Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε την Γερμανική ειδική για την ακοή εταιρεία Μimi μέσα από ακουστικά και πρόσφατα από τις τηλεοράσεις της Philips.
Κατεβάζουμε την εφαρμογή από το website της Mimi και ακολουθώντας μια διαδικασία λαμβάνουμε αποτελέσματα σχετικά με το εύρος της ακοής μας, ώστε να γίνει διόρθωση αν.. υπάρχει πρόβλημα.
Την διαδικασία αυτή δεν την κάνουμε μόνο εμείς εδώ στην Ελλάδα, αλλά όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη Γη, με αποτέλεσμα η Mimi να γνωρίζει ήδη οι κάτοικοι ποιας χώρας ακούν καλύτερα αφού συγκέντρωσε 1,5 εκατομμύρια τεστ.
Στην Ευρώπη καλύτερα ακούν οι Σλοβένοι, Φιλανδοί, Αυστριακοί, Γερμανοί και Ελβετοί.
Οι λόγοι για αυτό ποικίλλουν και μπορεί, εν μέρει, να αποδοθούν σε υψηλότερο ή χαμηλότερο επίπεδο θορύβου που υπάρχει στις χώρες αυτές. Οι θόρυβοι των αυτοκινήτων και γενικά των μηχανημάτων του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε επηρεάζει και προοδευτικά μειώνει την ακοή μας.
Οι χειρότερες σε ακοή χώρες είναι οι: Ινδία, Πακιστάν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Φιλιππίνες.
Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις χώρες μπορεί να υπόκεινται σε περισσότερο και παρατεταμένο θόρυβο σε υψηλές εντάσεις και, επομένως, να είναι πιο επιρρεπείς σε βλάβες της ακοής.
Όπως αναφέρει η Mini η απώλεια της ακοής επηρεάζει πια και τους νέους. Η έρευνά διαπίστωσε ότι η απώλεια ακοής είναι ολοένα και πιο παρούσα στους νέους. Αυτή η τάση δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηχορύπανσης του περιβάλλοντος και της ακρόασης ακουστικών σε υπερβολική ένταση για παρατεταμένες περιόδους.
Και συνεχίζει: «Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι η ακοή τους μειώνεται, μπορεί να έχουν χάσει την ευκαιρία να αποτρέψουν τις μελλοντικές βλάβες. Η Mimi βοηθά στη δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ της βαθμονόμησης ήχου για τη βελτίωση της φθίνουσας ακοής. Επιπλέον, ακουστικά και άλλος εξοπλισμός ήχου βαθμονομημένος σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ικανότητα ακοής του χρήστη παρέχουν μεγαλύτερη ευκρίνεια σε χαμηλότερη ένταση, μειώνοντας την ανάγκη ακρόασης ήχου σε επίπεδα που βλάπτουν το αυτί.»
Επίσης αναφέρει ότι «Ο COVID-19 άλλαξε τον τρόπο που ακούμε».
Όσο για την Ελλάδα, η Mimi αναφέρει ότι οι χρήστες ότι η χώρα μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες της εφαρμογής της Mimi έχοντας αύξηση χρηστών 203%, είναι δηλαδή ανάμεσα στις πέντε πρώτες χώρες σε χρήστες.
Στον παγκόσμιο χάρτη η Μimi έχει τον Καναδά σαν τη χώρα με την καλύτερη ακοή στο κόσμο με συντελεστή 2,19 και την Ινδία με την χειρότερη ακοή με συντελεστή -10,40.
Η Ελλάδα έχει συντελεστή -1,66 που για την Mimi σημαίνει «φτωχή» ακοή. Η Τουρκία έχει ακόμη χειρότερη και είναι στο -3,93, ενώ η Ιταλία είναι στο -1,11 (και αυτή στα κόκκινα είναι).
Από τις κοντινές μας χώρες καλύτερα πάει η Ρουμανία με 1.12.
Βέβαια, στην Ελλάδα άλλη ακοή έχει ένας κάτοικος της Ευρυτανίας όπου ο θόρυβος σχεδόν δεν υπάρχει και άλλη ένας που ζει στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης. Αλλά ο γενικός δείκτης της χώρας μας όπως είπαμε είναι πολύ χαμηλός και δείχνει ότι… δεν ζούμε σε “ήσυχο” μέρος. Η ηχορύπανση είναι ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας… για την προοδευτική μείωση της ακοής μας.
Το καλό είναι ότι οι Έλληνες το έχουν καταλάβει και ψάχνουν λύσεις, γι΄αυτό άλλωστε η χώρα μας είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα χρηστών Mimi γεγονός που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν τις διορθώσεις που προτείνει η εταιρεία αυτή.
Με την ευκαιρία αυτή καλό είναι να κατεβάσουμε την εφαρμογή της Mimi και με ένα ζευγάρι ακουστικά και με το κινητό μας να κάνουμε το τεστ. Είναι δωρεάν.
Tα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.