hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

tp-link Tapo P110: Πως μια έξυπνη πρίζα με έβαλε σε σκέψεις…

Μια σημαντική δυνατότητα πίσω από ένα gadget

Πρόσφατα πειραματίστηκα με μια λευκή έξυπνη πρίζα από την tp-link με την ονομασία tapo 110.

Την είχα εντοπίσει μήνες πριν αλλά την προσπερνούσα στις αλυσίδες των ηλεκτρονικών. Έτσι αρχές Δεκεμβρίου ψάχνοντας για ένα πολύπριζο με δυνατότητα αποκοπής ραδιοσυχνοτήτων και ένδειξη ορθής γείωσης, έπεσα πάλι επάνω της.

Αυτή την φορά πήγα ταμείο, η τιμή της ήταν 14,90 ευρώ. Η Tapo μπορεί να διακόψει (on/off) μέχρι 16A ροή ρεύματος, στην ουσία όσο αντέχει ένα μέσου όρου κύκλωμα ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ενός σπιτιού.

Αρχικά την τοποθέτησα σε μια πρίζα ενός φωτιστικού για να την ρυθμίσω, κατέβασα την εφαρμογή, στην συνέχεια έγιναν ενημερώσεις firmware στοιχείο που δείχνει ότι ο κατασκευαστής νοιάζεται για το προϊόν του και όλα ήταν έτοιμα για το πρώτο on/off του φωτιστικού απλά αγγίζοντας την οθόνη του κινητού μου. Εντυπωσιακό, λειτουργεί, είπα.

Η εφαρμογή έχει χρονοδιακόπτη με πανεύκολο προγραμματισμό ώστε να σβήνει τα φώτα αυτόματα ή να θέτει εκτός τον ρούτερ του δικτύου το βράδυ όταν δεν χρησιμοποιείται. Όπως καταλαβαίνετε τα σενάρια χρήσης της έξυπνης πρίζας είναι άπειρα. Ακόμη και τυχαίο αναβόσβημα έχει ώστε… ο γείτονας να νομίζει ότι είμαστε σπίτι. Επιπλέον μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει περισσότερες από μια και -αν θέλει- να τις συγχρονίσει.

Πέρα από την πρακτικότητα της Tapo μου άρεσαν δύο στοιχεία της που δεν τα ήξερα όταν την αγόρασα. Πρώτον ότι αναγνωρίστηκε ως έξυπνη συσκευή από το Smart Hub της Samsung τηλεόρασης, γεγονός που σημαίνει ότι μπορώ να ελέγχω το φως ή το κλιματιστικό (που δεν είναι Wi-Fi) από την τηλεόραση και δεύτερον οι ενδείξεις ενεργειακής κατανάλωσης που παρέχει η εφαρμογή. Έναν ολόκληρο μετρητή δηλαδή. Γι’ αυτή την δυνατότητα και μόνο αξίζει η Tapo.

Μερικά χρόνια πριν θα έπρεπε να επενδύσουμε αρκετά χρήματα για την απόκτηση ενός μετρητή κατανάλωσης για το εργαστήριο, ώστε να γνωρίζουμε πόσο ρεύμα «καίνε» οι προς δοκιμή συσκευές. Τώρα ο μετρητής αυτός έρχεται δωρεάν με την έξυπνη πρίζα. Δεν μετράει μόνο «live» τα βατ που καταναλώνει ότι της έχουμε συνδέσει, αλλά κρατάει στοιχεία κάθε ημέρα, βγάζει τα συγκεντρωτικά του μήνα αλλά και του έτους, κάτι που είναι περισσότερο σημαντικό επειδή αλλάζουν τα σενάρια χρήσης ενός φορτίου στην διάρκεια του χρόνου.  

Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε την μηναία κατανάλωση, ποιους μήνες ξοδέψαμε περισσότερα kWh και ποιος λιγότερα και γενικά… κρατάει λογαριασμό. Ναι, ακόμη και τον λογαριασμό σε ευρώ του ρεύματος που περνάει μέσα από την Tapo έχουμε στην οθόνη της εφαρμογής.

Για παράδειγμα τώρα σ’ ένα πολύπριζο που έχω συνδέσει μια οθόνη 37 ιντσών, μια ηχομπάρα σε κατάσταση stand-by, ένα laptop (που έχει φορτίσει) και μια LED λάμπα 12W (σβηστή) λαμβάνω συνολική ένδειξη 51W και όταν ανάβω την λάμπα δείχνει 62W, κάτι που είναι καλό να το γνωρίζει κανείς. Με την ίδια λογική την χρησιμοποίησα σε μια 65 ιντσών τηλεόραση και μέτρησα 260W (στα κανάλια για το upscaling σε 4Κ) και 200W στο Νetflix με 4Κ ταινία, ενώ στο μικρό στερεοφωνικό μου έδειξε 230W.

Όλα τα συστήματα της συσκευής, από το Bluetooth έως την οπτική ψηφιακή έξοδο που είναι πάντα «αναμμένη», έχουν ενεργειακό αποτύπωμα. Γενικά με την Tapo ανακάλυψα πολλά. Μπορούμε να γνωρίζουμε τις τοπικές καταναλώσεις στο σπίτι μας, να εντοπίσουμε ποιες συσκευές δεν είναι και τόσο ενεργειακά αθώες αλλά και να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη.

Αυτό το μικρό gadgetάκι της tp-link που δεν του έδινα για καιρό σημασία, τελικά είναι σημαντικό και χρήσιμο. Βέβαια δεν τολμώ να το συνδέσω ακόμη στο λαμπάτο ή στο μεγάλο τελικό ενισχυτή… για ψυχολογικούς κυρίους λόγους. Πάντως η Tapo είναι μια καλή εκκίνηση για ένα smart home.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα