hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Palma DHS-1 Review | TESΤ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ κλειστού ή ανοιχτού τύπου


ΑΝΟΙΧΤΑ Ή ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ; ΤΑ
PALMA ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΩΣ ΕΞΗΣ: ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ! ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΧΤΥΠΗΣΕ ΔΙΑΝΑ.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΣΚΗΣ

Όλα ξεκίνησαν σχεδόν σαν αστείο στην Βαρκελώνη. Ο Mario εξέφρασε στον καλό του φίλο Pascual την αγανάκτηση του για το γεγονός ότι πολλές φορές ήταν αναγκασμένος να επιλέξει μεταξύ ακουστικών κλειστού ή ανοιχτού τύπου.

Αυτό σήμαινε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να έχει ένα ζευγάρι ακουστικά για το σπίτι και ένα άλλο για το ταξίδι ή το γραφείο. Τότε ο Pascual του απάντησε σοβαρολογόντας, μην στεναχωριέσαι καθόλου, θα φτιάξουμε ένα ακουστικό υψηλού επιπέδου που να έχει την δυνατότητα γρήγορης εναλλαγής μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Στην πορεία η παρέα πλαισιώθηκε από τους Delfín και Jaume, αμφότεροι μηχανικοί ήχου και επαγγελματίες ηχολήπτες με μεγάλη εμπειρία. Οι τέσσερις φίλοι ξεκίνησαν από το μηδέν και μετά από τρία χρόνια εντατικής έρευνας, προσπάθειας και δοκιμών εγένετο αποτέλεσμα. Το DHS-1 της Palma είναι το πρώτο ακουστικό στον κόσμο που μετατρέπεται από ανοιχτό σε κλειστό με μια μόνο κίνηση και χωρίς να χρειαστεί να το βγάλεις από το κεφάλι σου.

Η μέθοδος έχει λάβει κατοχυρωμένη πατέντα ώστε να μην μπορεί να την αντιγράψει κανείς. Το ακουστικό έχει ένα μεταλλικό εξωτερικό δίσκο που περιστρέφεται ελαφρώς και σκεπάζει ή ξεσκεπάζει τις 48 συνολικά οπές διαφορετικού διαμετρήματος που ανήκουν σε τέσσερις ομόκεντρους κύκλους.

Όταν οι οπές είναι ανοιχτές το ακουστικό είναι ανοικτού τύπου και το αντίθετο. Φαντάζει απλό αλλά δεν είναι. Το πρώτο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί ήταν ο σχεδιασμός ενός πρωτότυπου μηχανισμού που έπρεπε να είναι ελαφρύς, εύκολος στην χρήση και ανθεκτικός.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο εμπόδιο είχε να κάνει με την ποιότητα του ήχου κατά την μετάβαση του ακουστικού από ανοιχτό σε κλειστό. Όφειλε να είναι του ίδιου επιπέδου, χωρίς καμία απώλεια και σημαντική διαφοροποίηση στην απόκριση συχνότητας.

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Ως γνωστόν το μεγάφωνο του ακουστικού εκπέμπει ηχητικά κύματα και προς τις δύο κατευθύνσεις, ήτοι προς το αυτί και το έξω μέρος του θαλάμου. Όταν είναι ανοιχτού τύπου, τα κύματα περνούν ελεύθερα και διαχέονται στο περιβάλλον. Όταν όμως είναι κλειστού τότε έχουμε ανάκλαση και η ανακλώμενη δέσμη επιστρέφει πίσω στο αυτί το οποίο δέχεται δύο ηχητικά κύματα ταυτόχρονα με διαφορά φάσης.

Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή τόσο χειρότερη είναι η ποιότητα και η ευκρίνεια του ήχου. Στο DHS-1 η διαφορά φάσης είναι μικρότερη από 0,1ms, πολύ κάτω από αυτό που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί.

Το DHS-1 προσφέρει την ίδια ακριβώς ποιότητα ήχου και στις δύο καταστάσεις και μάλιστα χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή στην απόκριση συχνότητας. Απόδειξη η καμπύλη απόκρισης συχνοτήτων που συνοδεύει το κάθε ακουστικό.

ΜΑΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: OPEN, CLOSE

Η καρδιά του DHS-1 είναι ο οδηγός με τον μαγνήτη νεοδυμίου και ένα πηνίο φωνής διαμέτρου 26 χλστ. που κινεί τη σύνθετη μεμβράνη μικτού υλικού 50 χλστ. που αποτελείται από έναν κεντρικό θόλο από συμπιεσμένη άκαμπτη κυτταρίνη.

Μια λύση που αποτρέπει την κάμψη κατά την κίνηση και μειώνει τις παραμορφώσεις ενδοδιαμόρφωσης, ενώ το εξαιρετικά λεπτό πολυαμίδιο χρησιμοποιείται στον δακτύλιο ανάρτησης για μείωση της αδράνειας και ελαχιστοποίηση της μηχανικής κόπωσης.

Οι ακουστικοί θάλαμοι που φιλοξενούν τους οδηγούς είναι κατασκευασμένοι από μονοκόμματο ξύλο σαπέλε πάχους 3 εκ. με τεχνική παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα ηχεία. Το DHS-1 είναι προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Τα αφαιρούμενα μαξιλαράκια είναι δερμάτινα, ευρύχωρα και άνετα. Η μεταλλική στέκα έχει εξωτερική επένδυση με ίδιας υφής δέρμα και εσωτερική ενίσχυση ώστε να κάθεται άνετα στο κεφάλι. Πιάνει στις καμπίνες με μεταλλικά άγκιστρα και ρυθμίζεται πολύ εύκολα.

Δεν υπάρχει ίχνος πλαστικού, η δε ποιότητα κατασκευής του DHS-1 είναι εξαιρετική, αρκετά καλύτερη από πολύ ακριβότερα ακουστικά. Το πακέτο των αξεσουάρ περιλαμβάνει μια σκληρή θήκη μεταφοράς, τρία διαφορετικά καλώδια και δύο πουγκιά φύλαξης.

Το ακουστικό είναι λίγο βαρύτερο από τον μέσο όρο, είναι όμως άνετο και ξεκούραστο ακόμα και μετά από πολλές ώρες χρήσης. Το DHS-1 είναι εύκολο στην οδήγηση και δεν χρειάζεται ενισχυτή ακουστικών (32Ω/102dB/1mW).

Φορητές πηγές υψηλής ποιότητας, όπως το FiiO M15S ή το Chord Mojo 2, είναι υπεραρκετά για να πάρετε το μέγιστο της ηχητικής απόδοσης που είναι πραγματικά εξαιρετική. Αναρωτηθήκαμε πολλές φορές πως είναι δυνατόν μια παρέα φίλων να έχει φτιάξει από το μηδέν ένα τόσο καλό ακουστικό; Μια άγνωστη και πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία να χτυπιέται στα ίσα με κορυφαία και κατεστημένα μοντέλα μεγαλύτερης αξίας.

Μην πέσετε από τα σύννεφα, δεν συνηθίζεται να υπερβάλουμε. Απίστευτη τονική ισορροπία, μέσα στα δύο τρία καλύτερα ακουστικά του κόσμου όταν μιλάμε για αληθοφανή αναπαραγωγή των οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας και της ανθρώπινης φωνής.

Υπερβολικά κοντά στην πραγματικότητα με σωστή τονικότητα και μοναδικά ρεαλιστές χροιές. Αξεπέραστη διαφάνεια και υψηλή πιστότητα. Το DHS-1 είναι ταυτόχρονα απών και παρών. Καθρεφτίζει με μοναδική συνέπεια το εισερχόμενο σήμα αλλά ταυτόχρονα ξεχειλίζει από μουσικότητα και συναίσθημα.

Έχει περίσσια ενέργειας και φωτός αλλά δεν είναι λαμπρό ούτε οξύ. Αναδεικνύει τις πιο απίθανες λεπτομέρειες με ζηλευτή ευκρίνεια αλλά δεν είναι αναλυτικό. Έχει βαθύ και εκτεταμένο χαμηλό με τονική συνέπεια, άριστη τεχνική απόδοση και χωρίς ίχνος παραμόρφωσης.

Η μεσαία περιοχή είναι σχεδόν ουδέτερη αλλά συνάμα εθιστική, ρέουσα και γεμάτη από πλούσια ηχοχρώματα. Στήνει μια αέρινη και ευρεία σκηνή με σαφείς αποστάσεις μεταξύ των ερμηνευτών και τρισδιάστατη προοπτική. Οι υφές του είναι ιδιαίτερα ισορροπημένες, φίνες και αραχνοΰφαντες χωρίς όμως να είναι λεπτές ή εύθραυστες.

Η απόσβεση των ήχων μοιάζει με αυτή ενός σωστά στημένου ηχείου. Η μαγεία είναι ότι καμία από τις παραπάνω ιδιότητες δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα κατά την μετάβαση στην κλειστή καμπίνα. Είναι να απορεί κανείς πως το έχουν καταφέρει.

Τα μόνα σημεία άξια αναφοράς είναι μια ανεπαίσθητη απώλεια στην αίσθηση του χώρου και μια ελάχιστη υποχώρηση στην συνολική ευκρίνεια. Η απομόνωση από τους εξωτερικούς θορύβους είναι καλή αλλά όχι άριστη όπως σε εξειδικευμένα κλειστά ακουστικά.

Μικρό το κακό όταν μπορείς να έχεις τους δύο κόσμους με μια κίνηση του χεριού και χωρίς απώλειες στην ποιότητα του ήχου. Τελικά το μεράκι και η αγάπη για αυτό που κάνεις αποδεικνύονται ισχυρότερα κίνητρα από την εμπορική εκμετάλλευση.

Η Palma γεννήθηκε από το πουθενά αλλά ήρθε για να μείνει, το DHS-1 είναι μοναδικό και εξαιρετικό. Βάζουμε στοίχημα ότι θα κάνει πάταγο και ποτέ δεν έχουμε πέσει έξω στην εκτίμηση μας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΥΠΟΣ: Over-ear, Ανοιχτού ή κλειστού τύπου
ΟΔΗΓΟΙ: 50 χλστ.
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 5Ηz-44KHz
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 102dB/1mW (ανοιχτά), 104dB/1mW (κλειστά)
ΕΜΠΕΔΗΣΗ: 32Ω
ΜΗΚΟΣ ΚΑΛΩΔΙΟΥ: 2,8 μέτρα (6.35 mm), 1,3 (3.5 mm), 1,3 μέτρα (4.4mm)
ΒΑΡΟΣ: 495 γρ.

97%

ΣΧΟΛΙΟ

Ότι καλύτερο έχουμε δει και έχουμε δοκιμάσει στην υψηλή κατηγορία ενσύρματων ακουστικών τα τελευταία χρόνια.

Palma.audio
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 2.195 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα