hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Ολογραφικές συναυλίες

Νέα «ζωή» στην μουσική… με την βοήθεια της τεχνολογίας. Επιστρέφουν οι παλιοί καλλιτέχνες.

H νέα γενιά, ακόμη και εμείς οι μεγαλύτεροι, ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να παραβρεθούμε σε μια συναυλία του Elvis, της Μαρίας Κάλλας και των άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών που έχουν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο. Ο χρόνος είναι αμείλικτος και στη μουσική. Μουσικοί, ερμηνευτές και μεγάλα ονόματα, που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην παγκόσμια μουσική σκηνή, δεν είναι πια μαζί μας. Η λίστα με τα ονόματα αυξάνει συνεχώς.

Όμως έχουν αφήσει πίσω τους λαμπρό έργο τους μέσα ηχογραφήσεις και βίντεο. Η «ζωντανή» μουσική είναι εφήμερη… Βέβαια η τεχνολογία την «ανασταίνει» όταν ακούμε έναν δίσκο ενός καλλιτέχνη που δεν είναι πια μαζί μας ή όταν βλέπουμε ένα βίντεο από μια συναυλία του David Bowie για παράδειγμα. Όμως η τεχνολογία δεν σταματάει εδώ, θέλει να τους ανεβάσει πάλι στην σκηνή για να τραγουδήσουν όπως τότε.

Με την τεχνική του ολογράμματος είναι πια δυνατόν να «φέρουμε» στην ζωή οποιοδήποτε καλλιτέχνη θα θέλαμε να ακούσουμε live. Ήδη οι δύο πρώτες συναυλίες είναι πραγματικότητα και σε tour από την εταιρία BASE Hologram, η οποία «ανέστησε» την Μαρία Κάλλας και τον Roy Orbison, ενώ ετοιμάζει να πράξει το ίδιο και με την Amy Winehouse. Ανάλογες ολογραφικές συναυλίες ετοιμάζονται για τον Frank Zappa και μάλιστα με την ζωντανή μπάντα του Mothers of Invention. Ακολουθεί ο Καναδός βιρτουόζος του πιάνου Glenn Gould που χάθηκε το 1982,  ενώ έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι ιδέες για τους Elvis Presley, Buddy Holly, Billie Holiday και άλλους.

Πως λειτουργεί; Πρόκειται για συναυλίες με κανονική ορχήστρα που όμως ο εκλιπών καλλιτέχνης παρουσιάζεται στην σκηνή ως ολόγραμμα. Τίποτε δεν είναι μαγνητοσκοπημένο ή  προκατασκευασμένος. Ο άνθρωπος που υποδύεται τον κάθε καλλιτέχνη έχει μελετήσει βαθιά τα πάντα για αυτόν πριν «ανέβει» στην σκηνή. Στην ουσία ποτέ δεν ανεβαίνει στην σκηνή,  αλλά μεταφέρει εκεί το είδωλό του μια τεχνολογία οπτικών φακών και καθρεπτών.

Έτσι ο «ηθοποιός» χορεύει, τραγουδάει και συμπεριφέρεται όπως ο καλλιτέχνης που «μιμείται». Μπορεί να ακούγεται κάπως, αλλά οι πρώτες συναυλίες έδειξαν το αντίθετο. Γίνεται πραγματικό sold out και οι θεατές είναι εκστασιασμένοι από αυτό που ακούν και βλέπουν. Πρόκειται για μια ολογραφική προβολή του καλλιτέχνη και όχι για 3D ή βίντεο παρουσία.

Με αυτό τον τρόπο, για εμάς που δεν προλάβαμε, θα θέλαμε να πάμε σε μια συναυλία με τους Beetles, τους Queen ή τον Frank Sinatra. Άλλωστε όλοι οι εν ζωή μουσικοί, κυρίως τα τραγούδια των παλιών «λένε». Από την άλλη η τεχνολογία αυτή θα δώσει το δικαίωμα, σε κάθε χώρα, να «ξαναφέρουμε» στη σκηνή τον Τσιτσάνη, τον Μπιθικώτση και όποιον άλλο δεν προλάβατε να ακούσετε live.


Ακούγεται φανταστικό, αλλά είναι εντελώς πραγματικό. Γιατί όπως και να το κάνουμε άλλη αίσθηση έχει μια live ακρόαση, από τον δίσκο ή το βίντεο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα