hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Exposure XM5 Review | Με Phono ΜΜ, USB-B DAC

Η ΣΕΙΡΑ «ΜΙΚΡΟΥ ΠΛΑΤΟΥΣ» ΤΗΣ EXPOSURE ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ BLUETOOTH. ΜΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΕ ΤΑΞΗ ΑΒ, ΜΕ ΣΟΦΙΣΤΙΚΕ ΗΧΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛA TMHMATA PHONO KAI USB DAC.

Μολονότι οι ολοκληρωμένοι ενισχυτές με τρανζίστορ είναι μαζί μας εδώ και πολλές δεκαετίες και η εργαστηριακή τους εικόνα είναι παρόμοια καλή και φυσικά πολύ καλύτερη από εκείνη των λαμπάτων που αντικατέστησαν, εξακολουθούμε να καταγράφουμε σημαντικότατες διαφορές στην ηχητική τους συμπεριφορά.

Ένας τέτοιος ενισχυτής, όπως ο XM5 της δοκιμής μας, με ένα ζευγάρι διπολικών τρανζίστορ ισχύος στο κάθε κανάλι που αποδίδουν περί τα 60 με 80W στα 8Ω, θα μετρήσει πολύ χαμηλές παραμορφώσεις, χαμηλό θόρυβο και θα δώσει την μέγιστη ισχύ του χωρίς να ξεπεράσει το 1% παραμόρφωση.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τόσο διαφορετικούς ηχητικά αυτούς τους ενισχυτές; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αναδεικνύει για ποιον λόγο πολλοί από εμάς είμαστε «ενισχυτάκηδες» και φωτίζει τους λόγους που τα ενεργά ηχεία δεν ασκούν τόση γοητεία στους κλασικούς χομπίστες.

Εντελώς άλλο ήχο παίρνουμε λοιπόν από τον πρωταγωνιστή της κατηγορίας, τον Marantz PM8006, αλλιώς παίζει ο Arcam HD20, αλλιώς οι εισαγωγικοί Naim και Quad και η λίστα δεν έχει τελειωμό, αν βάλουμε στην εξίσωση και τους ιαπωνικούς ενισχυτές. Οι βρετανικής σχεδίασης ενισχυτές έχουν συνήθως τις μεγαλύτερες διαφορές από το μέσο όρο ή τις πιο έντονες προσωπικότητες, αν θέλετε.

Η Exposure ανήκει στον σκληρό πυρήνα των ιστορικών βρετανικών εταιριών και κάθε ακρόαση σε ενισχυτή της αποτελεί αναμφίβολα μια μοναδική εμπειρία. Με τον XM5 μας δίνει τον βασικό της ήχο χωρίς εκπτώσεις, όπως φαίνεται από την υψηλή ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται. Μεγάλος τοροειδής 200VA της Noratel, πυκνωτές εξομάλυνσης Kendell και bipolar τρανζίστορ της Toshiba στην έξοδο, με ρύθμιση στάθμης από μοτοριζέ μπλε Alps, συνιστούν μια κλασική audiophile εικόνα που τείνουμε να ξεχάσουμε στις ημέρες των «όλα σε ένα» με τα διακοπτικά τροφοδοτικά και τα πάμπολλα τσιπσέτ στη στάθμη, το στάδιο ισχύος κ.λ.π.

Το μισού πλάτους σασί του XM5 είναι βέβαια ασφυκτικά γεμάτο, αφού περιλαμβάνεται ένα πλήρες τμήμα DAC και ένα ποιοτικό phono stage για κεφαλές ΜΜ. Μπορεί να μην υπάρχει Bluetooth ή τμήμα streaming, ωστόσο παίρνουμε τέσσερις κλασικές ψηφιακές εισόδους που θα καλύψουν από την TV μέχρι το streamerάκι μας, μια εξαιρετικής ποιότητας αναλογική είσοδο (και προενισχυτική έξοδο με κέρδος 12dB), μια είσοδο pass through με fixed στάθμη για ενσωμάτωση στο home cinema (ενισχυτής για τα front) και φυσικά τηλεχειρισμό.

Όλα τα ψηφιακά βρίσκονται σε μια μεγάλη, ανεξάρτητη πλακέτα που βρίσκεται ψηλά στο σασί και ανάποδα τοποθετημένη, ενώ το κυρίως κύκλωμα βρίσκεται χαμηλά, με τα τρανζίστορ να αποβάλλουν τη ζέστη τους στο πάτωμα του ενισχυτή. Ο XM5 δεν παρέχει έξοδο ακουστικών και οι ομοαξονικές τερματίζονται με BNC. Ένα ακόμη σημείο που ίσως φανεί περίεργο, ειδικά στους μη εξοικειωμένους με το βρετανικό hi-fi, είναι η χρήση βυσμάτων μόνο για μπανάνες στις εξόδους των ηχείων.

ΡΥΘΜΟΣ, ΧΡΩΜΑ, ΔΥΝΑΜΗ

Ο ενισχυτής δεν τίθεται σε κατάσταση αναμονής (παρότι το πλήκτρο υπάρχει στο τ/χ) και ανάβει/σβήνει από το πιεστικό στην πρόσοψη. Ανάβουν τρία διακριτικά κόκκινα led, ένα δίπλα στο όνομα της μάρκας, ένα στην επιλεγμένη είσοδο και ένα επάνω στο μοτοριζέ ποτενσιόμετρο.

Με την πίεση της σίγασης, τα δύο τελευταία σβήνουν. Από το τηλεχειριστήριο μπορούμε επίσης να αλλάξουμε στάθμη και είσοδο, είναι προγραμματιζόμενο, πλαστικό και διαθέτει λειτουργίες για άλλα μέλη της σειράς XM. O XM5 ζεσταίνεται αρκετά κατά την χρήση, αλλά δεν καίει.

Όλα τα τμήματα του ενισχυτή λειτούργησαν ομαλά, με μια μικρή αβεβαιότητα στα δύο πιεστικά της πρόσοψης για τις εισόδους κατά τις γρήγορες ή βιαστικές κινήσεις μας. Ηχητικά, τις καλύτερες επιδόσεις τις πήραμε από την αναλογική είσοδο, το phono stage και την USB-B, με τις κλασικές ψηφιακές εισόδους να είναι ένα κλικ κάτω σε σώματα και περιγραφές, λίγο πιο στεγνές και λεπτές αν θέλετε. Αυτές είναι λοιπόν ιδανικές για TV και συμπιεσμένο υλικό από υπηρεσίες ροής.

Αν έχετε ένα πολύ καλό DAC, CDp ή Universal player, σας προτείνουμε την αναλογική είσοδο. Τα αρχεία από τον υπολογιστή αποδόθηκαν με διευρυμένη δυναμική περιοχή, άριστη ανάλυση, μια χαρισματική σκηνική παρουσία που σε αγκαλιάζει και πολύ καλή τονική ομαλότητα. Υπήρξαν σαφείς διαφορές υπέρ της μεσαίας περιοχής του DSD και το hi-resolution υλικό σε PCM αποδόθηκε με αέρα και «αναλογικά» πρίμα, με καλύτερη αίσθηση του χώρου από το red book, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από αφύσικες εμφάσεις στα περιγράμματα και τις μεταβατικές.

Η σκηνική απεικόνιση και συνεπακόλουθα ο ρυθμός και ο χρονισμός είναι ίσως τα πιο δυνατά σημείο του XM5. Εστιάζει εξαιρετικά, παρουσιάζει την κοντινή δράση με τρόπο άμεσο, διακριτό και ψηλαφητό και δεν «παγώνει» τη ροή για να το πετύχει αυτό τεχνοκρατικά. Αντίθετα, όλο αυτό στηρίζεται σε μια άριστη, καλοχρονισμένη ανάπλαση του low level και στην άμεση απόδοση των δυναμικών του προγράμματος.

Είναι μεν ένας «γρήγορος» ενισχυτής, αλλά κυρίως είναι ένας ενισχυτής με καλούς τρόπους, ομοιογένεια και μεγάλη ποικιλία σε θέματα ταχύτητας. Χωρίς να είναι τέρας ησυχίας και δυναμικών, περνάει το όριο των εισαγωγικών προτάσεων, διαθέτοντας πυκνές, πολύχρωμες περιγραφές στη χαμηλή και μεσαία περιοχή με άριστη λεπτομέρεια και αέρα στα πρίμα. Ο ΧΜ5 δεν είναι όμως ένας ενισχυτής χωρίς ιδιαιτερότητες, ίσως επειδή το μουσικό ταμπεραμέντο του δεν είναι συνηθισμένο.

Έτσι, θα προτιμήσει ηχεία με λιγότερο επίπεδες αποκρίσεις συχνότητας αλλά καλύτερο timing και γενικότερα έχει έντονη άποψη για το ηχείο που θα του συνδέσουμε, οπότε μια ακρόαση κρίνεται απαραίτητη πριν από την αγορά. Τα watt είναι πάντως πολύ καλά, περισσότερα από τα δηλωμένα, και τα αποθέματα γερά για χαμηλές τιμές εμπέδησης.

Με το KEF R11 ανέβασε μεν πολύ καλές στάθμες, αλλά έχασε λίγο τον βηματισμό και το ταμπεραμέντο του.  Στο στοιχείο του βρέθηκε με το B&W 603, όπου σχηματίστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα «παρέα» από μουσικά συστατικά με την έξοχη ικανότητα να δίνουν χρώμα και ζωή στις πιο ταχείες μεταβατικές του προγράμματος. Μπορεί λοιπόν να μην είναι ο απόλυτα ουδέτερος ενισχυτής (και ποιος είναι, ειδικά σε αυτά τα χρήματα;), αλλά με την κατάλληλη παρέα μπορεί πραγματικά να συναρπάσει.

Στο hi-fi υπάρχουν ακόμη άγραφοι κανόνες και συνταγές με καλά κρυμμένα μυστικά, που μας επιτρέπουν να στήσουμε ένα σύστημα της προκοπής  χωρίς να καταξοδευτούμε και ο XM5 αποτελεί σίγουρα ένα από αυτά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: ολοκληρωμένος ενισχυτής με DAC
ΙΣΧΥΣ: 2x60W/8Ω, 2×100/4Ω
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 20Hz-20KHz
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xline RCA , phono MM, 1xBypass RCA, 2xoptical, 2xBNC, USB-B
ΕΥΑΙΣΘ./ANT. ΕΙΣΟΔΩΝ: 47ΚΩ/2,5mV (phono), 14KΩ/350mV (line)
ΕΞΟΔΟΙ: pre out (RCA, 12 dB κέρδος τάσης)
DAC: Wolfson WM8742 (24bit/192KHz, DSD64)
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 200W@8Ω
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠxΥxΒ):  218x89x363 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 5 κιλά

91%

ΣΧΟΛΙΟ

Ένας ολοκληρωμένος με μουσική άποψη, πολλές ψηφιακές εισόδους και αρκετή ισχύ για ηχεία δαπέδου τριών δρόμων, που δεν κοστίζει πολλά. Ο XM5 μας εισάγει στη βρετανική σχολή ήχου, χωρίς εκπτώσεις στην κατασκευή και τον εξοπλισμό.

Kosmas Hi-FI
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 1.490€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα