H κάμερα του hxosplus πέρασε μέσα στις εγκαταστάσεις της Β&W για να δει πως φτιάχνουν τα νέα ηχεία 800 D4
Τότε το 1979, μετά από τρία χρόνια εντατικής έρευνας, η B&W κατέληξε στο 801. Ένα τρίδρομο ηχείο με γούφερ 12 ιντσών και μια χαρακτηριστική «τριώροφη» καμπίνα που γρήγορα έγινε αναφοράς για πολλούς. Το 801 μάλιστα είχε πιάσει πόστο στα στούντιο της Abbey Road ως μόνιτορ, αυτό για να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα άλμπουμ των ’80 είναι μιξαρισμένα με βάση τον ήχο των B&W 801.
Η επιτυχία αυτή της B&W συνεχίστηκε και αργότερα όταν δημιούργησε μια ολόκληρη σειρά βασισμένη στο 801, που ονομάστηκε όπως ήταν επόμενο σειρά 800. Η ιστορία θέλει η ιδέα τα 801 να πηγάζει από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, από το σχεδόν πια ξεχασμένο μόνιτορ DM70. Ήταν ένα ηχείο με καμπυλωτή πρόσοψη που είχε στην κορυφή τοξωτό ηλεκτροστατικό πάνελ και γούφερ 12 ιντσών με ικανότητα να κατεβαίνει στα 450Ηz. Τα χρόνια πέρασαν ήρθε το 1986 και μαζί του το Matrix 800 που το μνημονεύουν πολλοί ακόμη.
Ήταν ένα πανύψηλο ηχείο, σχεδόν δύο μέτρα, που είχε δύο γούφερ, ένα χαμηλά και ένα υψηλά στην καμπίνα του. Εσωτερικά υπήρχε ειδική δομή (matrix) ώστε η καμπίνα να έχει μεγάλο συντελεστή ακαμψίας. Το 1998 παρουσιάστηκε το Nautilus 800 όπου η καμπίνα απέκτησε στρογγυλεμένο σχήμα, το επάνω μέρος έγινε σχεδόν σαν σφαίρα (κεφάλι) και το τουίτερ ήταν εξωτερικά σε δικό του χώρο.
Βέβαια μέσα σε όλα αυτά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το εμβληματικό Nautilus, ένα ηχείο 4 δρόμων με σπειροειδές σχήμα που μοιάζει με «σαλιγκάρι» και κυκλοφορεί ακόμη. Παρουσιάστηκε το 1993 και κοστίζει 65.000 ευρώ. Tο 2005 παρουσιάστηκε η νέα -για τότε- σειρά 800D όπου το τουίτερ είχε θόλο από τεχνητό διαμάντι για να φθάνει στα 70KHz. Πέντε χρόνια αργότερα (το 2010) ήρθε η σειρά 800 D2, όπου όλα τα μοντέλα της είχαν διαμάντι στο τουίτερ. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια η B&W δεν σταμάτησε.
Έψαχνε για νέα υλικά, ανέπτυσσε δικά της εάν δεν υπήρχαν στην αγορά με σκοπό να δημιουργήσει ένα ηχείο για τις σύγχρονες απαιτήσεις των ακροατών που είναι η ταχύτητα και η καθαρότητα του ήχου. Έτσι φθάσαμε στο 2016 όπου ο κατασκευαστής κυκλοφόρησε την σειρά 800 D3, που ήταν αποτέλεσμα χρήσης πολλών μετρητικών προγραμμάτων (λογισμικό) και εργαστηριακών οργάνων.
Στην 800 D3 καταργήθηκε το κίτρινο κέβλαρ στα μιντρέιντζ και τη θέση του πήρε ένα νέο «γρήγορο» γκρι ασημί υλικό με την ονομασία Continuum (συνεχής), η υποκαμπίνα «τουρμπίνας» είναι πια από χυτό αλουμίνιο, οι κώνοι των γούφερ είναι πια σάντουιτς (δύο στρώσεις ανθρακονημάτων «κρατούν» ανάμεσα τους ένα στρώμα από συνθετικό αφρό), ενώ το τουίτερ παρέμεινε ίδιο με αυτό της προηγούμενης σειράς. Έως που φθάσαμε τον Αύγουστο του 2021. H Bowers & Wilkins, όπως της αρέσει πια να ονομάζεται, λανσάρει την νέα της σειρά 800 D4 με ακόμη περισσότερες τεχνολογικές βελτιώσεις για καλύτερο ήχο.
Αυτή την φορά έχουμε μοντέλο 801 D4, κάτι που δεν υπήρχε στις προηγούμενες σειρές. Η νέα σειρά έχει τον ίδιο διαμαντένιο θόλο στα τουίτερ της με τις προηγούμενες, αλλά η υπόλοιπή δομή του οδηγού είναι διαφορετική. Το μήκος του αλουμινένιου σωλήνα φόρτισης των τουίτερ φθάνει πια έως την πίσω πλευρά του ηχείου. Επιπλέον η καμπίνα των ηχείων είναι «τυλιχτή» μέχρι την μπάφλα, ενώ το επάνω μέρος είναι από μασίφ αλουμίνιο.
Η ανάρτηση των κώνων βασίζεται στη νέα σχεδίαση Biometric και όχι σε «αράχνη», το κροσόβερ είναι τοποθετημένο στην πλάτη των ηχείων και έχουμε πια λευκό, γυαλιστερό μαύρο, σατινέ καρυδιάς και rosenut φινιρίσματα. Εννοείται ότι πρόκειται για τις κορυφαία σειρά της B&W με τιμές 35 χιλιάδες για το 801 D4, 26 χιλιάδες για το 802 D4, 20 χιλιάδες για το 803 D4, 12,5 χιλιάδες για το 804 D4 και 8 χιλιάδες ευρώ για το ηχείο βάσης 805 D4. Η σειρά 800 D4 περιλαμβάνει επίσης και δύο κεντρικά ηχεία.