hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Audioquest DragonFly Cobalt Review

TEST USB DAC – ENΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

*Βελτιωμένη τροφοδοσία
*Ταχύτερος επεξεργαστής κατά 33%
*Καλύτερος DAC με slow roll off φίλτρο

ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ DRAGONGLY, ΤΟ ΝΕΟ COBALT «ΠΕΤΑΕΙ» ΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ. ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΗΣ ΦΟΡΗΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ, ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.

Το Cobalt κάνει φανερή τη θέση του στην κορυφή της γκάμας των μικροσκοπικών DAC της Audioquest με μια ανανεωμένη εμφάνιση, πιο μοντέρνα και «αεροδυναμική», που αναδεικνύει υπέροχα το μπλε του κοβαλτίου στις καλοσχηματισμένες αλουμινένιες επιφάνειες.

Το μικροσκοπικό σασί του είναι πιο στρογγυλεμένο και λίγο μικρότερο σε μήκος από τα δύο φθηνότερα μοντέλα και στην καρδιά του βρίσκεται ένας ταχύτερος κατά 33% όσο και οικονομικότερος επεξεργαστής. Το Cobalt είναι κατά 100 ευρώ ακριβότερο από το Red και κατά 200 από το εισαγωγικό Black, διαφορές που υπερκαλύπτονται από την διαφορά στην απόδοση που επιφέρει το Cobalt χάρη προφανώς και στον καλύτερο DAC που «φοράει». Αυτός  δεν είναι άλλος από τον ESS9038 της Sabre στην mobile έκδοσή του, την Q2M.

Ο πολύ απαιτητικός αυτός μετατροπέας δεν συγχωρεί προβλήματα θορύβων και για να του αποδώσουν δικαιοσύνη, στην Audioquest βελτίωσαν σημαντικά την τροφοδοσία του Cobalt, ώστε να «θωρακίζεται» ακόμη περισσότερο απέναντι στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές που κάνουν πάρτυ στις  ημέρες μας με τόσες δικτυωμένες, ασύρματες συσκευές. Εξάλλου, χάρη στο μεγάλο Sabre επιλέχθηκε ένα ψηφιακό φίλτρο ελάχιστης φάσης με χαρακτηριστικά slow roll off, για πιο φυσικές μεταβατικές.

Στην έξοδο, το Cobalt δεν διαφέρει από το Red και χρησιμοποιεί τον ίδιο ενισχυτή ακουστικών, τον ESS9601 της Sabre, που δίνει μια υγιέστατη τάση 2,1Vrms με πολύ χαμηλή αντίσταση εξόδου, για άνετη οδήγηση δύσκολων φορτίων, είτε μιλάμε για ακουστικά είτε για στάδια εισόδου σε προενισχυτές και ολοκληρωμένους ενισχυτές.

Η τεχνολογία όλων των DragonFly στηρίζεται στην ασύγχρονη μεταφορά του ψηφιακού σήματος μέσω της USB, με βάση την τεχνολογία StreamLength του σχεδιαστή Gordon Rankin της Wavelength Audio. Επίσης, εφαρμόζεται η τεχνική monoClock όπου το σήμα χρονισμού που παρέχει το DAC της Sabre «χρονίζει» όλα ανεξαιρέτως τα κυκλώματα του τσιπ και του μικροεπεξεργαστή.

ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ

Όλα τα DragonFly παίρνουν τροφοδοσία 5V από τη θύρα USB όπου συνδέονται και είναι ιδεώδη, λόγω μεγέθους και προδιαγραφών USB Class 1, για λύσεις plug’n’play για τις φορητές smart συσκευές μας και τους υπολογιστές, χωρίς την ανάγκη για drivers.

Αυτό φυσικά περιορίζει την ανάλυση που μπορούν να διαχειριστούν στα 24bit/96KHz και βγάζει από το μενού τα αρχεία DSD. Το Cobalt τηρεί αυτές τις προδιαγραφές παρότι ο DAC του μπορεί να στηρίζει αναλύσεις μέχρι τα 384KHz, ώστε να έχει όσο το δυνατόν πιο πλατιά εφαρμογή. Όπως και τα μικρότερα μοντέλα, έτσι κι εδώ υπάρχει ο χρωματικός κώδικας στο φωτιζόμενο σύμβολο της λιβελούλας, διαφοροποιημένος για τις θέσεις για τα 88,2 και τα 96KHz και ίδιος για τα υπόλοιπα sample rate.

Το «παράθυρο» αυτό είναι μικρότερο στο Cobalt και με λιγότερο έντονο φωτισμό. To «μαγικό χρώμα» σε όλα τα DragonFly είναι το μωβ, που δηλώνει το «ξεδίπλωμα» των αρχείων MQA, αποτελώντας έτσι το πλέον προσιτό εισιτήριο για τον κόσμο του νέου αυτού codec υψηλής ανάλυσης.

Δοκιμές αναλύσεων και παιχνίδια με το χρώμα της λιβελούλας στο #DragonFlyCobalt της AudioQuest

Posted by HXOΣ ΕΙΚΟΝΑ on Thursday, August 29, 2019

Πρέπει όμως να υπάρχει και player συμβατό με αυτό για να γίνει η μετατροπή και η σχετική λίστα είναι προς το παρόν μικρή, περιλαμβάνοντας τα TIDAL (masters), nugs.net, Amarra, Audirvana, Roon και USB Audio Player PRO. Για να ανάψουμε το μωβ, έπρεπε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή της Tidal που αμέσως εντόπισε τον συμβατό με τα MQA DAC της Audioquest. Πάντως η συμβατότητα με κινητά, DAP και άλλες φορητές συσκευές δεν είναι 100% εξασφαλισμένη, καθώς όλα εξαρτώνται από το πως έχει υλοποιήσει το λειτουργικό σύστημα ο κατασκευαστής της εκάστοτε συσκευής.

Εμείς καταφέραμε να ακούσουμε το Cobalt επάνω σε τελευταίας γενιάς κινητά αλλά είχαμε και αρκετές αποτυχίες με παλαιότερα μοντέλα και κάποια DAP. Το φωτάκι άναβε μεν αλλά δεν έβγαινε μουσική από την έξοδο. Σε κάθε περίπτωση σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πριν αγοράσετε τη συμβατότητα με το smartphone σας.

Τέλος, υπάρχει εφαρμογή της Audioquest που επιτρέπει την αναβάθμιση του λογισμικού όλων των DragonFly, κάτι που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανόν θα προκύψουν στην πορεία.

HIGH-END ΗΧΟΣ ΣΕ ΤΙΜΗ HI-FI

Το Cobalt εκτέθηκε σε συνθήκες υψηλής ανάλυσης και ουδετερότητας με τη βοήθεια των KEF R11 και high-end κινητών και έδειξε ότι κατέχει την απαραίτητη σκηνική ακρίβεια, την ησυχία, τις μεταβατικές και τις μικροδυναμικές αντιθέσεις που είναι σε θέση να ικανοποιήσουν ένα απαιτητικό σύστημα. Ξεχωρίζει για το μεστό τονικό χρώμα, τον αέρα γύρω από τα όργανα, την ψηλαφητή εστίαση και την αδιάλειπτη όσο και εκφραστική ροή.

Έχουμε ακούσει ακόμη πιο πυκνή τονικότητα με πιο φρέσκο και λαμπερό οργανικό χρώμα, αλλά σε πολλαπλάσια χρήματα από το Cobalt. Στη συνέχεια το εγκαταστήσαμε σε ένα laptop με εισαγωγικό σύστημα παθητικών ηχείων βάσης και ενισχυτή, αφού πρώτα δοκιμάσαμε να το αναβαθμίσουμε με το Red. Σε σχέση με την κάρτα ήχου του υπολογιστή από την έξοδο ακουστικών του, το Red έκανε τη μεγάλη διαφορά στην ησυχία, καθώς έδιωξε τα θορυβώδη πρίμα και τις μουντές, ξηρές μεταβατικές και μας έδωσε έναν πλούσιο, ογκώδη και ζεστό ήχο με απαλά και πολύχρωμα πρίμα, καλή ταχύτητα και ανάλυση.

Περνώντας στο Cobalt, έγινε φανερή η ανώτερη κλάση του νέου DragonFly, καθώς το σκηνικό άλλαξε εντελώς. Παρέμεινε βέβαια η τονική ομαλότητα και η στρογγυλάδα σε μια σκηνή χωρίς αιχμές, αλλά όλα έγιναν πιο σφιχτά, καθαρά και καλοχρονισμένα. Η προοπτική του βάθους βελτιώθηκε σημαντικά, η σκηνή μεγάλωσε, ο ήχος έγινε πιο laid back, πιο αναλυτικός, αέρινος και λεπτοφυής και σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση του αέρα, της ταχύτητας και της ακρίβειας των μεταβατικών.

Ήταν σαν να βάλαμε… λίγο ασήμι στο σύστημα, ανταλλάσοντας κάποια από την ζεστασιά του χαλκού με ακρίβεια. Σαφώς πιο ήσυχο, εκτεταμένο και φινετσάτο από το Red, το Cobalt έχει μια καθαρόαιμη high-end προσωπικότητα που όμως, όπως και τα άλλα DragonFly, δεν εκθέτει τις μέτριες ηχογραφήσεις και συνεργάζεται στρωτά με προσιτά συνοδά.

Έκανε μεγάλη διαφορά στο φθηνό σύστημα και στάθηκε στο ύψος του στο ακριβό, άρα αποτελεί σίγουρη λύση για μια πολύ μεγάλη γκάμα συνοδών. Ένας high-end μετατροπέας «τσέπης», ιδανικός για την εποχή του streaming και των smart κινητών.

ΤΙP01: Δεν χρειάζονται οδηγοί για Windows

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Ψηφιοαναλογικός μετατροπέας-ενισχυτής ακουστικών
ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ: Sabre ES9038Q2M
ΦΙΛΤΡΟ: Μinimum phase slow roll off
ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΑΘΜΗΣ: 64-step, 64bit ψηφιακή (bit perfect)
ΨΗΦΙΑΚH ΕΙΣΟΔΟΣ: USB-A
ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ: Ακουστικών/γραμμής 3,5χλστ. (2,1Vrms@0,65Ω Rout)
ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ: Sabre ESS9601
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: PCM μέχρι 96KHz/24bit, MQA unfolding
ΕΞΤΡΑ: DragonTail USB A σε USB-C  adaptor
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠxΥxΒ):  57x12x19 χλστ.

92%

ΣΧΟΛΙΟ

Με το Cobalt η Audioquest κάνει το μεγάλο άλμα στην απόδοση των DragonFly, δίνοντας καθαρόαιμο high-end ήχο, χωρίς να αλλοιώνει στο ελάχιστο την τονική ομαλότητα και τη συναρπαστική μουσική ταυτότητα όλων των DragonFly.

AACE
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 299€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα