hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

O Σωκράτης Ζαφειριάδης δεν είναι πια εδώ. Μεσίστια η ελληνική σημαία για τις Roister και Rois Acoustics.

Τα ηχεία της Roister ποτέ δεν είχαν τίποτε να ζηλέψουν από τα ηχεία του εξωτερικού και αυτό δεν άλλαξε ποτέ, ακόμη και όταν μετονομάστηκε σε Rois Acoustics.

Πίσω από τις Roister και Rois Acoustics ήταν ο Σωκράτης Ζαφειριάδης, ένας χαμογελαστός άνθρωπος -για όσους τον γνώρισαν- που έβαλε τον καλό ήχο σε χιλιάδες ελληνικά σπίτια.

Αποχαιρετάμε τον δημιουργό και την ψυχή των Roister και Rois Acoustics, Σωκράτη Ζαφειριάδη.

Όπως μας πληροφόρησε η κόρη του Έρρικα Ζαφειριάδη από το Facebook, ο Σωκράτης έφυγε από τον κόσμο των επίγειων ηχείων και πέταξε εκεί ψηλά στα ουράνια και στα παραδεισένια ηχεία.

Μια ζωή κατασκευαστής ηχείων, ο Σωκράτης Ζαφειριάδης, πάντα δημιουργικός και ανήσυχος, έχει κυκλοφορήσει δεκάδες διαφορετικά μοντέλα από ενεργά, μέχρι subwoofer και από home cinema μέχρι διορθωτές χώρου (acoustics compensator).

Αν η Roister ήταν «ξένη» εταιρεία θα ήταν ανάμεσα στα 5 top brands ηχείων του κόσμου!

Στην ακμή της η Roister γνώρισε δόξες, τις μεγαλύτερες που έζησε ποτέ ελληνική εταιρεία ήχου.

Δεκάδες άνθρωποι σχεδίαζαν, μελετούσαν, συναρμολογούσαν και πουλούσαν «Roister» σ’ όλη την Ελλάδα. Είχε παρουσίαση στην έκθεση του Μονάχου πολύ πριν από άλλες ελληνικές εταιρείες συμμετείχε συχνά στις ελληνικές εκθέσεις του ήχου, όπως η HES.

Η ιστορία της Roister μετράει περισσότερα από 40 χρόνια, πόσες ιστορίες έχουμε να διηγηθούμε, πόσες δοκιμές, πόσες πρωτιές και μοναδικές τεχνολογίες ακουστικής. Επίσης πόσα μάθαμε από τους μηχανικούς της Roister, μας μιλάγανε πάντα για τα ηχεία της εταιρείας και το πως τα φτιάχνουν.

Το σημαντικό είναι ότι η Roister δεν έβγαλε μόνο ηχεία, δίπλα στο Σωκράτη Ζαφειριάδη μαθήτευσαν και εξαιρετικοί άνθρωποι. 

Για μας ο Σωκράτης ήταν πάντα η Roister, αναγκάστηκε τα τελευταία χρόνια να την μετονομάσει σε Rois Acoustics αφού διεκδικούσαν το μεγάλο όνομα της Roister και άλλοι. Δεν μάθαμε ποτέ ακριβώς τι έγινε.

Συχνά βλέπω σε σπίτια φίλων ηχεία Roister, σημάδι ότι το έργο και η αποστολή του Σωκράτη Ζαφειριάδη έχουν πετύχει.

Είναι το πιο γνωστό όνομα (brand) ελληνικής εταιρείας ήχου που ελπίζουμε ότι δεν θα σταματήσει ποτέ. Το ίδιο ήθελε και ο Σωκράτης Ζαφειριάδης που μέχρι τελευταία παρουσίαζε νέα  μοντέλα.

Ο ίδιος έλεγε «Αφήστε τον ήχο να πετάξει». Στην μνήμη και στην παρακαταθήκη του Σωκράτη Ζαφειριάδη, ευχόμαστε η πεταλούδα από το λογότυπο της Roister να ξαναπετάξει και η Roister να συνεχίσει το όραμα του ιδρυτή της.

O Σωκράτης Ζαφειριάδης στην Έκθεση HES2015

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το προσωπικό αρχείο του Φ.Φ.

Από την επίσκεψή μας στους χώρους της Roister το 2004.
Το τμήμα του ενισχυτή των ενεργών subwoofer της Roister (Φωτό: Φ.Φ. 2004)
Από το χώρο μετρήσεων της Roister (Φωτό: Φ.Φ. 2004).
Πρωτοπόρα και καινοτόμα η Roister είχε από τις αρχές του 2000 κατασκευάσει συσκευή διόρθωσης ηχείων και χώρου. Δεκαετίες πριν το Dirac…
Ο Άρης Σδραβόπουλος ήταν ο voicing της Roister για πολλά χρόνια, εδώ τον βλέπουμε με τον υπολογιστή του το 2004, από την επίσκεψή μας στην Roister.
Μια από τις πρώτες εταιρείες ήχου που με περηφάνεια έγραψε “Made in Greece”.
Το πιο θρυλικό προϊόν της εταιρείας είναι σίγουρα το Status 7, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000, ταράζοντας τα νερά της κατηγορίας τιμής του, καθώς έφερνε στα ελληνικής κατασκευής ηχεία πρωτόγνωρη ποιότητα σε εντυπωσιακά προσιτή τιμή. Εδώ βλέπουμε όλη την σειρά. Από κεντρικό μέχρι surround, πολύ πριν από το Dolby Atmos. H φωτογραφία είναι από την Έκθεση του ήχου 2007. ((Φωτό: Φ.Φ.).
Το θρυλικό πακέτο ηχείων 5.1 με ενεργό subwoofer της Roister. (2004).
Συμμετοχή της Roister στην Έκθεση του ήχου 2006.

Η σειρά Status όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Έκθεση του ήχου το 2002.
Το 2006 η Roister παρουσίασε το πακέτο ηχείων PL-1000. Ναι, ελληνική εταιρεία είναι.
Ενεργά ηχεία IQ το 2006 από την Roister.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα