hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Sonus faber Duetto Review | TEST Streaming ηχεία

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ, ΤΑ ΝΕΑ DUETTO ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΤΗΝ ΗΧΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ SONUS FABER ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ, ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΗΧΟ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ «ΕΞΥΠΝΑ» ΕΝΕΡΓΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΑΘΥ, ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΡΙΣ ΚΩΤΣΗΣ

H Sonus faber προτείνει τα Duetto για χώρους από 20 έως 60 τ.μ, παρά το γεγονός ότι είναι ένα μικρό ηχείο βάσης με γούφερ 5,25 ιντσών.

Το custom αυτό μεγάφωνο ακολουθεί μεν τα σχεδιαστικά πρότυπα της εταιρίας και αποδίδει τις μεσαίες με εξαιρετική φινέτσα, έχει όμως ειδική κατασκευή για να αντέχει στα μεγάλα μήκη κύματος και τα πολλά watt.

Γι’ αυτό οδηγείται από δικό του 250άρη ενισχυτή σε Tάξη Δ, στα πλαίσια ενός καλοζυγισμένου ψηφιακού φίλτρου με DSP το οποίο μιμείται πολύ πετυχημένα τα περίφημα παθητικά φίλτρα των Ιταλών. Αυτός υπηρετεί πιστά τα ηχοχρώματα και τη διαφάνεια και συνδυάζεται ιδανικά με τον 100άρη σε Τάξη ΑΒ για τα τουίτερ.

Όλη αυτή η ισχύς δεν κάνει «σαματά» και έρχεται ήρεμα και γραμμικά, ακόμη κι αν επιλέξουμε από την εφαρμογή ελέγχου το loudness που κάνει ενίσχυση στην περιοχή 40-60Hz η οποία μάλιστα αυξάνει όσο χαμηλώνουμε το volume.

Αν μάλιστα το συνδυάσουμε με ρύθμιση της θέσης «μακριά από τους τοίχους» που γεμίζει την απόκριση σε όλη τη χαμηλή περιοχή, τα Duetto είναι σε θέση να προκαλέσουν σεισμό και, πράγματι, έτριξαν τα πάντα στα γραφεία μας ακόμη και στα δέκα μέτρα μακριά!

Φυσικά αυτό δεν είναι flat και η ευαισθησία του μικρού γούφερ στις μεσαίες πρέπει να έχει υποβιβασθεί σημαντικά για να μπορέσει να βγει τόσο βαθύ και ισχυρό χαμηλό. Γι’ αυτό οι στάθμες που πιάνει το ζευγάρι δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στα 350W/κανάλι, αφού ακόμη και με το volume στο max, πάρτυ δεν γίνεται.

Η τονική επέμβαση του loudness γίνεται πάντως πολύ γουστόζικα, χωρίς κανένα πάχος στο άνω χαμηλό, και τότε τα watt φεύγουν με αστραπιαίους ρυθμούς για να γεμίσουν με βαθύ χαμηλό μεγάλους χώρους.

Έτσι τα Duetto μπορούν πρακτικά να καλύψουν σαλόνια στημένα ακόμη και ελεύθερα στο χώρο και να μην χρειαστούν καν υπογούφερ. Παρόλα αυτά, αν του συνδέσουμε ένα με καλώδιο στην RCA έξοδο του πάνελ στο master ηχείο, αυτό ανιχνεύεται αυτόματα (ρύθμιση: automatic detection ON) και το ηχείο αποκόπτεται χαμηλά με βάση τις ρυθμίσεις της εξόδου sub-out στην εφαρμογή (συχνότητα cross 50-150Hz, στάθμη ± 5dB, καθυστέρηση 0-20ms), για ακόμη μεγαλύτερες στάθμες και πιο χαμηλές παραμορφώσεις.

Αυτό παρακάμπτεται αν σβήσουμε την αυτόματη ανίχνευση, οπότε ανάβει η «χειροκίνητη» επιλογή Subwoofer ΟΝ/OFF και όταν επιλέξουμε τη θέση OFF, το ηχείο παίζει πλήρες φάσμα και το sub ρυθμίζεται μόνο με τα δικά του ρυθμιστικά. Στη θέση ΟΝ ισχύουν οι υψιπερατές ρυθμίσεις για τα ηχεία, ακόμη κι αν δεν έχουμε συνδέσει υπογούφερ.

Η πιο επίπεδη τονικά ρύθμιση είναι προφανώς χωρίς το loudness και με τη θέση των ηχείων «στη γωνία», όπου τα Duetto συνεχίζουν να έχουν σχετική έμφαση κοντά στα 40Hz η οποία συνδυάζεται με μικρή έμφαση στα ανώτερα πρίμα, δίνοντας την εντύπωση μεγαλύτερου ηχείου ειδικά όταν ακούμε σε χαμηλές στάθμες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η τονική καμπύλη καθόλου δεν στεγνώνει τις μεσαίες συχνότητες, ίσα-ίσα αυτές είναι το πιο δυνατό σημείο των Duetto, όντας διαυγέστατες, εξαιρετικά εστιασμένες και με απαράμιλλη διαφάνεια για τα δεδομένα του είδους.

Το κυριότερο, όλο το φάσμα «κινείται» με τέτοια αμεσότητα και ευρυθμία, ώστε η μουσικότητα κυριαρχεί πριν απ’ όλες τις άλλες πτυχές του. Έτσι έχουμε ένα ηχείο του οποίου η υψηλότατη ευκρίνεια και η φαινομενικά ατελείωτη ανάλυση αναδεικνύουν τις μουσικές ατμόσφαιρες παρά αποσπούν από αυτές, μια χαρισματική ισορροπία που βέβαια αποτελεί μέρος της σπουδαίας κληρονομιάς της Sonus faber.

ΤΑ ΚΑΛΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΘΥΣΙΕΣ!
Μικρά λοιπόν αλλά πολύ κομψά και χωρίς καμία τάση επίδειξης της τεχνολογίας που ενσωματώνουν, τα Duetto μεταφέρουν όλο το DNA της Sonus faber.

Καμπίνα με σχήμα λαούτου, φυσικά υλικά στα διαφράγματα με χαρτί και ύφασμα, μαύρο δέρμα στην πρόσοψη και την επάνω πλευρά και εντυπωσιακός καπλαμάς (διαθέσιμα φινιρίσματα σε καρυδιά και γραφίτη) με κύματα σε γωνία 45˚, συνιστούν μια εμφάνιση που θα κέρδιζε άνετα το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ομορφιάς.

Για να μην πούμε για τις ψύκτρες των ενισχυτών που περιβάλλουν «οργανικά» τη μεγάλη οβάλ οπή της ανάκλασης. Η υψηλή αισθητική απαιτεί βέβαια θυσίες, έτσι δεν βρίσκουμε πουθενά κουμπιά, ενδείξεις και επιγραφές λειτουργιών, ούτε καν πάνελ με βύσματα!

Ο χειρισμός γίνεται από το master ηχείο με την τεχνολογία αφής Senso, κυρίως με τη μικρή φωτιζόμενη λωρίδα Control Line στην κεκλιμένη επάνω πλευρά του. Από αυτή το ανάβουμε και το σβήνουμε, ελέγχουμε την αναπαραγωγή (play/pause) και επιλέγουμε την είσοδο.

Μπορούμε να το ανάψουμε από την εφαρμογή, όχι όμως και να το σβήσουμε από αυτήν και, χάρη στον αισθητήρα εγγύτητας, ανάβει μόνο του όταν το πλησιάσουμε.

Η λωρίδα αλλάζει χρώμα ανάλογα με την είσοδο και την υπηρεσία της ροής, π.χ. για το Spotify Connect είναι πράσινη, λευκή για το AirPlay, κίτρινη για το Google cast, πορτοκαλί για την HDMI ARC, ματζέντα για την είσοδο γραμμής που μετατρέπεται σε phono MM με συρόμενο διακόπτη κ.ο.κ.

Είσοδο αλλάζουμε τόσο με κίνηση του χεριού από το κέντρο της λωρίδας προς τα δεξιά όσο και με το τ/χ και την εφαρμογή της Sonus faber. Η στάθμη παρομοίως, όπου στο πάνελ αγγίζουμε τις δύο τελείες εκατέρωθεν της Control Line και η απεικόνιση γίνεται με τον φωτισμό στην κεντρική μακριά λωρίδα.

Οι άλλες δύο μακριές λωρίδες ανάβουν όταν αλλάζουμε θέση στο ηχείο με το swap (εφαρμογή, μπουτόν), π.χ. ανάβει η αριστερή αν το ορίσουμε για αριστερό κανάλι και όταν κάνουμε αναβάθμιση του λογισμού over the air.

Όλα τα βύσματα και οι υποδοχές είναι κρυμμένες σε θάλαμο στο κάτω μέρος του master ηχείου ενώ στον θάλαμο του slave υπάρχει μόνο υποδοχή ρευματολήπτη «8» και κουμπιά pairing και reset, μαζί με USB-A για σέρβις. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, πρέπει να τα πάρεις αγκαλιά και σχεδόν να τα τουμπάρεις, αλλά τουλάχιστον

το άνοιγμα είναι μεγάλο για το χέρι. Θα αγχωθείτε λίγο με το ζευγάρωμά τους, όπου πατάς το pairing στο ένα ηχείο και μετά έχεις 30 δλ. για να το πατήσεις και στο άλλο.

Η ασύρματη τεχνολογία για την ενδοεπικοινωνία λέγεται UWB (Ultra Wide Band), χρησιμοποιεί ευρύ φάσμα 500MHz απλωμένο σε μια μεγάλη μπάντα (3,1-10,6GHz) και εκπέμπει πολύ σύντομους (μερικά nanosecond) ραδιοφωνικούς παλμούς, έτσι χρησιμοποιεί πολύ χαμηλή ισχύ και αποφεύγει τις παρεμβολές και την αστάθεια του Wi-Fi.

Στα Duetto η UWB προέρχεται από την καναδική Spark Microsystems και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στον συγχρονισμό (εστίαση) του στέρεο ζεύγους. Είναι όμως ευάλωτη στα εμπόδια ανάμεσα στα ηχεία κι εμείς είχαμε διαρκείς διακοπές εκεί που τα στήσαμε, μέχρι που απομακρύναμε τα ATC SCM11 που ήταν στημένα ανάμεσα στα δύο Duetto.

Στα μεγάφωνα, ενδιαφέρον έχει η επιλογή σιδηρομαγνήτη για το τουίτερ και νεοδυμίου για το γούφερ, ανάποδα δηλαδή από τον κανόνα, ενώ αξιοσημείωτος είναι ο σωλήνας της ανάκλασης που στρίβει εσωτερικά προς τα επάνω. Τέλος, η μετατροπή σε αναλογικό γίνεται με Sabre για τα ηχεία και ΑΚΜ για την έξοδο του υπογούφερ.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΣΑ
Στήσαμε τα Duetto με την πλάτη τους στα 75 εκ. από τον πίσω τοίχο, όπου το ηχείο έπαιξε «στα κυβικά του» από την άποψη των σωμάτων της χαμηλής περιοχής. Βέβαια, βαθύ χαμηλό «έσκαγε» σε διάφορα σημεία του χώρου μακριά από τα ηχεία αλλά από κοντά το αποτέλεσμα ήταν λίγο light, γι’ αυτό επιλέξαμε τη ρύθμιση «μακριά από τους τοίχους» που, τυπικά, ανταποκρίνεται στις αποστάσεις που του δώσαμε.

Η αναλογική είσοδος περνάει διάφανα παρά την ψηφιοποίηση και το συμπιεσμένο υλικό των ροών αποδίδεται μεστά, καθαρά και με πολύ ζωηρές μικροδυναμικές αντιθέσεις.

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο στα μικρά ενεργά της Sonus faber, πέρα από τον πολύ αγνό τόνο της μεσαίας περιοχής που θυμίζει ηλεκτροστατικό, είναι ο χώρος που αναπλάθεται.

Δεν είναι μόνο οι αποστάσεις των ειδώλων και το βάθος της σκηνής, όλη η μουσική «αναπνέει» σε κάθε παύση, νότα και εναλλαγή του ρυθμού και το ηχείο αυτό είναι πιο κοντά στην μεταβατική φύση των μουσικών ήχων από τα περισσότερα που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια.

Αυτή είναι η μαγκιά της Sonus faber, σχεδιάζει ηχεία μουσικά με όλη τη σημασία της λέξης και γνωρίζει τι αγγίζει τον ακροατή. Είναι αυτή η στιγμιαία φύση της μουσικής που μας συγκινεί, δίνει αξία στον χρόνο που περνάει και δεν ξανάρχεται και μας ανακουφίζει από τη θνητή φύση μας. Από το εφήμερο στο αιώνιο λοιπόν, παρέα με ένα ζευγάρι Duetto!

TEXNIKA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Ασύρματα ενεργά ηχεία 2 δρόμων, ανάκλασης χαμηλού
ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 133 χλστ. γούφερ, 1×28 χλστ. τουίτερ
ΕΙΣΟΔΟΙ/ΕΞΟΔΟΙ: Line ή Phono, optical, HDMI ARC, LAN, sub out
ΙΣΧΥΣ: 100W+250W (2 ενισχυτές/ηχείο), φίλτρο με DSP
STREAMER: Chromecast, AirPlay2, BT aptX-HD, Spotify & Tidal Connect, Roon
ΕΞΤΡΑ: App, τ/χ, swap channels, Senso
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 210x205x272χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 6,8 κιλά

97%

X this

Μετά το πανέμορφο «όλα σε ένα» Omnia, η Sonus Faber κάνει το επόμενο λογικό βήμα στα ασύρματα ηχεία με το high end ενεργό ζευγάρι των Duetto. Πλήρως εξοπλισμένα με καλωδιακές εισόδους και streamer, ασύρματη επικοινωνία μεταξύ των ηχείων, app control και συμβατικό τ/χ, τα προκλητικά Duetto ξεχειλίζουν από στυλ, μουσικότητα και ηχητική διαύγεια.

ANQUAN AV
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

TIMH: 4.077 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα