Η μουσική έχει τη δύναμη να προκαλεί συναισθήματα μέσα μας, μια νέα επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι μπορούν να «δουν» το είδος της μελωδίας που παίζεται με «μαγνητική» του εγκεφάλου του ατόμου – ακροατή.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 102 άτομα (ακροατές) και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να κατανοήσουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου αντιδρούσαν στα συναισθήματα που προκαλούνται από τη μουσική.
Ελέγχοντας τις «μαγνητικές», οι επιστήμονες μπόρεσαν να προβλέψουν εάν τα άτομα άκουγαν χαρούμενα ή λυπητερά τραγούδια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο machine learning για να χαρτογραφήσουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν διαφορετικά συναισθήματα προκαλούνται από τη μουσική.
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τούρκου της Φινλανδίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ακουστικός και ο κινητικός φλοιός ενεργοποιούνται ανάλογα όταν παίζει χαρούμενη ή λυπητερή μουσική. Τα ακουστικά στοιχεία, όπως είναι ο ρυθμός και η μελωδία καθορίζονται από τον ακουστικό φλοιό, ενώ ο κινητικός φλοιός του εγκεφάλου είναι το μέρος που σχετίζεται με την αίσθηση της κίνησης κατά την ακρόαση ενός τραγουδιού.
Παρόλο που τα άτομα της έρευνας είχαν ξαπλώσουν κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο κινητικός τους φλοιός εξακολουθούσε να λειτουργεί. Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι ο ακουστικός φλοιός είναι σημαντικός στην ικανότητά μας να κατανοούμε τον ήχο και τα ακουστικά στοιχεία του όπως ο ρυθμός και η μελωδία.
Εξηγώντας πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι μελέτησαν τα συναισθημάτατα που προκαλούνται από τη μουσική σε πολλούς ανθρώπους, καθώς μετρήθηκε με «μαγνητική» η εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Μελέτησαν επίσης τις επιπτώσεις που προκαλεί η θέαση μιας ταινίας σε σχέση με την ακρόαση μουσικής. Η μελέτη προσπάθησε να κατανοήσει τα συναισθήματα που προκαλούν οι ταινίες στο μυαλό των ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι βασίζονται κάπως στη λειτουργία διαφορετικών μηχανισμών στον εγκέφαλο.
Οι ταινίες, για παράδειγμα, ενεργοποιούν τα βαθύτερα μέρη του εγκεφάλου, που ρυθμίζουν τα συναισθήματα σε πραγματικές καταστάσεις. Η ακρόαση μουσικής δεν ενεργοποιεί έντονα αυτές τις περιοχές. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε το γεγονός ότι οι ταινίες παρουσιάζουν πιο ρεαλιστικά γεγονότα που προκαλούν συναισθήματα και έτσι ενεργοποιούν τους έμφυτους μηχανισμούς συναισθημάτων ενός ανθρώπου.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα συναισθήματα που προκαλούνται από ταινίες και από μουσική βασίζονται εν μέρει στη λειτουργία διαφορετικών μηχανισμών στον εγκέφαλο.
«Με βάση την ενεργοποίηση του ακουστικού και του κινητικού φλοιού, μπορέσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια εάν ένας άνθρωπος άκουγε χαρούμενη ή λυπητερή μουσική. Ο ακουστικός φλοιός επεξεργάζεται τα ακουστικά στοιχεία της μουσικής, όπως ο ρυθμός και η μελωδία. Ο κινητικός φλοιός, και πάλι, μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι η μουσική εμπνέει συναισθήματα κίνησης στους ακροατές ακόμη και όταν ακούνε μουσική στον… αξονικό μαγνητικό τομογράφο», αναφέρει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Vesa Putkinen.
Για την μελέτη αυτή έγινε ακρόαση μουσικής του δεξιοτέχνη κιθαρίστα Yngwie J. Malmsteen.