Τα τελευταία χρόνια οι τηλεοράσεις επισκιάστηκαν από τα κινητά, με αποτέλεσμα στην συνείδηση των καταναλωτών να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Όμως ο βασιλιάς των καταναλωτικών ηλεκτρονικών –και του σπιτιού- θα είναι για πάντα η τηλεόραση. Άλλωστε τα σύγχρονα smartphone, τηλεοράσεις με μικρές οθόνες είναι. Οι κατασκευαστές κινητών βλέπουν ότι η αγορά τους έχει χτυπήσει οροφή και άρχισαν να γλυκοκοιτάζουν… τις μεγάλες ωραίες κυρίες.
Τις τηλεοράσεις δηλαδή. Έτσι τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε ανακοινώσεις πως οι Huawei, OnePlus, Honor και άλλοι εισέρχονται στην μεγάλη εικόνα με «smart» τηλεοράσεις. Μπορεί τα πρώτα δείγματά τους να μην εντυπωσιάζουν με την ποιότητα της εικόνας τους, όμως και το έτος 2000 δεν εντυπωσίαζε η Samsung με την εικόνα των τότε συσκευών της.
Οι κατασκευαστές των τηλεοράσεων είναι σαν το κρασί, όσο πιο παλιές είναι τότε περισσότερη συσσωρευμένη γνώση έχουν, κάτι που δεν αγοράζεται. Μια τηλεόραση δεν είναι σύνθεση πάνελ και επεξεργαστή, είναι πολλά περισσότερα. Οι κατασκευαστές των κινητών εισέρχονται σε μια αγορά που είναι η πιο ώριμη της τεχνολογίας, εταιρίες όπως Sony, Philips, LG, Samsung και Panasonic γνωρίζουν βαθιά τα pixel και την επεξεργασία τους, όπως οι Nikon, Canon και Sony από φωτογραφία.
Mόνο με εξαγορές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, αλλιώς οι τηλεοράσεις τους ποτέ δεν θα γίνουν «ναυαρχίδες». Είναι και το γεγονός ότι ήρθαν και νέοι παίκτες από την Κίνα, οι Hisense, TCL, Metz (Skyworth), Changhong και άλλοι, που εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς εισάγοντας πραγματικές τεχνολογίες εικόνας στην αγορά. Ως εναλλακτικός πόλος, ανάμεσα σε όλους αυτούς, προβάλει με αξιοπρέπεια και η τουρκική Vestel.
Αυτή έχει εξαγοράσει το όνομα της Toshiba (και άλλων παλιών εταιριών) και παίζει καλά στο παιχνίδι της μεσαίας προς οικονομικής κατηγορίας. Σήμερα, όπως βλέπετε, έχουν αυξηθεί οι μάρκες των τηλεοράσεων στην αγορά, σε σχέση με τα πέντε προηγούμενα χρόνια.
Παρατηρούμε, επίσης, δυνατή την επιστροφή των Ιαπώνων που δεν καταθέτουν τα όπλα, δηλαδή των Sony και Panasonic. Ειδικά η δεύτερη έχει στην γκάμα της πραγματικά high-end τηλεοράσεις, ενώ οι νέες της LCD τεχνολογίες με το διπλό πάνελ ανατρέπουν τα δεδομένα. Το σκηνικό που πάει να χτιστεί σήμερα είναι: Τηλεοράσεις με ποιότητα εικόνας και τηλεοράσεις με δικτυακές δυνατότητες.
Οι πρώτες μπορούν να παίξουν και το ρόλο των δεύτερων, αλλά οι δεύτερες ποτέ τον πρώτο. Το 2020 θα έρθουν περισσότερες 8Κ τηλεοράσεις, αφού «γράφτηκαν» οι προδιαγραφές.
Τεχνολογικά θα έχουμε αρθρωτές τηλεοράσεις (MicroLED και MiniLED), τηλεοράσεις με δύο πάνελ που θα είναι OLED και QLED ή LCD και LCD (Dual Cell, MegaCon ή QD-OLED) για περισσότερο έλεγχο του φωτός και φθηνότερες μεγάλες ίντσες. O θαυμαστός κόσμος της τηλεόρασης επιτέλους ξύπνησε…