hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Marantz SACD 10: Το μεγαθήριο player των οπτικών δίσκων CD και SACD

Μαζί με τον ολοκληρωμένο ενισχυτή Model 10 η Marantz εντάσσει στην νέα της σειρά 10 Series Collection και δύο player: Ένα με μηχανικά μέρη (το SACD 10 Reference) και ένα στερεάς κατάστασης (το LINK 10n Reference). Ένα CD/SACD player δηλαδή και ένα streamer HEOS.

Η Marantz, ένας από τους πρωτοπόρους των CD players, έχει ενσωματώσει όλη την τεχνογνωσία και την εμπειρία της των τελευταίων 40 ετών σε αυτό το high-end CD player που είναι εξοπλισμένο με τον μηχανισμό SACDM-3, με το διακριτό DAC “Marantz Musical Mastering” και το νέο κύκλωμα εξόδου HDAM.

To διακριτό DAC με την ονομασία Marantz Musical Mastering που χρησιμοποιεί το SACD 10, αποτελείται από το MMM-Stream, που μετατρέπει το σήμα PCM σε δεδομένα DSD 11.2MHz/1bit χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό αλγόριθμο και από το κύκλωμα MMM-Conversion που με την σειρά του μετατρέπει το DSD σήμα σε αναλογικό.

Το MMM-Stream χρησιμοποιεί έναν αποκλειστικό αλγόριθμο για την επεξεργασία του σήματος, ενώ το MMM-Conversion μετατρέπει το σήμα DSD σε αναλογικό μέσω ενός αναλογικού φίλτρου FIR.

Η διακριτή δομή επιτρέπει την τοποθέτηση του MMM-Stream στην ψηφιακή πλακέτα και του MMM-Conversion στην αναλογική πλακέτα, με ένα κύκλωμα ψηφιακής απομόνωσης μεταξύ τους για την πλήρη διαχωρισμό των ψηφιακών και αναλογικών σταδίων. Έτσι επιτυγχάνεται ο πλήρης διαχωρισμός του ψηφιακού και το αναλογικό στάδιο.

Οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις για το ψηφιακό φίλτρο, το διαμορφωτή θορύβου και το dither και να προσαρμόσουν τον τόνο ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

To SACD 10 είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ταιριάζει με τον ολοκληρωμένο ενισχυτή Model 10 και χρησιμοποιεί τον τελευταίο μηχανισμό περιστροφής και ανάγνωσης CD/SACD της εταιρείας, που πια έπαψε να προμηθεύει άλλους κατασκευαστές με αυτόν.

Ο μηχανισμός δίσκου χρησιμοποιεί τον πρωτότυπο μηχανισμό SACDM-3 της εταιρείας. Τα εξαρτήματα στην πλακέτα έχουν επιλεγεί προσεκτικά και η ρύθμιση του ήχου έχει γίνει από τον sound master της εταιρείες. Η υψηλή ακαμψία του σασί και του συρταριού φόρτωσης του δίσκου, που είναι από αλουμίνιο, μειώνει τους κραδασμούς και βελτιώνει την ακρίβεια ανάγνωσης των δεδομένων.

Το τμήμα του αναλογικού φίλτρου είναι θωρακισμένο για μείωση του θορύβου. Η επιλογή των εξαρτημάτων που επηρεάζουν σημαντικά το μέγεθος του κυκλώματος και την ποιότητα του ήχου έχει επίσης ληφθεί υπόψη.

Το αναλογικό στάδιο χρησιμοποιεί πλήρως ισορροπημένο διαφορικό κύκλωμα ήχου, ενώ βασίζεται στα τελευταίας γενιάς μοντέλα των HDAM και HDAM-SA3, όλα με διακριτά κυκλώματα. Τα εξαρτήματα, όπως οι πυκνωτές και οι αντιστάσεις, έχουν επιλεγεί προσεκτικά.

Στο νέο HDAM έχει προσθέσει JFET cascode στην είσοδο για περαιτέρω μείωση της παραμόρφωσης. Το HDAM-SA3 χρησιμοποιεί επιλεγμένα τρανζίστορ χαμηλού θορύβου και χαμηλής παραμόρφωσης για βελτιωμένη ποιότητα ήχου.

Εκτός από δίσκους η συσκευή έχει και USB για την αναπαραγωγή αρχείων και USB B για χρήση ως USB DAC. Επιπλέον έχει και τις κλασικές ψηφιακές εισόδους για χρήση του player ως κανονικού DAC.

Η λειτουργία USB DAC υποστηρίζει είσοδο DSD έως 11.2MHz και PCM έως 384ΚHz/32bit. Καθώς και αναπαραγωγή DSD μέσω ASIO (μόνο για Windows) και DoP. Η είσοδος USB-B διαθέτει κύκλωμα απομόνωσης για την εξάλειψη του θορύβου από τον υπολογιστή.

Το τμήμα τροφοδοσίας χρησιμοποιεί ξεχωριστά κυκλώματα τροφοδοσίας για τον αναλογικό και τον ψηφιακό ήχο, με ξεχωριστούς τοροειδείς μετασχηματιστές και προσαρμοσμένους πυκνωτές. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή τροφοδοσία ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις του ρεύματος. Οι μετασχηματιστές είναι θωρακισμένοι για να αποτρέπουν την είσοδο θορύβου στα αναλογικά κυκλώματα.

Το σασί είναι ιδιαίτερα φροντισμένο ώστε να παρέχει τις σωστές αποσβέσεις με υψηλό δείκτη απόσβεσης των κραδασμών. Χρησιμοποιεί μη μαγνητικό αλουμίνιο πάχους 12 χλστ. για το κάλυμμα, συμβάλλοντας στην υψηλή ακαμψία του σασί και στην φυσική αναπαραγωγή του ήχου.

Το κύριο σασί χρησιμοποιεί χαλύβδινο φύλλο με επικάλυψη χαλκού πάχους 1,2 χλστ. Ο μηχανισμός, τα ψηφιακά και αναλογικά κυκλώματα ήχου, και τα κυκλώματα τροφοδοσίας είναι απομονωμένα σε ξεχωριστούς χώρους για την εξάλειψη των παρεμβολών μεταξύ των κυκλωμάτων.

Η μπροστινή επιφάνεια είναι κατασκευασμένη από ένα μεγάλο μπλοκ αλουμινίου με τρισδιάστατο μοτίβο, φτάνοντας σε πάχος έως 45 χλστ.

Αυτό μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις των κραδασμών στο ηχητικό σήμα. Τα πλευρικά καλύμματα είναι επίσης κατασκευασμένα από αλουμίνιο πάχους έως 15,8 χλστ., ταιριάζοντας με το μπροστινό και το πάνω κάλυμμα, και ακολουθώντας την παράδοση των premium προϊόντων της Marantz.

To μπροστινό μέρος του player είναι από αλουμίνιο έχοντας περιφερειακά έναν διακριτικό LED φωτισμό που μπορεί να ρυθμιστεί σε 20 βήματα, ώστε να ταιριάζει με τον ίδιο φωτισμό του ενισχυτή.

Επίσης στην πρόσοψη υπάρχει υποδοχή ακουστικών που οδηγείται από έναν ποιοτικό ενισχυτή ακουστικών. Ο ενισχυτής ακουστικών χρησιμοποιεί πλήρως διακριτό κύκλωμα με HDAM-SA3 και buffer. Η πλήρως διακριτή κατασκευή χωρίς τελεστικό ενισχυτή επιτρέπει υψηλή ποιότητας ήχου στα ακουστικά. Διαθέτει επίσης λειτουργία επιλογής τριών επιπέδων κέρδους.

Κατά τα άλλα έχει ΧLR και RCA αναλογικές εξόδους. Οι RCA είναι ειδικά κατασκευασμένες από καθαρό χαλκό, οι οποίες είναι χειροποίητες από έμπειρους τεχνίτες. Ο χαλκός, με την υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, προσφέρει ισχυρό και σταθερό ήχο. Η επιφανειακή επεξεργασία χρησιμοποιεί παχύ στρώμα νικελίου.

Οι διαστάσεις του player είναι 440x442x92 χλστ. (ΠxΒxY) και το βάρος είναι 33 κιλά.

Το Marantz SACD 10 αναμένεται στην αγορά τον Νοέμβριο του 2024 στα 11.0000 ευρώ, σε μαύρο ή σαμπανιζέ φινίρισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα