Τα πρότυπα του WiFi διακρίνονται από την ονομασία IEEE 802.11 ακολουθούμενη από μια σειρά γραμμάτων. Το τρέχον πρότυπο WiFi είναι το 802.11ax. Μια πληροφορία που μπορεί ήδη να γνωρίζατε, αλλά πλέον δεν χρειάζεται να θυμάστε. Χάρη στην WiFi Alliance, η οποία έχει κάνει συμφωνία με τους κατασκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, από εδώ και στο εξής, μόνο ένας αριθμός θα υποδεικνύει το πρότυπο WiFi που υποστηρίζεται από κάθε συσκευή. Έτσι, το 802.11ax πλέον απλοποιήθηκε σε WiFi 6. Ο προκάτοχος, το 802.11ac ονομάζεται WiFi 5 και το ακόμα παλαιότερο πρότυπο 802.11n ονομάζεται WiFi 4. Έτσι, ο τρόπος να τα ξεχωρίζουμε είναι απλός: όσο υψηλότερο το νούμερο, τόσο πιο πρόσφατο το πρότυπο.
Τι προσφέρει το WiFi 6;
Τα πρότυπα του WiFi αναθεωρούνται και βελτιώνονται σταδιακά εδώ και χρόνια. Ο ρυθμός μεταφοράς αυξάνεται, οι συνδέσεις γίνονται πιο σταθερές και οι παρεμβολές από άλλες συσκευές ελαχιστοποιούνται. Αυτό ισχύει και για το WiFi 6.
Σε ένα δίκτυο 5 GHz είναι εφικτή η μετάδοση έως και 1200 Mbps ανά κεραία. Σε δίκτυο 2,4 GHz είναι δυνατή η μετάδοση 287 Mbps. Με μια πρώτη ματιά μπορεί να δημιουργείται η απορία «ποιο είναι το νόημα;», καθώς πολύ λίγες οικιακές συνδέσεις Internet παρέχουν αυτές τις ταχύτητες. Ωστόσο, η αυξημένη ταχύτητα βοηθάει στην εσωτερική δικτύωση, για παράδειγμα, όταν τα δεδομένα αντιγράφονται από ένα laptop σε ένα αποθηκευτικό χώρο στο δίκτυο (πχ σε ένα Network Attached Storage).
Μια τεχνική συντομογραφία γνωστή ως “OFDMA” (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) είναι κρίσιμη για τη μειωμένη καθυστέρηση. Με απλά λόγια, αυτή η δυνατότητα επιτρέπει ουσιαστικά την πιο αποτελεσματική χρήση του WiFi. Συγκεκριμένα, με το OFDMA είναι εύκολος ο συνδυασμός μεμονωμένων πακέτων δεδομένων για διάφορες τελικές συσκευές και η αποστολή τους μέσω ενός καναλιού, σε σχέση με το παρελθόν.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι το WiFi 6 μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πολλές τελικές συσκευές για downlink και uplink. Οι ειδικοί του δικτύου το αποκαλούν “αμφίδρομο MU-MIMO” (Multi-User Multiple-Input Multiple-Output). Αυτό αυξάνει περαιτέρω την ταχύτητα και τη σταθερότητα λειτουργίας του οικιακού WiFi.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για πιθανά μειονεκτήματα όταν κάνουν τη μετατροπή σε WiFi 6, επειδή το νέο πρότυπο είναι εντελώς συμβατό με τα προηγούμενα. Οι συσκευές WiFi που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν WiFi 5 ή WiFi 4 μπορούν ακόμα να ενσωματωθούν στο νέο δίκτυο.