Σ’ ένα χώρο μεγαλύτερο από 100 τ.μ. η Orpheus Audio ανέπτυξε στην μεγάλη Έκθεση HXOS EIKONA SHOW 2023 ίσως το μεγαλύτερο στερεοφωνικό σύστημα που έχει παρουσιαστεί σε κοινή θέα στην Ελλάδα.
Με αυτό τον τρόπο θέλησε να επιδείξει τις νέες της σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλους οίκους αλλά και να δηλώσει ένα μεγάλο παρόν στην high-end και hi-fi διεθνή σκηνή ότι είναι και συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπία στην Ελλάδα με σωστές επιλογές κατασκευαστών και προϊόντων.
Να θυμίσουμε ότι η Orpheus Audio διανέμει επίσημα στην ελληνική αγορά μερικά από τα πιο ιστορικά και θαυμαστά ονόματα της βιομηχανίας του ήχου όπως: Pro-Ject Audio, Triangle, Linn, Clearaudio, dCS, Primare, Audiolab, Nordost, Isotek, Burmester, Unison Research, VTL, Pathos, Final headphones, Stax, Copland, Acapella, TechDAS, Ortofon, Duevel, System Audio και πολλά άλλα. Φέτος στην Έκθεση καλωσόρισε δύο ακόμη νέες συνεργασίες της, δύο σημαντικούς ελβετούς κατασκευαστές. Τα ηλεκτρονικά της θρυλικής daRZeel και τα απίθανα ηχεία της Stenheim.
Οι επισκέπτες στην Έκθεση και στο χώρο της Orpheus Audio είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όχι μόνο τις δύο αυτές νέες εταιρείες, αλλά και πολλά ολοκαίνουρια μοντέλα από τις υπάρχουσες εταιρείες της αντιπροσωπίας.
Όπως αναλυτικά παρουσίασε ο κ. Μάκης Ρεμπούτσικας, το μεγάλο σύστημα στην Έκθεση ξεκινούσε από το πανύψηλο ηχείο της Αcapella Audio, το περίφημο High Cellini με την μεγάλη κατακόκκινη χοάνη. Τα ηχεία αυτά έχουν ύψος σχεδόν 1,65 μέτρα και βάρος 120 κιλά το ένα. Είναι εξοπλισμένα με διπλό γούφερ, έχοντας ως highlight το γνωστό εξαιρετικά ακριβές Ion Tweeter της Acapella.
Το άλλο, νέο για την Ελλάδα, ηχείο ήταν το Alumine Three της Stenheim. Με καμπίνα από ατόφιο αλουμίνιο και με σχηματισμό 3,5 δρόμων, έχοντας δύο γούφερ των 8 ιντσών, ένα μιντρέιντζ των 5 ιντσών με διάφραγμα από χαρτί, τα πράγματα σοβαρεύουν. Απίθανη μουσική εμπειρία που ολοκληρώνεται σε τουίτερ με φόρτιση χοάνης.
Στην ουσία το μεγάλο σύστημα της Orpheus Audio ήταν χωρισμένο σε δύο, όπως δύο ήταν τα ζεύγη των ηχείων όπως είπαμε παραπάνω. Ως πικάπ το ένα σύστημα χρησιμοποιούσε το φημισμένο Ιαπωνικό TechDAS (Air Force V Premium) με την εξωτερική αντλία που ρουφάει το δίσκο στο πλατό. O βραχίονας ήταν o Phantom III της Graham. Επίσης στο πικάπ υπήρχε και ο αμερικάνικος βραχίονας Tri-Planar.
To phono stage ήταν το αξεπέραστο Burmester 100. Στο ίδιο ρακ υπήρχε το Burmester 151 Musiccenter που εκτός από δικτυακό player και server είναι και CD player.
Τα ενισχυτικά του συστήματος ήταν όλα της Burmester από το Βερολίνο. Ψηλά ο προενισχυτής Burmester 088, και ο στερεοφωνικός τελικός ενισχυτής Burmester 218. Για τα ρεύματα η φροντίδα είχε ανατεθεί στην IsoTek.
Στο άλλο σύστημα υπήρχε το πρωτοεμφανιζόμενο πικάπ στην Ελλάδα Clearaudio Reference Jubilee για τα 45 χρόνια της εταιρείας. Μια σπάνια και συλλεκτική δημιουργία που δείχνει πόσο μπροστά είναι η Clearaudio στα πικάπ.
Ο 48V κινητήρας τροφοδοτείται με 24V και είναι απομονωμένος από το σασί με ειδική ανάρτηση που αποτελείται από 18 ελαστικά δακτυλίδια (IMS: Innovative Motor Suspension) για καλύτερο έλεγχο των συντονισμών. Μάλιστα το τροφοδοτικό είναι εξωτερικό, ονομάζεται Professional Power 24V, και παραδίδεται μαζί με το πικάπ. Η επιπλέον μάζα, κάτω από το πλατό βάρους 30 κιλών, προσδίδει σ’ αυτό το «σκληραγωγημένο» πικάπ μια ανεπανάληπτη υπεροχή και πλήθος αρετών.
Το Clearaudio Master Jubilee έχει σύστημα ελέγχου του μοτέρ και τεχνολογίας αυτόματης ευθυγράμμισης και ρύθμισης, με ανάρτηση ελατηρίων που τοποθετεί το πικάπ σε υψηλά επίπεδα αναπαραγωγής. Μάλιστα η μέτρηση wow & flutter είναι τόσο αμελητέα που σπάνια έχει φθάσει άλλο πικάπ εκεί. Το πικάπ, ως επετειακό που είναι για τα 45 χρόνια της εταιρείας, θα κατασκευαστεί μόνο σε 45 τεμάχια.
Επίσης, παρούσα στην Έκθεση ήταν η ολοκαίνουργια Clearaudio Goldfinger Statement που ήρθε κατευθείαν στην Ελλάδα για την Έκθεση HES2023. Η κεφαλή έχει 12 μαγνήτες, απόλυτα ταιριαστούς και συμμετρικούς για να φθάνει το σύστημα σε δυναμικό εύρος 100dB. To phono stage ήταν το καινούριο Balanced Reference της Clearaudio.
O ολοκληρωμένος ενισχυτής του συστήματος ήταν της darTZeel CTH-8550 και το ψηφιακό player το UHC-208, που στην πρόσοψη του γράφει “danalogue amplifier”.
Τι είναι αυτό; Ένας δικτυακός αναλογικός ενισχυτής με ψηφιακές δυνατότητες. Στην πραγματικότητα είναι μια συσκευή που ενσωματώνει streamer, DAC, ενισχυτή ακουστικών και ολοκληρωμένο ενισχυτή. (Είναι αυτό με τα κόκκινα κουμπιά). Την ψηφιακή αναπαραγωγή στο σύστημα της είχε αναλάβει η Linn με τα μεγάλα streamer της όπως το Select που φορούσε ως μετατροπέα το Organic DAC. Τα ρεύματα και εδώ τα είχε αναλάβει η IsoTek με τους περίφημους αναγεννητές της.
Πριν τις ακροάσεις η ομάδα της Orpheus Audio βραβεύθηκε με 4 ΕΙSA Awards, τα γνωστά παγκόσμα βραβεία, γεγονός που αποδεικνύει τις σοφές επιλογές έχει κάνει αυτή η εταιρεία εδώ και τόσα χρόνια στο χώρο του ήχου.
O ολοκαίνουριος ολοκληρωμένος ενισχυτής Simply 845 της Unison Research έδωσε παρόν στην HES2023. Τα στάδια προενίσχυσης υλοποιούνται σε ένα ζεύγος διπλοτρίοδων ECC82 και σε ένα ζεύγος 12AU7. Ο ενισχυτής αναπτύσσει έως και 23W όταν «δει» ηχεία εμπέδησης 6Ω.
Την Oprheus Audio μπορείτε να την βρείτε εδώ https://www.orpheusaudio.gr/