Samsung QE75Q900R Review
ΤΕST ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 8Κ
-Aνάλυση 7.680 x 4.320 pixels
-Α.Ι. επεξεργαστής
-QLED επιδόσεις
Πήξαμε στα pixel λέγαμε παλιά για τις τηλεοράσεις υψηλής ανάλυσης. Τώρα, με τις 8Κ θα λέμε, πνιγήκαμε στα pixels. Η νέα 8K εποχή ανέτειλε και η εικόνα γίνεται πιο φυσική από ποτέ.
Mια από τις μεγαλύτερες ειδήσεις της τελευταίας έκθεσης του Βερολίνου, της IFA2018, ήταν αυτή της Samsung. Ο κατασκευαστής ανακοίνωσε ότι προχωρά γοργά προς την επόμενη γενιά τηλεοράσεων με ανάλυση 8Κ UHD, δηλαδή με πάνελ ανάλυσης 7.680 x 4.320 pixels.
Η ανακοίνωση αυτή δεν ήταν απλά ένα πυροτέχνημα για να εντυπωσιαστούν οι επισκέπτες της έκθεσης, κάτι που έχουμε ακούσει από πολλές εταιρίες τα τελευταία χρόνια, αλλά αφορούσε μια πραγματική σειρά τηλεοράσεων 8K που βγαίνει στην αγορά τώρα και όχι το 2019.
Η νέα σειρά ονομάζεται Q900R, είναι τεχνολογίας QLED και σχηματίζεται από τρία μοντέλα. Ένα 65 ιντσών στα 4.999 ευρώ, ένα 75 ιντσών (που δοκιμάζουμε εδώ στα 6.999 ευρώ) και το μεγάλο (για λίγους) των 85 ιντσών στα 14.999 ευρώ. Το περιοδικό κίνησε γη και ουρανό, ώστε να εξασφαλίσει για δοκιμή την πρώτη 8K τηλεόραση που θα έφτανε την Ελλάδα.
Τα κατάφερε. Ήταν μια ιστορική στιγμή, όπως τότε που δοκιμάσαμε πρώτοι τηλεόραση Plasma, τηλεόραση Full HD ready, τηλεόραση Full HD, τηλεόραση UHD. Ο νέος σταθμός πια λέγετε 8Κ UHD και το θύμα έπεσε τα χέρια μας ήταν η 75Q900R της Samsung. Μια μεγάλη τηλεόραση που πραγματικά ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στην εικόνα θέτοντας το μεγάλο ερώτημα: Ήρθε η ώρα για 8Κ; Και βέβαια ήρθε, τι και αν δεν υπάρχει 8Κ περιεχόμενο. Aλήθεια υπήρχε περιεχόμενο 1080p όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες Full HD τηλεοράσεις; Όχι!
Υπήρχε υλικό 4Κ UHD όταν δοκιμάσαμε την πρώτη τηλεόραση τέτοιας ανάλυσης; Και βέβαια όχι. Βλέπετε η βιομηχανία των ηλεκτρονικών είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από αυτή του περιεχομένου. Πρώτα βγαίνουν οι συσκευές και μετά (από χρόνια) οι ταινίες και οι σειρές. Αυτή τη φορά όμως το 8Κ περιεχόμενο είναι πολύ πιο κοντά.
To ΥοuTube έχει 8Κ, υπάρχουν 8Κ κάμερες και πολλά αθλητικά (αλλά και σειρές) καταγράφονται ήδη σε 8Κ. Η αποστολή της σειράς Q900R της Samsung δεν είναι να παίξει native 8Κ περιεχόμενο, αλλά να «μετατρέψει» σε 8K οποιοδήποτε υλικό κυκλοφορεί εκεί έξω: Από το τηλεοπτικό κανάλι της επαρχίας με τις 576 γραμμές μέχρι τις σειρές UHD του Netflix.
Επομένως η νέα σειρά 8Κ τηλεοράσεων της Samsung έρχεται για να κάνεις τις εικόνες του κόσμου καλύτερες, όχι μόνο μια φορά αλλά τέσσερις το UHD και δεκαέξι φορές το Full HD.
ΤΟ ΠΑΝΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Το 8Κ UHD πάνελ της Q900R είναι τεχνολογίας οπίσθιου φωτισμού Direct Full Array, με 480 ζώνες ελέγχου που αυξάνονται σε 1000+ με το σύστημα Supreme UHD Dimming που κάνει χρήση αλγορίθμου.
Η σάρωση ανέρχεται στα 120Hz που διπλασιάζεται στα 240Hz με την τεχνική BFI. Τα βάθος χρώματος είναι 10bit, ενώ πέρα από το 100% όγκου χρώματος, κοντά στο 100% είναι και η κάλυψη του DCI-P3. Οι νέες τηλεοράσεις της σειράς Q900R διαθέτουν φίλτρο Ultra Black για σταθερή απόδοση αντίθεσης, ανεξάρτητα από τον φωτισμό του δωματίου.
Το παρόν φυσικά δίνει το HDR, το οποίο αναφέρεται ως Q HDR 8K λόγω των 4.000nits φωτεινότητας, όπως επίσης τα HDR10+ και HLG. Δεν υπάρχει Dolby Vision κάτι που είναι στρατηγική της Samsung.Η 75Q900R διαθέτει την εφαρμογή Ambient Μode που βοηθά την τηλεόραση να ενσωματώνεται πλήρως στο χώρο που θα την φιλοξενήσει, παρουσιάζοντας στην οθόνη μέρος του τοίχου ή άλλα θέματα.
Η σύνδεση του πάνελ με το One Connect box γίνεται με ένα σχεδόν διάφανο καλώδιο σύνδεσης. Αυτό έχει μεγαλύτερο πάχος σε σχέση με εκείνο που χρησιμοποιείται στην τρέχουσα σειρά 4K UHD της Samsung. Επίσης μεγαλύτερο σε διαστάσεις σε σχέση με της 4Κ UHD σειρά είναι και το One Connect box. Βλέπετε τώρα στα 8Κ οι απαιτήσεις σε ρεύμα είναι πιο μεγάλες αφού θα πρέπει ο επεξεργαστής να διαχειριστεί και να ανάψουν περισσότερα pixels.
To One Connect box της Q900R δεν είναι συμβατό με τις άλλες τηλεοράσεις της Samsung, όπως και το σχεδόν διάφανο καλώδιο σύνδεσης. Υπάρχουν άλλα τερματικά βύσματα στις άκρες του. Κατά τα άλλα η αρχιτεκτονική της 75Q900R είναι η γνωστή.
Στηρίζεται σε δύο πόδια που σε περίπτωση που η TV τοποθετηθεί σε τοίχο, αυτά μπορούν να αποθηκευτούν σε ειδικές υποδοχές που φέρει η συσκευή στο πίσω μέρος της. Σχεδιαστικά η 75Q900R δείχνει ως μια τυπική μεγάλη τηλεόραση, χωρίς ιδιαίτερα λεπτό πάχος. Στο One Connect box υπάρχουν τέσσερις θύρες HDMΙ (η μία με ARC), μια οπτική έξοδος και τρεις θύρες USB 2.0 που μπορούν να λειτουργήσουν και ως 8Κ βίντεο player.
H Samsung θέλοντας να υποστηρίξει τους αγοραστές της σειράς Q900R, αναφέρει ότι όταν παρουσιαστεί η θύρα HDMI 2.1 τότε θα κυκλοφορήσει καινούριο κουτί One Connect box της με αυτή την δυνατότητα. Έτσι θα αρκεί μόνο η αλλαγή του One Connect box για να γίνει, του χρόνου, η Q900R πάλι καινούρια.
OΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Κατά πόσο λοιπόν είναι πρώιμη ή μη, η μετάβαση στην 8Κ ανάλυση, την στιγμή που το βέλτιστο διαθέσιμο περιεχόμενο, για την ώρα, είναι ανάλυσης 4Κ UHD;
Η απάντηση απαιτεί ορθολογική προσέγγιση, «ξεχνώντας» τον παράγοντα του κόστους, ο οποίος στην συγκεκριμένη περίπτωση δελεάζει. Εάν κάναμε λόγο απλά για ένα πάνελ 8Κ οδηγούμενο από έναν συμβατικό επεξεργαστή, η αγορά μίας 8Κ τηλεόρασης, αξιωματικά θα κρινόταν ως εξαιρετικά πρώιμη. Αυτό που διαφοροποιεί την Q900R πέρα από την ανάλυση του πάνελ της, είναι ο επεξεργαστής, αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.) σε εικόνα και ήχο.
Ο συνδυασμός που προκύπτει είναι ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενος και στην ουσία διαμορφώνει το εκρηκτικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στην οθόνη. Η τηλεόραση αυτή δεν θέλει σήμα 8Κ για να αποκαλύψει τις αρετές της, δεν είναι σχεδιασμένη για τέτοια αποστολή. Άλλωστε δεν υπάρχει καν είσοδος HDMΙ 8K, κάτι που θα παρουσιαστεί από το ΗDMI φόρουμ το 2019 με την ονομασία HDMI 2.1.
Η αποστολή της είναι να παρουσιάσει ότι βλέπουμε σήμερα (δηλαδή κανάλια, δικό μας υλικό και stream υπηρεσίες) σε ανάλυση 8Κ. Εδώ εισέρχεται ο 8K A.I. επεξεργαστής της τηλεόρασης που καμιά σχέση δεν έχει με αυτόν της τρέχουσας σειράς Q9F της Samsung. Πρόκειται για κάτι καινούριο που χρησιμοποιεί τεχνικές «βαθιάς μηχανικής μάθησης» ή deep learning machine, ισχυρές και έξυπνες βάσεις δεδομένων και εργαλεία πρόβλεψης.
Έτσι αναλύει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα, αναγνωρίζει τα στοιχεία της, πραγματοποιεί αντικατάστασή τους με άλλα 8K που έχει στην βάση δεδομένων της και την «ζωγραφίζει» στην οθόνη από την αρχή. Ένα είδος δηλαδή δυναμικού upscaling που συμπεριφέρεται ανάλογα με την εικόνα που εισέρχεται από την πηγή.
Για να το πούμε πιο τεχνικά ο A.I. επεξεργαστής χρησιμοποιεί τεχνολογία MLSR (Machine Learning Super Resolution), βάσεις δεδομένων (Formula Bank) που περιέχουν στοιχεία από εκατομμύρια ταξινομημένα ανά ζεύγη σε χαμηλή και υψηλή ανάλυση και βάσει περιεχομένου για να εξαχθούν «συνταγές» αναβάθμισης της ανάλυσης (upscaling).
Έτσι, ο επεξεργαστής αναλύοντας το σήμα εισόδου επιλέγει μία ή και περισσότερες «συνταγές» σε κάθε καρέ, βάσει των οποίων, προβαίνει στην αναβάθμιση του στα 8Κ UHD του πάνελ. Αυξάνει την φωτεινότητα εκεί που πρέπει, καθαρίζει τα περιγράμματα των αντικειμένων, πνίγει τα «καμένα» λευκά, καταστέλλει τον θόρυβο της χαμηλής ανάλυσης, διορθώνει την οξύτητα, αποκαθιστά τις λεπτομέρειες και προσφέροντας υφή και φρεσκάδα στην εικόνα.
Πρόκειται για έναν πανίσχυρο επεξεργαστή που «τρέχει» σε πραγματικό χρόνο άφθονο λογισμικό για να μετατρέψει την κακή εικόνα της πηγής σε ανάλυση 8Κ. Ακόμη και ψηφιοποιημένο περιεχόμενο από κασέτες VHS, η τηλεόραση αυτή θα το παρουσιάσει καλύτερα από το πρωτότυπο, μακάρι να μπορούσαμε να «γράψουμε» το αποτέλεσμα της οθόνης σε στικάκι. Δοκιμάσαμε τον επεξεργαστή, δηλαδή την Q900R, με άφθονο «κακό» υλικό όπως με τηλεοπτικό κανάλι, με παλιά βίντεο του YouTube, με ταινίες DVD ακόμη και με λήψεις από κάμερες παλιών κινητών.
Αυτό που παρουσίασε η οθόνη ήταν ασύλληπτο, λες και κάποιος παίζει με τα μάτια μας. Ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μια μέρα θα υπάρξει τέτοια συσκευή, μια συσκευή εικόνας που θα δέχεται λίγα pixel στην είσοδο της για να τα κάνει 33,2 megapixels. Ενώνοντας τα κομμάτια, η σειρά Q900R, συνδυάζει τεχνολογία QLED, ανάλυση 8Κ UHD και έναν A.I. επεξεργαστή, στα 16bit.
Η τεχνoλογία QLED δεσμεύεται για 100% όγκο χρώματος και φωτεινότητα κορυφής τα 4.000nits H 8Κ UHD ανάλυση του πάνελ φέρνει για πρώτη φορά στο χώρο μας μια πρωτόγνωρη οπτική δυνατότητα. Είναι η τεράστια αντιληπτή αίσθηση 3D, απέναντι από το πάνελ η εικόνα δείχνει σαν να ξεπερνά τα όρια του κάδρου της τηλεόρασης.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 75 ιντσών 8Κ UHD
ΠΑΝΕΛ: 7.680×4.320 pixels, Full Array QLED
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Τizen OS 4.0
ΔΕΚΤEΣ: ANALOGUE & DVB-T2/C/S2 x2, PVR Ready & TimeShift
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI (4K/60Hz, FHD 120Hz, ARC, MHL), 3xUSB 2.0, 1xΨηφιακή Οπτική, 1xEthernet, 1xCI, 1x RS232, 3xRF [1xΚεραία, 2xSat]
ΗΧΟΣ: 4.2 ch / 60W Α.Ι. Sound
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 167,72x 102,49 x 33,74 εκ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 41,1 κιλά (με βάση)
ΣΧΟΛΙΟ
H τεχνητή νοημοσύνη εισβάλει και στις τηλεοράσεις. Η Samsung με την σειρά Q900R ρίχνει το γάντι ένα χρόνο πιο νωρίς στον ανταγωνισμό. Μια τηλεόραση 8Κ που θα ανεβάζει την ποιότητα της εικόνας σ’ ότι βλέπετε.
Tιμή: € 6.999