, Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ…

Η φημισμένη εταιρία από το Cambridge «μετακόμισε» πέρυσι στην Harman (όπου με την σειρά της ανήκει στην Samsung), σηματοδοτώντας έτσι μια νέα εποχή στην ένδοξη ιστορία της.

Από το 1976 που ξεκίνησε η «Αmplification & Recording Cambridge», η εταιρία καταγράφει επιτυχίες και πρωτιές, όπως τον ανεξάρτητο μετατροπέα Black Box του 1988 και το πρώτο τμήμα DAB σε ενισχυτή το 1999. Στην Arcam αρέσει να πρωτοπορεί με το νέο και συνάμα να αναδεικνύει το παλιό.

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έθεσε στο προσκήνιο  την προσιτή σειρά “r”, με μικρές συσκευές της μόδας, όπου βρίσκουμε και τα πρώτα της DAC. Η κρίση όμως πέρασε, χωρίς να επιστρέψουμε στις χλιδάτες εποχές της σπατάλης και παράλληλα έγινε κάτι ακόμη που δεν το περίμενε μάλλον κανείς: Kαταγράφεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης μια δικάναλη αναβίωση με νέους απαιτητικούς ακροατές, που αφουγκράζονται το βινύλιο και ψάχνουν να το μάθουν ακόμη και με rip στο YouTube.

Παράλληλα, κυνηγούν βίντεο με ηχογραφήσεις hi-fi συστημάτων για να ακούσουν και να κρίνουν -όσο μπορούν- μηχανήματα που τους ενδιαφέρουν. Γι ’αυτή την εποχή που ζούμε, την τόσο απροσδόκητη μα και ελπιδοφόρα, η Arcam έχει και πάλι κάτι ενδιαφέρον να πει και το λέει υπερήφανα με τη νέα σειρά HDA.

HIGH DEFINITION… ARCAM

H Arcam κάνει πάντα πολύ προσεκτικές κινήσεις και ποτέ δεν πάει για το κάτι παραπάνω, επιλέγοντας μια πιο συντηρητική προσέγγιση. Ίσως γι’ αυτό να είναι τόσο αποτελεσματική και ουσιαστική σε ότι παράγει.

Όταν, για παράδειγμα, παραλάβαμε τον SA20 για δοκιμή, το πρώτο δείγμα της νέας δικάναλης σειράς HDA, χαρήκαμε μεν με τη νέα εμφάνιση και την ποιότητα κατασκευής, αλλά σύντομα απορήσαμε που η Ethernet της πλάτης του δεν περνάει αρχεία, όπως άλλωστε και η USB-A, αλλά απευθύνονται σε IP control μέσω app και software updates, αντίστοιχα. Αυτές οι λειτουργίες υπάρχουν βέβαια στο player της σειράς, το CDS50, που αναπαράγει και δίσκους SACD.

Η αλήθεια είναι ότι η δικάναλη αναβίωση έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους σχεδιαστές και δεν είναι όλοι σε θέση να διατηρούν ανεξάρτητες σειρές για όλα και όλους. Ένα πρότυπο που φαίνεται να παίρνει προβάδισμα είναι το «όλα σε ένα» (π.χ. Primare I15) και ένα άλλο είναι να έχεις pure δικάναλους ενισχυτές (με ή χωρίς DAC αλλά οπωσδήποτε με phono) ταιριασμένους με πολυπηγές player/streamer/DAC/BT (π.χ. Marantz 8006). Αν η δικάναλη αναβίωση «αγριέψει» κι άλλο, είναι πιθανόν ο κόσμος να τείνει προς το δεύτερο πρότυπο καθώς η ενσωμάτωση τόσων λειτουργιών συνήθως ενοχλεί τα ενισχυτικά κυκλώματα.

Ο SA20 βρίσκεται σε αυτό το σταυροδρόμι και, προς το παρόν, η Arcam επιλέγει το πιουρίστικο πρότυπο, αφού «ξέχασε» να βάλει ακόμη και Bluetooth στον ενισχυτή, έβαλε όμως ένα Sabre με κλασικές εισόδους κι ένα πολύ καλό phono MM. Η οθόνη είναι μεγάλη με τυπικά γραφικά, απεικονίζει τη συχνότητα δειγματοληψίας του ψηφιακού σήματος από τις ομοαξονικές, ντιμάρεται και παρέχει πρόσβαση στο μενού, όπου κάνουμε βασικές ρυθμίσεις και επιλέγουμε το ψηφιακό φίλτρο.

Το τεχνολογικό αποτύπωμα του SA20, ως ενισχυτή, αποτελεί μια μετεξέλιξη του FMJ A29 και περιλαμβάνει την τάξη G, όπου συνδυάζονται δύο τροφοδοτικά με διαφορετικό πυκνωτικό εξοπλισμό. Το πρώτο (2×6.800/50V) λειτουργεί την έξοδο σε τάξη Α και το δεύτερο, που είναι και το μεγαλύτερο (2×10.000/63V), δίνει την μεγάλη ισχύ όταν το πρόγραμμα το απαιτήσει.

Ακούγεται πολύπλοκο και στην ψύκτρα βρήκαμε μια ασυνήθιστη σύσταση από διπολικά τρανζίστορ (NJL0281D) και thermal track (NJW3281G), αλλά το στάδιο αυτό είναι καλά δουλεμένο από την Arcam τα περασμένα χρόνια, με την ισχύ που αποδίδεται (90W τη δηλώνει στο manual) να είναι η συνηθισμένη που συναντούμε στους ενισχυτές της FMJ. Εργονομικά, όλα κυλάνε ομαλά και το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν οι δυσδιάκριτες επιγραφές στα πλήκτρα των εισόδων με χαμηλό φως.

ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο νέος Arcam αρέσει πολύ με το καλημέρα, αποδίδοντας έναν απρόσμενα φινετσάτο ήχο σε νορμάλ στάθμες ακρόασης. Το DAC του αποδίδει εξαιρετικές χροιές, δυναμικές και ανάλυση και το phono του περνάει άνετα τα όρια ησυχίας και τονικότητας για μια πολύ ποιοτική ακρόαση. Το ATC SCM11 έστησε μια πολύ πλατιά σκηνή χωρίς κόπο, με άριστη εστίαση και πανέμορφες οργανικές χροιές, παίζοντας μουσική με άψογη ροή και πλούσιες μικροδυναμικές αντιθέσεις.

Ενώ με λαμπάτους ενισχυτές δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά να αναδείξει τον αρμονικό τους πλούτο, με τον SA20 απέδωσε ευδιάκριτες αρμονικές σαν να ήταν λαμπάτος (μας θύμισε Leben), αφού ο ενισχυτής επιβλήθηκε στο ηχείο αφενός και, αφετέρου, είναι σε θέση να δώσει αυτή την πτυχή χάρη στην τάξη G, αισθητά περισσότερο από έναν τυπικό ΑΒ. Η αναπαραγωγή είναι πάντα γλυκιά, ανάλαφρη και τάχιστη, με σοβαρή όμως ανάλυση σε όλο το φάσμα. Τα πρίμα του έχουν πολύ ενδιαφέρον, ενώ είναι πολύχρωμα και αέρινα, ταυτόχρονα είναι και λίγο στεγνά αλά Naim, όσο χρειάζεται ώστε να απολαύσεις εξαιρετική σκηνική ακρίβεια και να ανασύρεις εύκολα τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Συνεπακόλουθα, οι μεταβατικές έχουν εξαιρετική σαφήνεια και, μολονότι δεν κατέχουν τη ρευστότητα άλλων σχεδίων μεγάλης ισχύος (π.χ. Yamaha AS-1100) ή την υποβλητική ατμόσφαιρα π.χ. ενός Marantz PM8006, προβάλλονται όσο χρειάζεται για να τονίσουν τη ροή χωρίς να την «καθοδηγήσουν». Γενικά, ο SA20 δεν τραβάει ποτέ την προσοχή στον ήχο του και είναι ένας περίφημος υπηρέτης της μουσικής ομορφιάς, εκτός κι αν ανοίξουμε πολύ το volume.

Κάποια στιγμή η τάξη Α μας αποχαιρετάει και αρχίζει η αραίωση του τίμπρου και ο αποχρωματισμός των αρμονικών, σημάδια ότι αν συνεχίσουμε θα αρχίσει η συμπίεση. Αλλά αυτό το σημείο είναι αρκετά μακριά για μια νορμάλ οικιακή ακρόαση. Με ηχεία των 95dB ποτέ δεν τον ακούσαμε να σκληραίνει ενώ με τα ATC και χρήση του εσωτερικού DAC, το σημείο αυτό εμφανίστηκε με τη ρύθμιση κάπου ανάμεσα στο 40 και το 50 (το εύρος είναι 0-99, μέσω του PGA2311), αναλόγως και του προγράμματος, οπότε η στάθμη είχε ήδη γίνει άβολη για τα αυτιά μας.

Η πανδαισία του low level που προσφέρεται μέσω της τάξης G έχει πάντως ένα μικρό κόστος στις μεγάλες δυναμικές αντιθέσεις και σε μεγάλες στάθμες, όπου ο SA20 είναι πιο «προσεκτικός» και ίσως δεν αισθάνεται τόσο άνετα, όμως η αποστολή του δεν είναι τα πάρτι σε μεγάλους χώρους αλλά η καλύτερη δυνατή πιστότητα σε φυσιολογικές στάθμες ακρόασης, κάτι που πετυχαίνει κατά 100%.

Η επιστροφή της Arcam στον καλό δικάναλο ήχο είναι λοιπόν γεγονός και ο SA20 είμαστε σίγουροι πως θα σας κακομάθει με την μοναδική φινέτσα του και το εξαιρετικό τμήμα DAC που ενσωματώνει.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
EIΔΟΣ: Oλοκληρωμένος ενισχυτής με DAC και ενισχυτή ακουστικών
ΙΣΧΥΣ: 2x90W/8Ω, 2x150W/4Ω
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xΟπτική, 2xΟμοαξονική,
ΦΙΛΤΡΑ: Brick wall, Αpodizing, 3xΜinimum phase, 2xLinear phase
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 3xΓραμμής RCA (1Vrms/10kΩ), 1xΜini jack 3,5 χλστ., 1xPhono MM (5mV/47KΩ)
ΕΞΟΔΟΙ: 1xPre out (630mV/230Ω), 1xΜini jack Aκουστικών (5Vrms@600Ω, 16Ω-2ΚΩ)
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: PCM μέχρι 192KHz/24bit (coax.),  96KHz/24bit (opt.)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠxΥxΒ):  433x87x323 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 9,2 κιλά

92%

ΣΧΟΛΙΟ

O SA20 συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο Α29, κάνοντας τη διαφορά με την νέα εμφάνιση και την ενσωμάτωση, για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένο της εταιρίας, ενός εξαιρετικού DAC βασισμένου στο Sabre 9038Q2M, χωρίς όμως είσοδο USB για τον υπολογιστή.

AAAV
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 1.250€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα