hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Playback Designs SPA-8: Τελικός 1600W στα 4Ω

Η Αμερικάνικη Playback Designs, μια εταιρία του ειδικού στα ψηφιακά Andreas Koch, παρουσίασε τον SPA-8 που χρειάστηκε τρία χρόνια για να σχεδιαστεί. Χωρίς έλεγχο κόστους, χωρίς συμβιβασμούς όπως λέει η εταιρία… γι’ αυτό τους βγήκε 137 κιλά.  

Είναι ένας θηριώδης ενισχυτής με υψηλή ισχύ εξόδου 2x1600W στα 4Ω (με μέγιστο ρεύμα 150Α). Το στάδιο της προενίσχυσης είναι σε τάξη Α, ενώ όλα τα κυκλώματα έχουν συμμετρική διάταξη, το στάδιο ισχύος είναι parallel push-pull υλοποιημένο με 20 διπολικά τρανζίστορ υψηλής ισχύος (200W) ανά κανάλι που λειτουργεί σε τάξη AB.

Στην έξοδο χρησιμοποιούνται θερμικά τρανζίστορ TRAK. Πρόκειται για ένα εξάρτημα 5 ακίδων, που συνδυάζει διπολικό τρανζίστορ και δίοδο ανίχνευσης θερμοκρασίας, σε αντίθεση με κοινά τρανζίστορ των 3 ακίδων. Η αλλαγή θερμοκρασίας, λόγω της ποσότητας του ρεύματος που ρέει μέσω του τρανζίστορ, ανιχνεύεται σε πραγματικό χρόνο γρήγορα και έτσι αντιδρά στην αλλαγή θερμοκρασίας σχεδόν αμέσως.

Στο τροφοδοτικό ο SPA-8 διαθέτει 6 πυκνωτές εξομάλυνσης των 47.000 μF και δύο τεράστιους -ηλεκτρομαγνητικά θωρακισμένους- μετασχηματιστές των 1800 VA. Η σύνδεση μεταξύ των πυκνωτών γίνεται με ράβδο χαλκού υψηλής καθαρότητας για τη μείωση της σύνθετης αντίστασης ενώ η πλακέτα είναι από σκληρή ρητίνη πάχους περίπου 2 cm.

Κάθε κύκλωμα έχει την δική του ανεξάρτητη πλακέτα (PCB). Επιπλέον, η ενδιάμεση καλωδίωση του σήματος ελέγχου χρησιμοποιεί οπτικό στοιχείο (Optocoupler) που μετατρέπει το ηλεκτρικό σήμα σε φως και το επιστρέφει ξανά σε ηλεκτρικό σήμα για να αποτρέψει τις επίδρασεις στο αναλογικό κύκλωμα σήματος και έτσι είναι ηλεκτρικά απομονωμένο.

Για την προστασία του ο ενισχυτής έχει κάθε κανάλι εξοπλισμένο με έναν αυτόνομο μικροεπεξεργαστή που μετρά συνεχώς τη θερμοκρασία, το ρεύμα, την τάση και την ισχύ του αναλογικού κυκλώματος και προστατεύει τον ενισχυτή και το ηχείο με σίγαση (mute) της εξόδου καναλιού σε περίπτωση ανωμαλίας.

O SPA-8 έχει μια οθόνη στην πρόσοψη με κόκκινες ενδείξεις για να δείχνει ελαφρώς ρετρό και εδώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση ώστε να μην επηρεάζει τον ήχο του ενισχυτή.  Οι ακροδέκτες των ηχείων είναι της Furutech, ενώ έρχεται με καλώδιο τροφοδοσίας της IsoTek.

 TEXNIKA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ισχυς 1.600W x 2 (4Ω), 800W x 2 (8Ω)
Απόκριση συχνότητας 10-100 kHz (-3dB)
Λόγος S / N 98dB (1W, 8Ω, 20Hz-22kHz)
THD + N 0,00054% (1kHz, 400W, 8Ω)
Είσοδος  (XLR) x 1
Ρευματοδέκτης IEC 3P, 20A x 1
Έλεγχος REMOTE / RJ-45 × 1
Κατανάλωση <1W (σε κατάσταση αναμονής) / 300W (χωρίς φορτίο) / 3000W (μέγιστο)
Διαστάσεις (ΠxBxY) 730 x 870 x 340 mm
Βάρος 137 κιλά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα