hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Από το 1987 οι δίσκοι βινυλίου ξεπερνούν τώρα σε πωλήσεις τα CD

Το 1987, ήμουν φοιτητής στον Καναδά, αλλά είχα αγοράσει ήδη τον πρώτο μου δίσκο CD, εδώ στην Ελλάδα πριν φύγω για το Τορόντο. Ήταν το Avalon των Roxy Music, δεν είχα ακόμη CD player αλλά είχα ήδη αρχίσει να μαζεύω δίσκους.

Στην πραγματικότητα ο πρώτος μου δίσκος CD ήταν μια ειδική έκδοση της Philips που μας τον χάρισε το 1985 σε μια εκδήλωση στην Έκθεση IFA1985 του Βερολίνου, που ήταν και η πρώτη μου έκθεση στο εξωτερικό μόλις είχα τελειώσει το λύκειο.

Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80 οι δίσκοι βινυλίου θεωρούνταν ντεμοντέ, βάρος που έπιναν πολλά ράφια και δύσκολοι στην μετακόμιση (ως φοιτητές). Το CD ήταν το μόνο αντίδοτο όπως είναι σήμερα οι υπηρεσίες streaming.

Επόμενο ήταν τα χρόνια που ακολούθησαν το βινύλιο να υποβαθμίζεται, να διώκεται και να θεωρείται ένα περιθωριακό μέσο για ηλικιωμένους που δεν «ανέβηκαν» ποτέ στο highway της τεχνολογίας. Η αξία του είχε πέσει τόσο πολύ που έβλεπες βινύλια πεταμένα στους κάδους απορριμμάτων και δεν τους έδενες σημασία. Μάλιστα στο Τορόντο είχα βρει ένα κατάστημα με σπάνια βινύλια που τα πουλούσε προς ένα δολάριο το δίσκο, όποιο τίτλο και αν αγόραζες.  

Βέβαια οι παλιοί σκληροπυρηνικοί βινυλιόφιλοι γελούν σήμερα και δικαιολογημένα νιώθουν ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους, που ποτέ δεν απαρνήθηκαν τον αναλογικό δρόμο. Σίγουρα θα λένε σήμερα από μέσα τους «καλά σου τα έλεγα εγώ».

Γράφουμε όλα τα παραπάνω για να πούμε ότι η Ένωση της Βιομηχανίας Ηχογραφήσεων της Αμερικής (η γνωστή μας RIAA) ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2022 για πρώτη φορά από το 1987 οι πωλήσεις βινυλίου έχουν ξεπεράσει όλα τα άλλα φυσικά μέσα κυκλοφορίας μουσικής.  

Ενώ το βινύλιο έχει δείξει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία 16 χρόνια, το 2022 τα συνολικά έσοδα για δίσκους βινυλίου αυξήθηκαν κατά 17%, περισσότερα δηλαδή από 1,2 δις. δολάρια. Δηλαδή οι πωλήσεις βινυλίου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Το 2022 οι πωλήσεις βινυλίου έφθασαν σχεδόν τα 41 εκατομμύρια άλμπουμ. Αντίθετα τα έσοδα από CD το 2022 μειώθηκαν κατά 18%, στα 483 εκατομμύρια δολάρια. Το 2022 πουλήθηκαν περίπου 33 εκατομμύρια CD.

Το βινύλιο αν και παρουσιάζει καταπληκτικά νούμερα, παραμένει ασήμαντο απένατι στα εσόδα των 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από τις συνδρομητικές ροές όπως Spotify και Apple Music.

Το 2022 είναι επίσης η πρώτη χρονιά που οι συνδρομητικές υπηρεσίες ροής ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: https://www.riaa.com/wp-content/uploads/2023/03/2022-Year-End-Music-Industry-Revenue-Report.pdf

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα