Κατά τη διάρκεια της δοκιμής του Αnthem STR Integrated στο περιοδικό είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος ARC.
Έτσι δοκιμάζοντας τον νέο προενισχυτή Anthem STR Preamplifier περιμέναμε να είχαμε το ίδιο λογισμικό ρύθμισης, αλλά στο μεταξύ η Anthem κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του ARC, που είναι συμβατή ακόμη με μερικά μοντέλα της που δεν είναι πλέον σε παραγωγή.
Πρόκειται για τo ARC Genesis που έχει μερικές νέες λειτουργίες και έρχεται να υποστηρίξει έναν μεγαλύτερο αριθμό λειτουργικών συστημάτων για Mac, iOS και Android, εκτός από Windows. Αντικαθιστά, επίσης, το Anthem PBK (Perfect Bass Kit), το οποίο ήταν αφιερωμένο στα subwoofer και στα ηχεία με ενεργό sub των Paradigm και Martin Logan.
Το νέο λογισμικό έχει ανανεωμένα γραφικά και η χρήση του είναι πιο διαισθητική, ενώ υπάρχουν και άλλες λιγότερο ορατές αλλαγές, όπως είναι οι νέοι αλγόριθμοι που αφορούν το φιλτράρισμα IIR που πια εκτελείται πιο γρήγορα.
Μερικές νέες δυνατότητες είναι η εύκολη προσαρμογή της «καμπύλης στόχος» αλλά και η ευελιξία του για όσους θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο δοκιμάζοντας συγκεκριμένες λύσεις για τις ανάγκες του χώρου τους.
Το σύστημα έρχεται με USB μικρόφωνο, με ρυθμιζόμενη βάση και καλώδιο για το εν λόγω μικρόφωνο και με καλώδιο Ethernet για σύνδεση του STR Preamplifier στο οικιακό μας δίκτυο μέσω του οποίου θα συνδεθεί ο υπολογιστής μας.
Αν δεν έχετε υπολογιστή υπάρχει και εφαρμογή για smartphone και tablet, αλλά η έκδοση για υπολογιστή μας επιτρέπει μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης μα πάνω απ ‘όλα κάνει χρήση του παρεχόμενου μικροφώνου που είναι σίγουρα πιο αξιόπιστο (και καλιμπραρισμένο) από αυτό του κινητού μας.
Από την ιστοσελίδα της Anthem μπορούμε να κατεβάσουμε το λογισμικό ARC Genesis και το αρχείο βαθμονόμησης για το μικρόφωνο. Το λογισμικό λειτουργεί καθοδηγώντας τον χρήστη βήμα-βήμα.
Αφού επιλέξουμε το set-up των ηχείων μας (στερεοφωνικό, 2.1 ή 2.2 καναλιών) το σύστημα απαιτεί την εκτέλεση τουλάχιστον πέντε μετρήσεων του χώρου μας, η πρώτη στην κύρια θέση ακρόασης και οι άλλες τέσσερες σε άλλα σημεία γύρω της.
Μας καθοδηγεί το πρόγραμμα με γραφικά. Μετρούνται μεμονωμένα τα ηχεία και μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος, γίνεται η ανάλυση του χώρου μας. Στο τέλος λαμβάνουμε την αναφορά (επεξεργάσιμη ακόμη και σε αρχείο pdf) με γραφήματα που δείχνουν την απόκριση συχνοτήτων πριν και μετά τη διόρθωση. Στο τέλος μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε ένα πιο βελτιωμένο επίπεδο διόρθωσης, που αφορά τη ρύθμιση της φάσης μεταξύ του υπογούφερ και των ηχείων μας.
Το πρόγραμμα θα αποθηκεύσει το αρχείο της μέτρησης καθώς και τις οποιεσδήποτε διορθωτικές αλλαγές μας. Οι «καμπύλες στόχος» που προτείνουμε λαμβάνουν αυτόματα υπόψη από το σύστημα, αλλά μπορούμε να επέμβουμε και εμείς.
Η απόκριση συχνοτήτων δεν μπορεί να «σχεδιαστεί ελεύθερα», παρά μονό να επέμβουμε σε ορισμένες παραμέτρους που παρουσιάζονται σ’ ένα μενού κάτω από το γράφημα, που αφορούν τα άκρα της μπάντας και τα σημεία κρος, τα οποία τελικά διαμορφώνουν και την καμπύλη.
Το ARC Genesis είναι αποτελεσματικό όταν έχουμε συστήματα ηχείων-δορυφόρων με υπογούφερ, συστήματα 2.1 ή 2.2, τότε βελτιστοποιούνται η απόκριση συχνοτήτων και η φάση. Αξίζει να επισημάνουμε πώς δεν επιτρέπουν όλα τα υπογούφερ ελευθερία «παιχνιδιού» σχετικά με την μείωση της συχνότητας αποκοπής και ειδικά της φάσης τους. Ο περιορισμός του εύρους των δορυφόρων-ηχείων τότε απαιτεί κάποια λύση ενεργού crossover και το θέμα μπλέκει.
Στο Σχήμα 1 είναι οι ρυθμίσεις του χώρου μας που κάναμε κατά την δοκιμή με τα υπογούφερ Bowers & Wilkins 805 D3 και JL Audio Fathom F110. Το ARC Genesis από προεπιλογή μεγιστοποίησε την έκταση του υπογούφερ, έκανε αποκοπή στα 95Hz και όρισε να αναλαμβάνουν οι δορυφόροι σε μια σχετικά υψηλή συχνότητα (από τα 125Hz) με κλίση 24dB ανά οκτάβα.
Το Σχήμα 2 δείχνει τη μέτρηση της απόκρισης συχνοτήτων του χώρου με την εισαγωγή της διόρθωσης του ARC Genesis, επεκτείνοντας την παρέμβαση έως και τα 20ΚHz, έναντι των 5ΚHz που ο Anthem προτείνει για να αποφευχθούν πιθανές ανακρίβειες της λήψης του μικροφώνου στην συχνοτική περιοχή της υψηλής κατευθυντικότητας.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γράφημα της «καθυστέρησης» (Σχήμα 3) στην περιοχή κάτω των 200Hz, όπου συνεργάζονται το υπογούφερ με τους δορυφόρους. Δείτε πόσο εξαιρετικά καθαρό είναι χωρίς αιχμές (λόγω καθυστερήσεων), δείχνοντας μας έτσι το πόσο αποτελεσματικό είναι το «δέσιμο» που κατορθώνει το ARC Genesis μεταξύ του υπογούφερ και των δορυφόρων-ηχείων.