Την εβδομάδα αυτή είχαμε σημαντικές ανακοινώσεις στο χώρο των πικάπ, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πικάπ (η Pro-Ject) εξαγόρασε το μεγάλο εργοστάσιο Fehrenbacher στο St. Georgen της Γερμανίας όπου η Dual έφτιαχνε τα δικά της πικάπ.
Έτσι υπήρξε παρεξήγηση ότι η Pro-Ject εξαγόρασε την Dual. Όχι, η Dual παραμένει Dual.
Είναι γνωστό ότι η Pro-Ject εξαγόρασε το εργοστάσιο όπου κατασκεύαζε τα πικάπ της η Dual. Mε αυτή την κίνησή της η Pro-Ject έχει πια δύο μεγάλα εργοστάσια για πικάπ, ένα στην Τσεχία (στην πόλη Λίτοβελ) και ένα στην Γερμανία (το Fehrenbacher στην πόλη St. Georgen).
Στόχος της Pro-Ject είναι να φέρει στην αγορά νέα μοντέλα με αυτοματισμούς σαν και αυτούς που μας έχει συστήσει η Dual με τα πικάπ της όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά θα λέγονται Pro-Ject Automat, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία πικάπ, η Rekkord Audio.
Μαζί με το εργοστάσιο η Pro-Ject πήρε μηχανισμούς, πατέντες, εμπειρία, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ειδικούς μαστόρους αλλά και τα εργαλεία κατασκευής αυτόματων πικάπ που τα έχει μόνο το εργοστάσιο Fehrenbacher που έφτιαχνε πικάπ για την Dual από το 1990 μέχρι το πρώτο μισό του 2021.
Έτσι η Dual στήνει από την αρχή μονάδες παραγωγής σε περιοχή της Βαβαρίας με αποτέλεσμα να έχει σήμερα μικρή παραγωγικότητα σε σχέση με αυτή που είχε με το εργοστάσιο Fehrenbacher.
Για να μην υπάρχει θολό τοπίο από τις τελευταίες εξελίξεις η Dual μας έστειλε σήμερα δελτίο Τύπου όπου αναφέρει τα παρακάτω:
Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, η Audio Tuning (η εταιρεία στην οποία ανήκει η Pro-Ject) από την Αυστρία ανακοίνωσε ότι στο εξής θα διαχειρίζεται αποκλειστικά ολόκληρη την παραγωγική ικανότητα τoυ εργοστασίου Fehrenbacher.
Το εργοστάσιο Fehrenbacher κατασκεύαζε πικάπ για διάφορες εταιρείς, συμπεριλαμβανομένης της Dual. Αργότερα έλαβε άδεια από τη Dual για την κατασκευή και τη διανομή των πικάπ της.
Πιο αναλυτικά, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (όταν η Dual σταμάτησε να παράγει πικάπ, επειδή η αγορά ήταν στο μηδέν ελέω CD), το εργοστάσιο Fehrenbacher εξαγόρασε ορισμένα από τα εργαλεία παραγωγής για να κατασκευάζει τα οικονομικά πικάπ για τη Dual. Αυτό κράτησε από το 1993 έως το 2002, βάση συμβολαίου.
Αργότερα, το εργοστάσιο Fehrenbacher επίσης κατόπιν αδείας της Dual είχε το δικαίωμα όχι μόνο να κατασκευάζει πικάπ με το όνομα Dual, αλλά να πουλάει κιόλας. Το εργοστάσιο Fehrenbacher δεν είχε ποτέ κανένα δικαίωμα στο όνομα Dual. Τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος της Dual ανήκουν αποκλειστικά στην εταιρία Dual GmbH που έχει έδρα στο Landsberg am Lech της Γερμανίας και έχει ως διευθύνων σύμβουλο και ιδιοκτήτη τον κ. Josef Zellner που ήταν διευθυντής εξαγωγών στη Dual στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η παραγωγή μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο Fehrenbacher.
Η άδεια μεταξύ των Dual και Fehrenbacher έληξε στα μέσα του 2021, δηλαδή φέτος. Τα γνωστά πικάπ της Dual όπως τα CS 418, CS 518, CS 618Q, CS 429 ή το Primus Maximus παράγονται ξανά τώρα από την ίδια την Dual στο «German Design Centre» και κατασκευάζονται εν μέρει στη Γερμανία.
Η Dual και ο κ. Josef Zellner αναφέρει στο δελτίο Τύπου ότι: «Διαπραγματευτήκαμε αρκετά με τον κύριο Andreas Laux, ιδιοκτήτη του εργοστασίου Fehrenbacher, για περαιτέρω συνεργασία μας, αλλά δυστυχώς, δεν καταλήξαμε σε συμφωνία! Ευχόμαστε προσωπικά στον Andreas Laux και στο εργοστάσιο Fehrenbacher τα καλύτερα για το μέλλον.».
Εμείς θα πούμε ότι η τρομερή αύξηση του αναλογικού ήχου στην αγορά οδηγεί τους κατασκευαστές πικάπ σε παιχνίδια εξουσίας και οι όποιες νέες αλλαγές μακάρι να φέρουν στα χέρια περισσότερων ακροατών πιο οικονομικά, πιο καλοφτιαγμένα και πιο… ευέλικτα πικάπ.
Και το κυριότερο να είναι κατασκευασμένα στην Ευρώπη.