Το σημερινό Doodle η Google μας θυμίζει τα 112α γενέθλια του Oskar Sala, ενός συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής και φυσικού μπροστά από την εποχή τους.
Γνωστός για την δημιουργία ηχητικών εφέ με ένα μουσικό όργανο που ονομάζεται mix-trautonium, ο Salas έγραψε και έπαιξε μουσική για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το σινεμά.
Ο Salas γεννήθηκε στο Greiz της Γερμανίας το 1910 και ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρός. Η μητέρα του ήταν τραγουδίστρια και ο πατέρας του οφθαλμίατρος και είχε γνώσεις μουσικής. Σε ηλικία 14 ετών, ο Sala άρχισε να δημιουργεί συνθέσεις και τραγούδια για όργανα όπως βιολί και πιάνο.
Όταν ο Sala άκουσε για πρώτη φορά μια συσκευή που ονομάζεται trautonium, γοητεύτηκε από τις τονικές δυνατότητες και την τεχνολογία του οργάνου. Έτσι έγινε η αποστολή της ζωής του να κυριαρχήσει το αγαπημένο του όργανο trautonium και να το αναπτύξει περαιτέρω, γι’ αυτό σπούδασε φυσική και σύνθεση μουσικής.
Οι γνώσεις που απέκτησε τον οδήγησαν στο να φτιάξει το δικό του όργανο που ονομάστηκε mix-trautonium. Ως συνθέτης και ηλεκτρομηχανικός, δημιούργησε ηλεκτρονική μουσική που ξεχώρισε το στυλ της από τις άλλες. Η αρχιτεκτονική του mix-trautonium είναι τόσο μοναδική που μπορούσε να παίζει πολλούς ήχους ή φωνές ταυτόχρονα.
Στο στούντιο ο Sala ηχογράφησε μουσικά κομμάτια και ηχητικά εφέ για πολλές τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το Rosemary (1959) και The Birds (1962). Το όργανο που κατασκεύασε παρήγαγε ήχους όπως κραυγές πουλιών, σφυριών και χτυπήματα πορτών και παραθύρων.
Ο Sala έλαβε πολλά βραβεία για τη δουλειά του, έδωσε πολλές συνεντεύξεις, γνώρισε πολλούς καλλιτέχνες και τιμήθηκε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και ταινίες. Το 1995, δώρισε την αρχική συσκευή mix-trautonium που είχε κατασκευάσει στο Γερμανικό Μουσείο Σύγχρονης Τεχνολογίας.
Ο Sala κατασκεύασε επίσης το Quartett-Trautonium, το Concert Trautonium και το Volkstrautonium. Οι προσπάθειές του στην ηλεκτρονική μουσική άνοιξαν τον χώρο των υποαρμονικών όπου μία ή περισσότερες αρμονικές βρίσκονται κάτω από τη θεμελιώδη αρμονική.
Όλα αυτά τον οδήγησαν να γίνει ο «άνθρωπος ορχήστρα» και γι’ αυτό η Goolge του αφιερώνει την ημέρα.