hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Τέλος οι ρωσικές λυχνίες από την αγορά του ήχου

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία και η εισβολή της Ρωσίας στην χώρα αυτή εκτός από την καταστροφή της και τις πολλαπλές απώλειες έχει παράπλευρες συνέπειες για όλο το κόσμο.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία αλλά η καταστροφή πολλών εργοστασίων στην Ουκρανία επηρεάζει πλέον και την βιομηχανία του ήχου.

Οι κυρώσεις προς την Ρωσία δεν αφορούν μόνο τους ολιγάρχες, την ενέργεια, τις τράπεζες και την απομάκρυνση από την αγορά της των μεγάλων εταιριών και κατασκευαστών της Δύσης. Αφορούν και τον ήχο.

Η Ρωσία είναι μια από τις σημαντικές χώρες παραγωγής λυχνιών και η Ουκρανία ο μεγαλύτερος προμηθευτής του κόσμου αερίου νέον που χρειάζεται για την κατασκευή των τσιπ.

Έτσι η Electro-Harmonix, η γνωστή εταιρία κατασκευής ρωσικών λυχνιών, ανακοίνωσε ότι σταματάει την παραγωγή της αφού «κόπηκαν» τα κανάλια εξαγωγής τους προς την Δύση. Οι λυχνίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε ηλεκτρονικές audio συσκευές για το σπίτι, αλλά -κυρίως- στο χώρο του επαγγελματικού ήχου όπως είναι οι ενισχυτές κιθάρας.

Ήδη τα αποθέματά που υπάρχουν οι κατασκευαστές τα προμηθεύονται πια σε υψηλότερες τιμές, ενώ παράλληλα στρέφονται προς την Κινεζική αγορά που παράγει τις δικές της λυχνίες.

Αυτό επηρεάζει και τους Έλληνες «Λαμπάτους» κατασκευαστές όπως είναι η Lab12 που χρησιμοποιεί αρκετές ρωσικές λυχνίες. Σε επικοινωνία του hxosplus ο κ. Στράτος Βήχος της Lab12 μας είπε: «ότι έχει άφθονα αποθέματα λυχνιών και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα».

Το ίδιο και η Tsakiridis Devices η οποία σε μερικά της μόνο μοντέλα τοποθετεί ρωσικές λυχνίες, σε επικοινωνία του hxosplus μαζί τους, ο κ. Κώστας Τσακηρίδης μας είπε ότι: «Ήδη οι τιμές των λυχνιών από αυτή τη χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά και η λύση πια είναι προς τους κινέζους κατασκευαστές λυχνιών οι οποίοι έχουν αυξήσει ποιότητα.»

Το σίγουρο είναι ότι οι λαμπάτοι ενισχυτές και προενισχυτές θα είναι πια πιο ακριβοί στην αγορά απ’ ότι είχαμε συνηθίσει.  

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει παγκόσμιος πανικός για τη διαθεσιμότητα λυχνιών, το μεγάλο εργοστάσιο Shuguang στην Κίνα αναγκάστηκε να μετακομίσει, ενώ το εργοστάσιο JJ Electronic στη Σλοβακία που είχε χρόνο παράδοσης ενός μήνα, τώρα έχει χρόνο παράδοσης έξι μηνών.

Είχαμε που είχαμε καθυστερήσεις προϊόντων από την έλλειψη των τσιπ, τώρα έχουμε πρόβλημα και με τις λυχνίες.

Στο πόλεμο χάνονται ζωές και υποδομές, τις λυχνίες θα σκεφτούμε τώρα;

Ας ελπίσουμε ο πόλεμος αυτός να σταματήσει γρήγορα, οι συνέπειες είναι σκληρές για όλους μας και η επιστροφή σε ότι ξέραμε… πολύ δύσκολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα