hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Σπύρος Πρωτοψάλτης: θα πρέπει συνεχώς να μαθαίνουμε και να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στα νέα πράγματα

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης είναι διοικητής της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) και πρώτος αντιπρόεδρος του European Network of Public Employment Services. Έχει PhD από το University of Colorado Denver, master από το New School University και BA από το Northeastern University.

Ο Σπύρος Πρωτοψάλυτης ήταν καλεσμένος στο MWC 2024 Talent Summit στην Βαρκελώνη κατά την διάρκεια του MWC 2024 όπου διοργάνωσε η Huawei.

Παρεβρεθήκαμε στο παρουσίαση και σας μεταφέρουμε τα όσα είπε:

Σπύρος Πρωτοψάλτης: Καλησπέρα σε όλους. Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είναι υπέροχο να είσαι εδώ. Η ερώτησή σας είναι αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεών μας στον δημόσιο τομέα, γιατί η αλήθεια είναι ότι χωρίς συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε αυτό που μας έχει ανατεθεί.

Αυτό είναι το κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος. Δώστε ευκαιρίες σε όλους στην οικονομία. Βεβαιωθείτε ότι η δίδυμη μετάβαση της οικονομίας, η ψηφιακή και η πράσινη, δεν θα αφήσουν κανέναν πίσω, γιατί το έχουμε ανάγκη. Είναι εύκολο να ξεχάσεις όταν βρίσκεστε εδώ, ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν ακόμα βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ψηφιακά αναλφάβητοι, άνθρωποι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως στην οικονομία και την κοινωνία και τη δημοκρατία χωρίς πρόσβαση σε ψηφιακές δεξιότητες κ.λπ.

 Οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης της Ευρώπης αλλά και η Ελλάδα αντιμετώπισαν αυτή τη μεγάλη πρόκληση, δηλαδή να διασφαλίσουν ότι όλο το εργατικό δυναμικό, από τους νεότερους έως τους μεγαλύτερους, μπορεί να συμμετέχει και να συνεισφέρει. Και στην περίπτωσή μας, για να το κάνουμε αυτό, αναζητήσαμε λύσεις και προφανώς προσεγγίσαμε τη μεγάλη τεχνολογία, όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Huawei και έχουμε συνεργαστεί και είχαμε μεγάλη επιτυχία στην παροχή των ανέργων.

Αυτό που κάναμε είναι ότι μαζευτήκαμε και σχεδιάσαμε προγράμματα που επιτρέπουν οι άνθρωποι να πάνε και να μάθουν πράγματα που απαιτούν οι εταιρείες αυτή τη στιγμή στην οικονομία, όχι απλά πράγματα, αλλά πράγματα που μπορείς να μάθεις και αμέσως να γίνεις πολύ πιο χρήσιμος και να έχεις πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Έτσι ώστε να είναι επωφελής για όσους συμμετέχουν. Αλλά είναι επίσης ωφέλιμο για τον δικό μας οργανισμό επειδή συνεργαζόμαστε με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Ένας τομέας που μαθαίνουμε για τις τελευταίες τάσεις, μαθαίνουμε για τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν. Μαθαίνουμε τα σχέδιά τους για το τι έρχεται.

Ας είμαστε ειλικρινείς, τις περισσότερες φορές οι εταιρείες γνωρίζουν περισσότερα για το τι συμβαίνει στην οικονομία από ό,τι η κυβέρνηση. Σχεδιάζουν για το μέλλον και βλέπουν τι συμβαίνει και τι έρχεται.

Επομένως, το να συνεργάζεται η κυβέρνηση με τον ιδιωτικό τομέα, νομίζω ότι στην πραγματικότητα είναι μια πρόσβαση. Βλέπουμε δημόσιους οργανισμούς απασχόλησης, όπως ο δικός μου, να προσεγγίζουν και να κάνουν τέτοιου είδους συνεργασίες, επειδή είναι μια win win κατάσταση και τα οφέλη είναι σημαντικά σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Ερώτηση:

Πέρυσι ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων (European Year of Skills), τι αντίκτυπο είχε αυτό; Για την Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Σπύρος Πρωτοψάλτης:

Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ’ όλη την Ευρώπη. Αυτό ήταν ένα μνημειώδες γεγονός, έτσι η Ευρώπη αποφάσισε ότι το 2023 θα ήταν η European Europe Rules και έγινε το όχημα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στην Ευρώπη σχετικά με την κρίσιμη σημασία της συνεχούς αναβάθμισης και επανεκπαίδευσης δεξιοτήτων.

Ξέρετε, πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε σε έναν κόσμο όπου πήγαμε σχολείο και μετά πήγαμε στο πανεπιστήμιο. Σε ένα ίδρυμα επαγγελματικής εκπαίδευσης που αποφοίτησες, βρήκες δουλειά και δεν ξαναπάτησες το πόδι σου σε τάξη, αυτό το μοντέλο είναι νεκρό. Αυτό δεν υπάρχει πια.

Όλοι θα πρέπει συνεχώς να μαθαίνουμε. Αυτό θα πρέπει να είναι μέρος της δουλειάς μας για να πετύχουμε. Θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε συνεχώς και να μαθαίνουμε νέα πράγματα. Έτσι το 2021, οι ηγέτες της Ευρώπης έθεσαν έναν πολύ φιλόδοξο στόχο. Είπαν ότι μέχρι το 2030 θέλουμε τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού να συμμετέχει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτός είναι ένας πολύ υψηλός πήχης, αλλά θα πρέπει να ανταποκριθούμε αν θέλουμε να επιτύχουμε όλους τους στόχους.

Οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, ενδυνάμωση της κοινότητας, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Για να επιτύχουμε αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες κατάρτισης και όχι μόνο σε οποιεσδήποτε ευκαιρίες κατάρτισης, σε ποιοτικές ευκαιρίες κατάρτισης που οδηγούν σε θέσεις εργασίας.

Εκπαίδευση που οδηγεί σε κλίμακες οικονομικών ευκαιριών και επιτυχίας. Και έτσι σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που συνέβη είναι ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, χρησιμοποίησαν μια νέα πηγή χρηματοδότησης, τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία χρησιμοποιήθηκε μετά την πανδημία. Έχουν επενδύσει σημαντικά κονδύλια για να κάνουν ακριβώς αυτήν την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση του πληθυσμού.

Η ίδια η Ελλάδα, που είναι μια μικρή χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει βάλει στόχο να εκπαιδεύσει 500.000 εργαζόμενους και ανέργους μέχρι το 2025. Είμαστε ήδη στο 50%, έχουν εκπαιδευτεί 250.000. Προχωράμε και θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Πιστεύω ότι η πρόκληση τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό που θα συμβεί μετά το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων θα συνεχίσει δυναμικά.

Είναι κάτι πάνω στο οποίο θα πρέπει να χτίσουμε και πιστεύω ότι -ανεξάρτητα από το τι αποφασίζουμε- είναι μια αναγκαιότητα που βγαίνει από την οικονομία από τη ζωή. Χρειαζόμαστε όλα τα χέρια μαζί και εννοώ δημόσιο και ιδιωτικό.

Πρέπει να είναι όλοι μαζί γιατί κανείς δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Κανείς δεν μπορεί να πετύχει όλα όσα περιγράψαμε δουλεύοντας μόνος. Και κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα