Cambridge Audio CXA61 Review | Διάφανη δύναμη
TEST ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ
*90Wrms@4Ω
*USB-B με Sabre ES9010K2M
*Bluetooth aptX-HD
ME ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΛΕΟΝ ΔΗΜΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΙΜΩΝ, Η CAMBRIDGE AUDIO ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ «ΡΟΥΑ ΜΑΤ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ CXA.
Οι περισσότεροι αγοράζουμε το καινούργιο μας hi-fi χωρίς να ξεπερνάμε πλέον τα 1.000 ευρώ, που είναι ένα αντικειμενικό όριο μιας και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Όταν στήνεις το πρώτο σου σύστημα, αυτό σημαίνει συσκευές χαμηλού κόστους των 200-300 ευρώ ή κάτι παραπάνω αν πας για ενεργά ηχεία, αφού αυτά περιλαμβάνουν σχεδόν τα πάντα.
Σε περίπτωση όμως αναβάθμισης ενός και μόνο συστατικού, μιλάμε πλέον για πολύ ποιοτικές συσκευές σε κατασκευή και απόδοση καθώς σήμερα το hi-fi είναι καλύτερο από ποτέ. Σε αυτή την κατηγορία κινούνται οι νέοι ολοκληρωμένοι ενισχυτές της Cambridge στη σειρά CX II, με τον CXA61 λίγο κάτω και τον CXA81 λίγο πάνω από το χιλιάρικο.
Είναι αρκετά ακριβότεροι από τα μοντέλα που αντικαθιστούν αλλά και αρκετά διαφορετικοί ώστε να δικαιολογούν αυτές τις διαφορές τιμής που, στην περίπτωση του CXA61, είναι τυπικά 100 ευρώ αλλά στην πράξη πιο κοντά στα 250 ευρώ, καθώς το παλιό μοντέλο πωλείται κοντά στα 650 ευρώ.
Τι σκέφτηκε λοιπόν η διάσημη βρετανική εταιρία για να δελεάσει τους απαιτητικούς μουσικόφιλους, με δεδομένο ότι σήμερα ο καταναλωτής περιμένει όλο και περισσότερα από τους ολοκληρωμένους ενισχυτές; Ένας DAC είναι βέβαια απαραίτητος αλλά πια δεν αρκεί, ο κόσμος ζητάει phono stage αλλά κι αυτό δεν αρκεί, θέλουμε και Bluetooth, θέλουμε και κανονικό streamer, μακάρι να είχαμε και μικρόφωνο διόρθωσης ή bass management για 2.1.
Τα 1.000 ευρώ ασφαλώς δεν μπορούν να τα συμπεριλάβουν όλα, όσο τίμιος κι αν είναι ο κατασκευαστής, έτσι ο καθένας κάνει τα κουμάντα του και «ποντάρει» σε κάποιο χαρακτηριστικό που θα του επιτρέψει να ξεχωρίσει.
Για τους νέους Cambridge από τη δεύτερη γενιά των CXA, αυτό είναι ξεκάθαρα το USB DAC –που πολλοί έχουν πια ξεχάσει για χάρη της Ethernet- και η εταιρία βάζει εδώ Sabre για να μας δελεάσει και να φθάσει σε πολύ υψηλές αναλύσεις, αφήνοντας τα WM8740 της Wolfson (των προηγούμενων CXA) για τη νέα προσιτή σειρά «ΑΧ».
Κι ενώ δεν ξέρουν από Ethernet, Wi-Fi ή app control (με εξαίρεση το volume όταν θα συνδέσεις με control bus το streamer CXN), έχουν το προνόμιο της σύνδεσης Bluetooth επιπέδου aptX-HD για γρήγορο και βολικό streaming μέχρι τα 24bit/48KHz.
Η επιλογή ανάμεσα στον CXA61 και τον 81 είναι εύκολη για τον φανατικό του PC audio με επιπλέον διαθέσιμο budget, καθώς παίρνει το μεγαλύτερο ES9016K2M, είκοσι watt περισσότερα και ζυγισμένες εισόδους γραμμής, για ένα πιο hi-end περιβάλλον πηγής και προενίσχυσης.
Αλλά το βασικό «πακέτο» του CXA61 είναι ήδη αρκετό για όποιον δεν πολυνοιάζεται να μεγιστοποιήσει τους σηματοθορυβικούς λόγους. Ας τον δούμε από κοντά.
ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ!
Ο νέος, λένε, είν’ ωραίος και αυτό το οφείλει στο φινίρισμα Lunar Grey, που αντικατέστησε τα silver και black και είναι σκέτη γλύκα. Είναι και απλούστερος οπτικά, εφόσον έχουν απομακρυνθεί τα ρυθμιστικά τονικότητας, η ισορροπία καναλιών, το πλήκτρο direct που τα απενεργοποιούσε και το πλήκτρο σίγασης.
Η «οθόνη» παραμένει ένας ενδιαφέρων συνδυασμός μικρών πλήκτρων και γαλάζιων ενδεικτικών LED που αλλάζουν το χρώμα τους σε μπλε όταν επιλέγονται ή σε πορτοκαλί όταν έχουν διπλή αποστολή. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι το σύμβολο της USB μαζί με αυτό του Bluetooth, όπου και τα δύο τμήματα είναι ριζικά ανανεωμένα. Στην πλάτη έχουμε την προσθήκη της USB-B μαζί με τον χρήσιμο διακόπτη ground lift, για περιπτώσεις που ο υπολογιστής μάς φορτώνει με hum.
Προφανώς έχει φύγει η βοηθητική USB-A που προοριζόταν για σύνδεση εξωτερικού Bluetooth δέκτη, αφού τώρα είναι ενσωματωμένος και πλέον υπάρχει υποδοχή για την παρεχόμενη κεραία.
Έχουν αλλάξει θέση τα i/o του control bus κι έχει προστεθεί μια θύρα ελέγχου RS-232C. Εντός, έχουμε εκτενείς αλλαγές σε υλικά, από την ίδια την πλακέτα (έφυγαν οι μπλε τόσο στα AX όσο και τα CX II και ήρθαν οι μαύρες) μέχρι πυκνωτές και τελεστικούς ενισχυτές σε κρίσιμα σημεία. Εξάλλου, η ψηφιακή πλακέτα είναι τώρα σημαντικά μεγαλύτερη, πιο πυκνή σε υλικά και το μοντάρισμά τους γίνεται από πάνω.
Η εικόνα του CXA61 είναι αυτή ενός ασφυκτικά γεμάτου αλλά πολύ τακτικού ενισχυτή, με ανεξάρτητες πλακέτες, πυκνωτικό εξοπλισμό εξομάλυνσης και ψύκτρες για το κάθε τελικό κανάλι και στα μάτια μας δείχνει σαφώς πιο σύγχρονη και κατασταλαγμένη από εκείνη του προκατόχου του.
Το έντονο σημείο εδώ εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος μετασχηματιστής τροφοδοσίας στο κέντρο που περιβάλλεται από ψύκτρες που σχεδόν ακολουθούν το σχήμα του. Στα χαρτιά πάντως οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες.
Έχουμε 400 γρ. επιπλέον βάρος για τον καινούργιο και spec μόλις στα 96KHz αντί των 192KHz του CXA60 για τις οπτικές εισόδους, με τις δύο νέες ψηφιακές εισόδους του CXA61 να είναι μακράν μπροστά σε αναλύσεις. Στην πράξη, εισπράττουμε το ανανεωμένο ηχόχρωμα της Cambridge, όπως το γνωρίσαμε μέσα από τον κορυφαίο Edge A αλλά και τα προσιτά AX.
Έχουμε εξέλιξη των σταδίων εξόδου σε σχέση με παλαιότερες γενιές και ένα καλύτερο «κούρδισμα» σε επίπεδο υλικών, όπου πιθανολογούμε ότι η εταιρία έχει μετακινηθεί αρκετά προς την τάξη Α και έχει βελτιώσει αισθητά τις τεχνικές ανάδρασης, με σκοπό έναν πιο οργανικό, πυκνό σε περιγραφές και σκηνική ακρίβεια αλλά και πιο ετοιμοπόλεμο σε επίπεδο μικροδυναμικών αντιθέσεων ήχο.
Χωρίς υπερβολή, θα λέγαμε ότι το νέο πρόσωπο της εταιρίας «ζορίζει» παραδοσιακούς πρωταγωνιστές της βρετανικής σχολής, που πουλάνε ακριβότερα. Σε σχέση με τον AXR100 που δοκιμάσαμε πρόσφατα, ο CXA61 είναι παντού ανώτερος και κυρίως σε δύναμη-οδήγηση δύσκολων φορτίων (παρά τη μικρότερη ισχύ του, «κούνησε» πολύ άνετα τα KEFR11 και ATC SCM70SL), ανάλυση, μικροδυναμικές αντιθέσεις και ταχύτητα.
Το τίμπρο του είναι μεν παρόμοιο αλλά πιο πυκνό και ακριβές, τα είδωλα μεγαλύτερα και το άνοιγμα της σκηνής φλερτάρει με το high-end. Είναι πιο συμπαγής, ομοιογενής και ρυθμικά άμεσος και μας δίνει μια ευπρόσδεκτη αίσθηση διαφάνειας σε όλο το φάσμα, που τον καθιστά έναν από τους πλέον μουσικούς ενισχυτές της κατηγορίας.
Δύναμη και φινέτσα πάνε χέρι-χέρι στον CXA61, που όλο και κάτι θυμίζει πλέον από Sugden, Exposure κ.λ.π. σε επίπεδο κορεσμού πλην ίσως του upper bass, όμως διαχωρίζει τον εαυτό με μια έξοχη ελευθερία στις μεταβατικές και μια μοναδική αίσθηση «φρεσκάδας» στον αέρα των πρίμων.
Η ελαφρά προβολικότητα της τελευταίας οκτάβας ίσως «απλοποιεί» λίγο το layering της σκηνής αλλά κάνει την ακρόαση πιο άμεση και συμμετοχική. Λιγότερο τον κοιτάς και περισσότερο τον νιώθεις με άλλα λόγια κι αυτό είναι που λείπει σήμερα στο σύγχρονο hi-fi, το συναίσθημα.
Μπράβο στην Cambridge λοιπόν, που τραβάει το δρόμο της και μιλάει από καρδιάς τη γλώσσα της μουσικής, χωρίς να χρεώνει μια περιουσία γι’ αυτό.
TIP01
H είσοδος των 3,5 χλστ. επιλέγεται αυτόματα με τη σύνδεση της πηγής στην πρόσοψη και εναλλάσσεται με την αναλογική Α4 πιέζοντας το πλήκτρο-επιλογέα της τελευταίας, οπότε ο φωτισμός της A4 γίνεται πορτοκαλί για την βοηθητική είσοδο ή μπλε για την κανονική. Παρόμοια για τις ψηφιακές εισόδους Bluetooth και USB-B, το κοινό πλήκτρο επιλογής αλλάζει από μπλε (BT) σε πορτοκαλί. Αν έχετε hum κατά τη σύνδεση με τον υπολογιστή μέσω της USB-B, δοκιμάστε να γυρίσετε το διακόπτη ground της πλάτης του CXA61 στη θέση lift.
TIP02
Για να μπείτε στο μενού, βάλτε τον CXA61 σε αναμονή και πιέστε το πλήκτρο Speaker A/B μέχρι να αρχίζει να αναβοσβήνει. Το μενού είναι τώρα οι ενδείξεις των αναλογικών εισόδων Α1, Α3 και Α4, που σβήνουν (θέση off) ή ανάβουν (θέση on) με ένα πάτημα. To A1 επενεργεί στην αυτόματη απενεργοποίηση (auto power down), το Α3 επιτρέπει ανίχνευση κλιπαρίσματος και επεμβαίνει στο volume και το Α4 εναλλάσσει την USB-B ανάμεσα σε class 1 (για παλιά windows χωρίς drivers και μέγιστη ανάλυση 24/96) και class 2 (32/384). Συστήνουμε να απενεργοποιήσετε την πρώτη λειτουργία για καλύτερο ήχο. Η δεύτερη είναι off by default αλλά μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη π.χ. σε πάρτυ για αποφυγή ενεργοποίησης της προστασίας, κάτι που αν συμβεί π.χ. σε περίπτωση υπερθέρμανσης τότε θα κλείσει τον ενισχυτή, οπότε θα πρέπει να περιμένετε ένα τέταρτο για να κρυώσει πριν συνεχίσετε το πάρτυ, μια πολύ άβολη κατάσταση.
TIP03
Αν διαθέτετε το streamer CXN, μπορείτε να το συνδέσετε στο control bus της πλάτης του CXA61 για συγχρονισμένη εκκίνηση και έλεγχο του volume του ενισχυτή μέσω της εφαρμογής streammagic app.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Ολοκληρωμένος ραδιοενισχυτής & DAC
ΙΣΧΥΣ: 2x60Wrms/8Ω, 2x90Wrms/4Ω
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 5Hz-60KHz
ΘΟΡΥΒΟΣ: -93dB@1W, -105dB@max power
ΕΙΣΟΔΟΙ: 4xline (43ΚΩ/370mV), 3,5χλστ., USB-B, 2xoptical, coaxial, Bluetooth 4.2 (aptX-HD)
ΕΞΟΔΟΙ: sub out, pre-out, ακουστικών 6,3 χλστ., ηχείων A, B
ΕΞΤΡΑ: auto power down, clipping function, USB-B class 1 & 2
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 430x341x115 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 8,7 κιλά
ΣΧΟΛΙΟ
Δεύτερη γενιά CXA με Lunar Grey, Sabre και ενσωματωμένο Bluetooth aptX-HD! Η ισχύς δεν άλλαξε μεν, άλλαξε ωστόσο ο ήχος στην κατεύθυνση των Edge, με στρατηγικές αλλαγές υλικών και νέο «κούρδισμα».
ΤΙΜΗ: 899€