hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Denon PMA-600NE Review | Sweet spot

ΜΕ ΤΟΝ PMA-600ΝΕ, Η DENON ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΙΤΗ ΤΙΜΗ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΦΙΝΕΤΣΑ. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΓΡΑΦΙΚΟΣ, ΜΕ ΓΕΡΟ ΒΑΘΥ ΧΑΜΗΛΟ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ.

Μετά τα 800ΝΕ, που συναπαρτίζουν ένα πλήρες σύστημα υψηλής ποιότητας (ενισχυτής, CDp, streamer), ήρθε η ώρα των ακόμη πιο προσιτών 600ΝΕ να δώσουν το στίγμα τους στην χαμηλή κατηγορία τιμών.

Πρόκειται για το βασικό επίπεδο της Denon, με τις απαραίτητες οικονομίες για να κατέβει η τιμή στα επίπεδα των 400 ευρώ, το οποίο και πάλι αποδεικνύεται ανώτερο των προσδοκιών μας, με μια εξαιρετικά ώριμη συμπεριφορά εκ μέρους του ενισχυτή.

Η σειρά είναι προς το παρόν διμελής και συμπληρώνεται από το εισαγωγικό CDp DCD-600NE, το οποίο παρέχει οπτική ψηφιακή έξοδο και στηρίζεται σε γραμμικό τροφοδοτικό. Ο ενισχυτής καλύπτει όλες τις υπόλοιπες ανάγκες ενός εισαγωγικού συστήματος πλην του Wi-Fi, εφόσον συμπεριλαμβάνει ποιοτικό phono stage, DAC με τρεις ψηφιακές εισόδους και δέκτη Bluetooth.

Αν έχετε πικάπ με BT, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στην ασύρματη και την ενσύρματη σύνδεση, με ή χωρίς το phono stage του ενισχυτή. Είναι ωραίο να έχεις επιλογές ακόμη και στις εισαγωγικές κατηγορίες και αυτό ακριβώς «διορθώνει» ο 600ΝΕ σε σχέση με τον 800ΝΕ, που επιτέλους προσθέτει την δημοφιλή έξοδο για υπογούφερ, φιλτραρισμένη μάλιστα στα 100Ηz.

Οι εκπτώσεις ως προς το αμέσως μεγαλύτερο μοντέλο περιλαμβάνουν λίγο μικρότερη ισχύ (κατά 5W σε ονομαστικές τιμές), στάδιο phono μόνο για ΜΜ, ένα ζευγάρι εξόδων για ηχεία και μια οπτική είσοδο λιγότερη, πράγματα όχι και τόσο σπουδαία αν σκεφτούμε ότι στον 600ΝΕ πέραν του sub out υπάρχει και το Bluetooth, που δεν θα βρείτε στον 800ΝΕ.

Η διαφορά τιμής ανάμεσα στα δύο μοντέλα είναι μόλις 100 ευρώ, η εμφάνιση απαράλλακτη και είναι βέβαιο πως πολλοί θα προβληματιστούν ποιο από τα δύο να διαλέξουν.

Φυσικά ο PMA-800NE είναι πιο λεπτομερής, πιο φωτεινός και ανοιχτός και με καλύτερες μικροδυναμικές αντιθέσεις, ενώ παρέα με το DNP-800NE δημιουργούν ένα ελκυστικό ζεύγος που καλύπτει κάθε ψηφιακή ανάγκη.

Ο PMA-600NE από την πλευρά του, έχοντας να «αποδείξει» λιγότερα σε επίπεδα ανάλυσης και οδήγησης, έχει πάρει μια κατεύθυνση πιο ατμοσφαιρική και πιο άμεση ρυθμικά και ίσως είναι ακόμη πιο μουσικός, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις κατηγορίες τιμών με τα μικρότερα μοντέλα.

SINGLE PUSH-PULL KAI ANALOG MODE

Το χαρακτηριστικό ντιζάιν με την κυματιστή πρόσοψη και τις έντονες εσοχές για τα ευμεγέθη ρυθμιστικά σε προδιαθέτει ευχάριστα κατά τον χειρισμό και τα χειριστήρια έχουν πολύ καλή αίσθηση, μολονότι πλαστικά (εκτός από την μεταλλική πρόσοψη του volume). Οι διαφορές με τον 800ΝΕ εντοπίζονται στο δεξί τμήμα της πρόσοψης, όπου αντί των ηχείων Α, Β και της επιλογής της κεφαλής (ΜΜ/MC) υπάρχει το πλήκτρο για το ζευγάρωμα του Bluetooth.

Η ουσία και των δύο ενισχυτών είναι το στάδιο εξόδου, όπου η Denon είναι απόλυτη στη χρήση μόνο ενός ζεύγους συμπληρωματικών τρανζίστορ (mosfet στα μεγάλα μοντέλα), ένα μοντέλο που το έχει εξελίξει σημαντικά μεγιστοποιώντας τις αρετές του (διαφάνεια, χρονισμός, ολογράφημα) και περιορίζοντας τις αδυναμίες του (ισχύς, παραμορφώσεις, έλεγχος επί των μεγαφώνων).

Οι ενσωματωμένοι DAC απολαμβάνουν  μεν το δικό τους τροφοδοτικό και περικλείονται σε μεταλλικό θάλαμο, ωστόσο η Denon θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αρκετό και μας δίνει τη δυνατότητα να σβήσουμε εντελώς το ψηφιακό κομμάτι του ενισχυτή, πιέζοντας το Analog Mode.

Αυτό λειτουργεί παράλληλα με το Source Direct, που αφαιρεί ένα στάδιο κέρδους γύρω από τα ρυθμιστικά τονικότητας και αλλάζει μέχρι και την αντίσταση εισόδου της προενίσχυσης, που πέφτει στα 17ΚΩ και θέλει προσοχή με πηγές με πολύ υψηλές αντιστάσεις εξόδου (>1KΩ, κυρίως λαμπάτες), αφού θα προκληθεί μείωση της απόκρισης στα μπάσα.

Μια ακόμη φροντίδα που δείχνει πόσο ανήσυχη είναι η Denon με την ηχητική αγνότητα, είναι η απενεργοποίηση των μικροεπεξεργαστών ελέγχου, από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιούνται, για να μην επηρεάζουν με τους ταλαντωτές τους την ενίσχυση.

Εντός, γίνεται φανερό ότι ο PMA-600NE είναι πρακτικά ίδιος με τον 800NE, με τη σημαντική εξαίρεση του μετασχηματιστή τροφοδοσίας, που είναι μεγαλύτερος και με καλύτερη έδραση στο μεγαλύτερο μοντέλο. Κατά τα άλλα, έχουμε ίδια αρχιτεκτονική, με την γέφυρα της ανόρθωσης σε μεγάλη ψύκτρα πολύ κοντά στους δύο ηλεκτρολυτικούς της ELNA (Audio, 2×8.200μF), στην έξοδο σε κοινή ψύκτρα από ένα ζευγάρι Sanken  Β1383/D2083 και στη ρύθμιση της στάθμης το μαύρο Alps.

Μια καθαρόαιμη audiophile εικόνα, τόσο ως διάταξη όσο και ως ποιότητα υλικών. Το μόνο που «χαλάει» την εικόνα, κατά τη γνώμη μας ήσσονος σημασίας, είναι το φυτευτό καλώδιο τροφοδοσίας. Λέτε η Denon να μπήκε σε τόσο κόπο με το κύκλωμα και στο τέλος να χάλασε την απόδοση επιλέγοντας τον… λάθος αγωγό;

ΓΛΥΚΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Ο PMA-600NE χρειάζεται να καθίσει στο ρεύμα ένα 24ωρο για να σταθεροποιήσει τις επιδόσεις του, αρκεί να τον βάζετε σε αναμονή από το τηλεχειριστήριο και να τον σβήνετε από τον κεντρικό διακόπτη μόνο αν πρόκειται να μείνει αδρανής για πολλές ημέρες.

Η αρχική εντύπωση είναι αυτή του γεμάτου, πλούσιου και γλυκού ήχου στις φωνές και τα όργανα της μεσαίας περιοχής, που συνδυάζεται με απρόσμενα ισχυρό, βαθύ και ογκώδες χαμηλό, το οποίο κούνησε άψογα τα τέσσερα γούφερ του KEF R11, σε ένα mismatch τιμής που μας ανάγκασε να αποδώσουμε τα εύσημα στον προσιτό Denon.

Οι ψηφιακές είσοδοι είναι επαρκείς για βολικές ακροάσεις και τον ήχο της τηλεόρασης, αλλά είναι στημένες προσεκτικά, χωρίς πολύ άνοιγμα στη σκηνή και με ελαφρά σκοτεινά πρίμα, προκειμένου να μην προσβάλλουν με μια μεγάλα γκάμα σημάτων.

Πολύ καλύτερο ήχο πήραμε από τις αναλογικές εισόδους, ειδικά όταν πιέσαμε το Analog Mode, οπότε αυξήθηκαν σημαντικά η λεπτομέρεια και ο αέρας γύρω από τα όργανα, βελτιώθηκε η σκηνική ακρίβεια και η σαφήνεια της ατάκας. Ο μικρός Denon έχει μεγάλο ήχο, με έξοχο βάθος σκηνής και σοφιστικέ προοπτική, καθώς αναπτύσσεται ολογραφικά ανάμεσα στα ηχεία.

Έχει μεγάλα είδωλα, ελαφρά προβολικά στις μεσαίες και ανώτερες χαμηλές, θυμίζοντας καλό λαμπάτο ενισχυτή και η εστίασή του, μολονότι ακλόνητη, δεν έχει υψίσυχνες εμφάσεις που θα έδιναν μια πιο επίπεδη αίσθηση. Σύντομα σε παρασύρει στην παρακολούθηση της ροής, που την ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά, με πολύ συνεκτικές μελωδικές γραμμές και μια ήρεμη και εκφραστική απόδοση του ρυθμού.

Τονική ομορφιά, γλυκά ηχοχρώματα, σκηνική ακρίβεια και δύναμη στα δύσκολα είναι το βασικό μενού των χαρισμάτων του, δοσμένα με ισορροπία χωρίς κάτι να ξεχωρίζει.

Σε σχέση με τον Pioneer A40AE, έχει μικρότερο πλάτος σκηνής, λιγότερο «τακτικά» είδωλα και λιγότερο λεπτομερείς μεταβατικές, ανταπαντά όμως με καλύτερο ολογράφημα, πιο ισχυρό βαθύ χαμηλό, πιο γεμάτες μεσαίες και καλύτερη αμεσότητα στη ροή του. Θαυμάσιοι είναι και οι δύο, με επιδόσεις-ρεκόρ για την χαμηλή τιμή τους αλλά με αρκετά διαφορετικούς χαρακτήρες.

Τελικά, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως, με τον PMA-600NE, η Denon μας προσφέρει… τον εξαιρετικό 800NE σε μια λίγο πιο προσιτή εκδοχή, οπότε οι συστάσεις περιττεύουν!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
PMA-600NE

ΕΙΔΟΣ: Ολοκληρωμένος ενισχυτής
ΙΣΧΥΣ: 2x45W/8Ω (20-20k, 0,07% THD), 2x70W/4Ω (1k, 0,7%THD)
ΛΟΓΟΣ S/N: 105dB (line), 84dB (MM)
ΕΙΣΟΔΟΙ: 4xline (100mV/40ΚΩ ή 17KΩ με source direct), phono MM (2,5mV/47ΚΩ), 2xoptical, coaxial, Bluetooth 4.2
ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ: Burr Brown PCM5141
ΕΞΟΔΟΙ: subwoofer (1V/lpf 100Hz), record, ακουστικών
ΕΞΤΡΑ: source direct, analog mode, processor stop mode
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 434 x307x122 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 6,8 κιλά

83%

ΣΧΟΛΙΟ

Μόνο στοιχειώδες δεν είναι το επίπεδο απόδοσης που προσφέρει ο νεοφερμένος PMA-600ΝΕ. Θα εκπλαγείτε από την ικανότητά του να οδηγεί μεγάλα ηχεία και να ακούγεται «ακριβός» σαν σκηνική παρουσία, μουσική ατμόσφαιρα και τονικότητα.

KINOTEXNIKH
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 399€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα