Η Samsung Electronics πραγματοποίησε σήμερα έναν μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό των στελεχών της, αλλάζοντας τους Διευθύνοντες Συμβούλους των τμημάτων ημιαγωγών, της επιχειρησιακής υποστήριξης, των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και των κινητών συσκευών.
Το σημαντικό δεν είναι η αλλαγή των προσώπων, αλλά η συγχώνευση των δύο τελευταίων τμημάτων σε κάτι νέο που πιστεύεται ότι είναι το μέλλον της Samsung.
Το νέο αυτό τμήμα που δημιουργήθηκε το αναλαμβάνει ο κύριος Han Jong-hee, που ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής των τηλεοράσεων (TV business) της Samsung.
To νέο τμήμα θα έχει κάτω από την ομπρέλα του: τηλεοράσεις, προβολείς, καταναλωτικά ηλεκτρονικά, οικιακές συσκευές, κινητά και wearables ακόμη και τις ηλεκτρικές σκούπες και τις ηχομπάρες της εταιρείας. Όλα τα Samsung Electronics δηλαδή κάτω από μία διοίκηση. Η Samsung αποκαλεί το νέο τμήμα SET.
Η Samsung θέλει δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα και να παντρέψει τις οικιακές με τις έξυπνες συσκευές της ώστε να ανταγωνιστεί την Apple, η οποία έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές προσφέροντας απρόσκοπτη διασυνδεσιμότητα και ευκολία μεταξύ των συσκευών της.
Ο τεχνολογικός γίγαντας Samung ηγείται της παγκόσμιας αγοράς τηλεοράσεων σε πωλήσεις εδώ και 15 χρόνια. Επίσης, έχει εξελιχθεί και κυριαρχεί στον τομέα των οικιακών συσκευών με την σειρά Bespoke που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2019, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν την δική τους μορφή κουζίνας.
Παρόλο που η Samsung είναι ισχυρή στις τηλεοράσεις και στις οικιακές συσκευές, δεν τα έχει καταφέρει το ίδιο καλά στην αγορά των κινητών επειδή ήταν ένα διαφορετικό ανεξάρτητο τμήμα, το Samsung Mobile.
Τώρα, το νέο τμήμα SET της Samsung θα είναι πιο ευέλικτο και θα μπορεί να δημιουργεί συσκευές, λύσεις και οικοσυστήματα που θα μιλούν την ίδια γλώσσα.
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Samsung έναντι των άλλων εταιρειών προέρχεται από την ικανότητά της να κατασκευάζει εξαιρετικά προϊόντα και συσκευές. Όμως δεν είναι το ίδιο πετυχημένη στο θέμα του λογισμικού. Για να μπορέσει να ανταγωνιστεί την Apple θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της λογισμικό από λειτουργικό σύστημα και υπηρεσίες μέχρι κατάστημα εφαρμογών, όπως κάνει η Google και η Apple.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Sony βγάζει σχεδόν όλα τα κέρδη της σήμερα από το PlayStation, ένα ολόκληρο οικοσύστημα που προσφέρει πολλά περισσότερα από όσο μια συσκευή. Όπως και η Huawei με το Harmony OS και το AppGallery.
Η Samsung, ακόμη, θα μπορούσε να δημιουργήσει το δικό της οικοσύστημα λογισμικού «δένοντας» τις συσκευές της αντί να βασίζεται στο Android και στην Google.