hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Marantz PM7000N Review | Δικτυακός ολοκληρωμένος ενισχυτής

ΤΟ ΣΗΜΑ «ΡΕΕΙ» ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ PM7000N, Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΗΧΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΣΕ ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΒΙΝΥΛΙΟ ΚΑΙ CD.

Μετά το βραβευμένο ζευγάρι των «8006», ήρθε η ώρα του PM7000N να συμπεριλάβει σε ένα σασί τις περισσότερες από τις λειτουργίες εκείνων, διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της ενίσχυσης και της πηγής. Κοστίζει τα μισά χρήματα και θέλει ένα ζευγάρι ηχεία και μια σύνδεση στο δίκτυο για να αποτελέσει ολοκληρωμένο σύστημα ήχου.

Αν ανήκετε στους οπαδούς της πολύ μουσικής νοοτροπίας της Marantz και το καθημερινό σας διαιτολόγιο περιλαμβάνει αρχεία στον υπολογιστή, σε στικάκια και σκληρούς, στο smartphone καθώς και υπηρεσίες ροής, τότε ο νέος ολοκληρωμένος αποτελεί είδηση για εσάς. Παρά το μοντέρνο προφίλ, η εταιρία φρόντισε να μην αφήσει παραπονεμένους τους οπαδούς του βινυλίου, με ένα καινούργιο phono stage για κεφαλές ΜΜ, που είναι μεν απλούστερο (επίπεδο standard) αλλά πατάει στα πρότυπα εκείνου του PM8006 (επίπεδο Μarantz Musical), διαθέτοντας στάδιο εισόδου με jfet.

Σε συνδυασμό με την κλασική ΑΒ αρχιτεκτονική των σταδίων εξόδου, την παρουσία των module HDAM SA3 στον βρόχο της ανάδρασης ρεύματος και τον τοροειδή μετασχηματιστή τροφοδοσίας, κανείς παίρνει το βασικό προφίλ των premium ολοκληρωμένων της Marantz χωρίς εκπτώσεις. Τα δέκα λιγότερα watt, η απουσία χάλκινων επενδύσεων στο σασί, το μικρότερο phono και τα 6.000 λιγότερα microfarad, αυτές είναι οι εκπτώσεις σε σχέση με τον PM8006 στα χαρτιά.

Σε σχέση με το ND8006, δεν έχουμε drive, USB-B και υπάρχει DAC της AKM αντί για Sabre. Όμως η ολοκληρωμένος, αρμονικός συνδυασμός ενίσχυσης-ψηφιακών πηγών είναι δίχως άλλο το δυνατό χαρτί του PM7000N. Θέλετε AirPlay 2, Bluetooth και voice control; Τα έχει. Θέλετε multiroom δικτύωση με δυνατότητα server και ιντερνετικό ραδιόφωνο; Τα έχει.

Μάλιστα, χάρη στην εξελιγμένη πλατφόρμα, το τμήμα του «ραδιοφώνου» είναι πιο ελκυστικό ακόμη κι από κλασικούς δέκτες, εφόσον απεικονίζει στην οθόνη του ενισχυτή, αμέσως μετά τη σύνδεση στο τοπικό μας δίκτυο, όλους τους ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλφαβητικά, με ένδειξη bit rate και codec. Μπορούμε να θέσουμε τις επιλογές μας στα HEOS favourites, όπως κάνουμε με τα preset στους κλασικούς δέκτες, και να τις ανακαλούμε είτε απευθείας από την οθόνη είτε μέσω της εφαρμογής για smartphone.

Το ίδιο ισχύει για τα αρχεία του υπολογιστή μας, των σκληρών δίσκων και εκείνων στα στικάκια που θα του συνδέσουμε, υπάρχει άμεση απεικόνιση με φακέλους στην οθόνη του κι έτσι δεν χρειάζεται να κρατάμε μόνιμα το τηλέφωνο δίπλα μας για να ακούσουμε μουσική. Μπορεί λοιπόν να μην είναι μια φαντεζί οθόνη αφής αλλά κάνει τη δουλειά της περίφημα!

Τούτων λεχθέντων, η HEOS app είναι πληρέστατη και εργονομική, κουμπώνει αμέσως στο wi-fi και χαίρεσαι να δουλεύεις τον PM7000N από την άνεση της smart οθόνης, μέχρι και τη λειτουργία pure direct μπορείς να ρυθμίσεις από εκεί. Με τέτοιο πλούτο ενσωματωμένων πηγών, είναι φυσιολογικό να βρίσκουμε μόλις τρεις αναλογικές εισόδους στην πλάτη του PM700N συν το phono, ωστόσο υπάρχουν και τρεις κλασικές ψηφιακές είσοδοι για τηλεοράσεις, διάφορα τράνσπορτ, κονσόλες παιχνιδιών κ.λ.π.

Οι πιο ανήσυχοι με την αγνή ηχητική ποιότητα και τους σηματοθορυβικούς λόγους από εξωτερικές πηγές δεν πρέπει να απελπίζονται, διότι μπορούν να απενεργοποιήσουν από το μενού όλα τα «κακά» (Wi-Fi, BT, Ethernet+USB-A) και να απολαύσουν τις αναλογικές και ψηφιακές συνδέσεις με πιο audiophile τρόπο. Ένα από τα κρυφά ταλέντα του PM7000N είναι οι διευρυμένες δυνατότητες στησίματος 2.1, καθώς μπορούμε να ρυθμίσουμε το βαθυπερατό φίλτρο της εξόδου για υπογούφερ, επιλέγοντας από πέντε τιμές.

Κι ενώ δεν θα βρούμε δεύτερο ζευγάρι  ακροδεκτών για εξόδους ηχείων αφού υπάρχει το multiroom, δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε τα εντυπωσιακά custom βύσματα της Marantz. Ο ενισχυτής έχει εσωτερική κατασκευή για βραβείο.

Ξεχωρίζει ο μεγάλος, θωρακισμένος τοροειδής μετασχηματιστής, το επίσης θωρακισμένο τμήμα δικτύου, ενώ το στάδιο εξόδου μοντάρεται σε κοινή ψύκτρα που είναι ιδιαίτερα στιβαρή και οι δύο μεγάλοι custom πυκνωτές εξομάλυνσης (2×15.000μF) βρίσκονται στην κοινή πλακέτα, χιλιοστά μόλις απόσταση από τα τρανζίστορ ισχύος (Sanken A1303 και C3284, ίδια με του PM8006) που αποδίδουν 60Wrms στα 8Ω.

Δύσκολα εντοπίζει κανείς ελλείψεις στον νέο της Marantz και το μόνο που θα θέλαμε ίσως είναι το aptX-HD στο Bluetooth, ωστόσο τι να το κάνεις όταν έχεις υψηλή ανάλυση από το δίκτυο;

ΗΧΟΣ-ΑΓΚΑΛΙΑ

O PM7000N δεν παρέχει σύνδεση με τη γείωση της πρίζας, όπως συμβαίνει με πολλές συσκευές σήμερα κι έτσι θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα στο οποίο συμμετέχει συνδέεται σε κάποιο σημείο π.χ. στην πηγή ή το υπογούφερ μας με τη γείωση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, αλλιώς θα υπάρχει αυξημένος θόρυβος και μειωμένη αντίληψη δυναμικών.

Η σύνδεση στο τοπικό δίκτυο είναι άμεση και ο ενισχυτής καθοδηγεί με μηνύματα στην οθόνη τα πρώτα μας βήματα. Ο χειρισμός είναι παιχνίδι από το πολυπλήκτρο της πρόσοψης και σε λίγα λεπτά είμαστε έτοιμοι για αναπαραγωγή.

Ξεκινήσαμε τις ακροάσεις με ραδιόφωνο και συνεχίσαμε με τα αρχεία του υπολογιστή, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε την smart app. Μας έκανε εντύπωση ο ζεστός και ορμητικός ραδιοφωνικός ήχος (τύφλα να’ χει το βινύλιο!) που θύμισε αναλογικό δέκτη και σύντομα βρεθήκαμε σε διάθεση για… βόλτες στη λιακάδα με ραδιοφωνική υπόκρουση.

Το πράγμα «σοβάρεψε» βέβαια όταν του δώσαμε wav από την Ethernet, διευρύνοντας τη δυναμική περιοχή και την ανάλυση, χωρίς να αλλάξει όμως ο ζεστός χαρακτήρας και η πληθωρική παρουσία στις μεσαίες και τα μπάσα. Η σκηνή μεγάλη και ολογραφική, σε αγκαλιάζει με τρόπο που μόνο η Marantz γνωρίζει και η δράση είναι κοντά μας, χωρίς να στερείται αέρα ή αποστάσεων.

Η ροή του είναι απίστευτα μουσική, σε παρασύρει αμέσως στην ακρόαση και ξεχνάς πάραυτα την κριτική διάθεση. Όμως εμείς έπρεπε να τον «ανακρίνουμε» και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αντιληφθούμε πως τα πρίμα του είναι λίγο σκοτεινά και οι μεταβατικές σχετικά συνοπτικές, χωρίς την απαιτούμενη λαμπρότητα που ζητάει η εποχή της υψηλής ανάλυσης.

Ένας πιο εύκολος ήχος άραγε, στημένος για να «μαζεύει» τα μικροπροβλήματα των ροών αρχείων; Όχι, βέβαια! Μην υποτιμάτε τη Marantz, η μεγάλη αυτή «κυρία» γνωρίζει τ’ αυτιά μας όσο λίγοι ακόμη κατασκευαστές. Προχωρήσαμε λοιπόν παρακάτω και τολμήσαμε να απενεργοποιήσουμε το Bluetooth και το Wi-Fi, αφήνοντας τα cat5 να κάνουν τη δουλειά. Οποία μεταμόρφωση!

Τα πρίμα άνοιξαν, φώτισαν, κέρδισε βάθος η σκηνή, η υφή των οργάνων έγινε πιο ευδιάκριτη και οι μεταβατικές «πήραν μπρος», φωτίζοντας τη δράση με τρόπο οργανικό. Τώρα πια ακούγαμε περίφημα, αφού τα μεγάλα μεγέθη ισορρόπησαν τονικά, κέρδισαν σε ακρίβεια και ησυχία. Ο νέος Marantz δεν είναι μεν τέρας ταχύτητας ή ελέγχου, αλλά ποτέ δεν θα λεπτύνει και δεν θα γίνει ενοχλητικός στα δύσκολα.

Οι κλασικές ψηφιακές είσοδοι καθόλου δεν υστερούν σε σχέση με τις αναλογικές και το phono stage στέκεται κι αυτό στο ύψος του. Το KEF R11 αποτέλεσε μάρτυρα των παραπάνω, οδηγήθηκε άνετα από τα 80W/4Ω ενώ ο PM7000N δεν ζορίστηκε ούτε με το ATC SCM70SL. Μια μεγάλη επιτυχία δίχως άλλο από την Marantz, που μας δίνει την ουσία των «8006» στα μισά χρήματα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Oλοκληρωμένος ενισχυτής, DAC και streamer
ΙΣΧΥΣ: 2x60W/8Ω, 2x80W/4Ω
DAC: AKM AK4490
ΑΠΟΚΡΙΣΗ/ΘΟΡΥΒΟΣ: 5Hz-100KHz/115dB
ΕΙΣΟΔΟΙ: 3xline (220mV/18ΚΩ), phono ΜΜ (2mV/47KΩ), USB-Α , 2xοπτική, coaxial, LAN, WLAN, Bluetooth (v4.1, SBC codec), AirPlay 2
ΕΞΟΔΟΙ: subwoofer out (variable LPF: 40-60-80-100-120Hz), ηχείων, ακουστικών 6,35 χλστ.
ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ: WAV (24bit/192KHz), DSD (2,8/5,6MHz), FLAC (24bit/192KHz), ALAC (24bit/96KHz), AAC, MP3
ΕΞΤΡΑ: φωνητικές εντολές (Amazon Alexa, Apple Siri, Google Assist), pure direct STREAMING: HEOS multi-room, media server, TuneIn, Spotify, Amazon Prime Music, TIDAL, Deezer, Pandora
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠxΥxΒ):  440x125x379 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 10,3 κιλά

90%

ΣΧΟΛΙΟ

O PM7000N απευθύνεται στον λάτρη του streaming, συνδυάζοντας πλούσιο εξοπλισμό, κορυφαία εργονομία και πλήρη έλεγχο της αναπαραγωγής, ακόμη και χωρίς την smart εφαρμογή. Τα ενισχυτικά στάδια σε ΑΒ, τα περίφημα HDAM, το νέο phono stage και ο ενσωματωμένος μετατροπέας της AKM πλαισιώνουν το «πακέτο», με την υπέροχη μουσικότητα και πληθωρική παρουσία του οικογενειακού ήχου της Marantz.

ΕΤΥΤ
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 1.350€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα