ΤΟ ΝΕΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΗΓΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ HIGH END ΓΚΑΜΑ ΤΗΣ MARANTZ ME ΤΡΟΠΟ ΠΕΙΣΤΙΚΟ, ΤΟΣΟ ΣΑΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΟΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ PLAYER.
KEIMENO: ΠΑΡΙΣ ΚΩΤΣΗΣ
Την δημιουργία των «50s» υπογράφει ο soundmaster Yoshinori Ogata και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι οι νέες ηχομηχανές της Marantz έχουν τον ήχο τους και την προσωπικότητά τους, που τα διαφοροποιεί τόσο από τον Model 40n και το CD 60.
Αρχικά, βλέποντας και τις τιμές λιανικής, κανείς αντιλαμβάνεται ένα «παιχνίδι» με την παρουσία streamer/DAC, το οποίο -για να το πούμε κάπως απλοϊκά- έχει αφαιρεθεί από τον ενισχυτή και έχει προστεθεί στο player για να προέλθει το νέο ζευγάρι που δοκιμάζουμε.
Εξάλλου, το «πακέτο» CD 60 και Model 40n κοστίζει περίπου όσο και το νέο σετ του Model 50 με το CD 50n και λειτουργικά αυτά τα δύο είναι σχεδόν ισοδύναμα (πλην του USB-DAC και των BT ακουστικών της νέας πηγής), έτσι μπορεί κανείς να πει ότι η Marantz μας βάζει ακόμη μια φορά ευχάριστα διλήμματα.
Στην πράξη, η διάσημη εταιρία απλά υπηρετεί την κοινή λογική και παράλληλα γεμίζει τη μεσαία κατηγορία της γκάμας της με τη νέα εμφάνιση που αρέσει πολύ. Γιατί να πάρω, για παράδειγμα, τον Model 40n αν έχω ήδη ένα κορυφαίο DAC/streamer;
Η απάντηση είναι πως δεν χρειάζεται γιατί υπάρχει πια ο σχεδόν πανομοιότυπος Model 50. Όσο για την αναζήτηση μιας ψηφιακής πολυπηγής με οδηγό δίσκου, εδώ είναι ξεκάθαρο πως το CD 50n είναι σημαντικά πιο προσιτό από το SACD 30n το οποίο, αν δεν έχουμε δίσκους SACD, μας είναι περιττό εκτός κι αν επιθυμούμε την μετατροπή του PCM σε DSD μέσω του custom DAC, κάτι που προϋποθέτει όμως εξεζητημένα γούστα και συστήματα.
Δεν είναι συνεπώς τυχαίο πως, κατά την παρουσίαση των «50s», η Marantz φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως το νέο ζευγάρι απέχει σημαντικά ως ποιότητα κατασκευής από το αντίστοιχο της παλαιάς εμφάνισης, δηλαδή το βραβευμένο σετ PM8006/ND8006, που κόστιζε 30% λιγότερο και διέθετε παρόμοια ισχύ και κατανομή λειτουργιών.
BUILT TO LAST
Ο Model 50 είναι ένα μικρό «θηρίο», σημαντικά μεγαλύτερο και βαρύτερο από τον PM8006. Πρακτικά ίδιος ως ενισχυτής με τον δικτυωμένο «αδελφό» του Model 40n, προσφέρει μια επιπλέον έξοδο ηχείων με τα γνωστά εξαιρετικά custom μπρούτζινα βύσματα και η μόνη έλλειψη δίπλα στον 40n είναι η απουσία ρυθμίσεων του βαθυπερατού φίλτρου της εξόδου υπογούφερ, ελλείψει μενού. Θα θέλαμε όμως το source direct στην πρόσοψη όπως στον 40n (τη θέση του πήρε ο επιλογέας ηχείων), όχι μόνο στο τ/χ.
O Model 50 διαθέτει τον μεγάλο μετασχηματιστή τροφοδοσίας των 66Α και το στάδιο ισχύος (2xSanken Α1303+C3284/κανάλι, parallel push-pull) του Model 40n, υλοποιώντας έτσι την τεχνική High Instantaneous Current Capability (HICC) που του επιτρέπει να οδηγήσει δύσκολα φορτία.
Σε αυτήν συγκαταλέγονται οι χάλκινες μπάρες σύνδεσης των γραμμών τροφοδοσίας, που είναι 28 φορές πιο παχιές από διαδρομές πλακέτας και η οριζόντια θέση των πυκνωτών εξομάλυνσης (2×18.000μF), πολύ κοντά στα τρανζίστορ ισχύος.
Το σασί είναι ενισχυμένο εμπρός και πίσω, σχεδόν στα επίπεδα του Model 40n και διαθέτει την ίδια στιβαρή βάση στήριξης του μ/σ του και τριπλό πάτωμα.
Από εκεί και πέρα ο Model 50, παρέα με την πηγή του, διαφοροποιούνται χάρη στους νέους custom ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές Marantz/Su’scon ενώ ξεχωρίζουν το ανασχεδιασμένο τμήμα προενίσχυσης με τα βελτιστοποιμένα HDAM SA2 και SA3 που έχει χαμηλότερες παραμορφώσεις (-40%@1,5V/20KHz) και το νέο phono stage MM χωρίς πυκνωτές στο σήμα με DC servo.
Τέλος, στα πιο κρίσιμα σημεία ο ενισχυτής διαθέτει πυκνωτές copper/PP film με τους οποίους η Marantz εξοπλίζει τον κορυφαίο Model 30.
Η πηγή από την πλευρά της είναι υπερπλήρης, με HDMI ARC, USB-DAC στα 384KHz/4xDSD, κλασικές ψηφιακές εισόδους και εξόδους, μεταβλητή και σταθερή αναλογική έξοδο, ενσύρματη και Bluetooth έξοδο ακουστικών και φυσικά την πλατφόρμα HEOS για τις ροές μας.
Για την ασύρματη δικτύωση βρίσκουμε, πέρα από το μπουτόν connect στην πλάτη της και το πλήκτρο HEOS στο τ/χ ενώ παρέχει ανεξάρτητη είσοδο για ιντερνετικό ραδιόφωνο και τη USB, για άμεση πρόσβαση στη μουσική ακόμη και χωρίς την εφαρμογή.
Υπάρχουν τα δύο γνωστά ψηφιακά φίλτρα της Marantz «Musical Digital Filtering» (MMDF), lock range για το jitter καθώς και τρεις θέσεις κέρδους για τον ενισχυτή ακουστικών. Διαθέτει δύο τροφοδοτικά, διακοπτικό και γραμμικό με μεγάλο τοροειδή μετασχηματιστή, τους νέους custom πυκνωτές εξομάλυνσης και διακριτό στάδιο εξόδου HDAM SA2.
Η εφαρμογή HEOS παρέχει επιλογή ψηφιακών εισόδων για το player και χειρισμό της αναπαραγωγής του οπτικού δίσκου ενώ τα αρχεία της USB-A απεικονίζονται με όλους τους φακέλους τους αλλά και μέσω της οθόνης. Φυσικά, ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από τον νέο DAC, με το ES9038Q2M έναντι του συνηθισμένου ES9016 που εξoπλίζει ND8006, CD 60 και Model 40n.
Επί τω έργω δεν υπάρχουν εκπλήξεις, μας περιμένει ο γνωστός ήχος της νέας γενιάς της Marantz, ο οποίος είναι διακριτά πιο ήσυχος, δυναμικός, πυκνός και γραμμικός από το ζευγάρι των 8006. Το σετάκι κρατάει χαμηλούς τόνους, δεν φωνάζει και δεν φωτίζει υπερβολικά την ατάκα, αναπλάθει όμως μοναδικά τον χώρο αλά τρίοδος, ρέει με χαρακτηριστική αμεσότητα και ομαλότητα και γενικά ακολουθεί την ηχογράφηση καθαρά, μουσικά και ατμοσφαιρικά, χωρίς καμία επίδειξη ανάλυσης.
Οι μεταβατικές είναι εξαιρετικές, βελούδινες και όλα συντείνουν σε μια φυσικότητα που σε αφήνει να ηρεμήσεις απέναντι από τα ηχεία χάρη στην απουσία τεχνουργημάτων και ηλεκτρονικής «υπογραφής». Με δύο λόγια, μια πολύ ώριμη απόδοση.
Ο ενισχυτής δεν φαίνεται να διαφέρει ως προς τις ικανότητες οδήγησης δίπλα στον 40n, έχει μεγάλα σώματα, βαθύ χαμηλό και μεγάλη ολογραφική σκηνή και δείχνει να αντέχει άνετα τις βυθίσεις των φορτίων. Ίσως είναι λίγο πιο ήρεμος στα ανώτερα πρίμα ελλείψει ψηφιακού τμήματος αλλά θα χρειαζόταν απευθείας αντιπαράθεση για να σιγουρευτούμε.
Η πηγή είναι κι αυτή «κλώνος» του CD 60 όταν παίζει δίσκους, έχει όμως λίγο περισσότερη λεπτομέρεια και καλύτερες δυναμικές και μας «υποχρεώνει» να σβήσουμε τα ασύρματα κυκλώματα για να λάμψει ιδανικά από αρμονικές στη μεσαία περιοχή. Οι ψηφιακές είσοδοι είναι πιο ανοιχτές και αναλυτικές, με χαρακτηριστική διαύγεια και θα καλύψουν άνετα τις ανάγκες της υψηλότερης ανάλυσης ειδικά μέσω της USB.
Τα δύο «50s» έχουν ακριβώς τον ίδιο ήχο, ταιριάζουν ιδανικά μεταξύ τους και ίσως για κάποιους ακροατές να είναι το σετ που προτιμούν έναντι των άλλων επιλογών της γκάμας, καθώς αφήνει τα ψηφιακά εκτός της ενίσχυσης.
Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για κορυφαίες επιλογές σε μια κατηγορία τιμής που πλέον θεωρείται high-end και όπου οι παραπέρα βελτιώσεις είναι συνήθως μικρές και έρχονται με δυσανάλογα μεγάλο κόστος.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
MODEL 50
ΕΙΔΟΣ: Ολοκληρωμένος ενισχυτής
ΙΣΧΥΣ/DF: 2x70W@8Ω, 2x100W@4Ω/100
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ/NOISE: 5Hz-100KHz/116dB s/n
ΕΙΣΟΔΟΙ: 4xline (185mV/16ΚΩ), phono (MM-1,4mV/47ΚΩ), Power Amp Direct (1,5V/15KΩ)
ΕΞΟΔΟΙ: pre out, sub out (lpf@150Hz), line out, ακουστικών, ηχεία Α και Β
ΕΞΤΡΑ: bass/treble/balance, source direct
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 442 x431x130 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 14,2 κιλά
CD50n
ΕΙΔΟΣ: CDplayer/DAC/streamer
DAC/BRDIGE: Sabre ES9038Q2M/HEOS
ΠΑΙΖΕΙ: PCM 192KHz/24bit και 2xDSD (ethernet), PCM 384KHz/32bit και 4xDSD (USB DAC)
ΕΙΣΟΔΟΙ: HDMI ARC/CEC, coaxial, optical, USB-B, USB-A, ethernet, wi-fi, Bluetooth, Airplay2
ΕΞΟΔΟΙ: 2xRCA (fixed + variable), coax, optical, ακουστικών, ΒΤ ακουστικών
STREAMING: Spotify Connect, TIDAL, Soundcloud, Amazon Music, Deezer, TuneIn Radio, Amazon Alexa, Hey Google, UPnP, Roon Tested
ΕΞΤΡΑ: 2xMMDF, 3xlock range, 3xh/p amp gain, auto standby
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 442 x424x130 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 10,3 κιλά
ΣΧΟΛΙΟ
Με τα «Fifties», η Marantz ολοκληρώνει τη νέα high end γκάμα της με την καινούργια εμφάνιση, αφήνοντας τα μοντέλα βάσης και κορυφής προς το παρόν ανεπηρέαστα. Ο Model 50 δείχνει ως ένας 40 χωρίς το «n» και το CD50n ως ένα CD 60 με την προσθήκη του «n», μα στην πράξη τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, η ευελιξία στις επιλογές μας διευκολύνεται σημαντικά από την επέκταση της γκάμας.
ΤΙΜΗ: 1.800€ έκαστο