hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Erzetich Perfidus Review | TEST ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Το αφιέρωμα του περιοδικού σε κατασκευαστές στην ευρύτερη περιοχή μας συνεχίζεται. Επόμενη στάση η Σλοβενία και στην Erzetich, σ’ έναν κατασκευαστή ακουστικών και ενισχυτών ακουστικών.

KEIMENO: ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΣΚΗΣ

Ο ιθύνων νους πίσω από την Erzetich Audio είναι ο κ. Blaz Erzetich η καριέρα του οποίου είναι ένας επιτυχημένος συνδυασμός του ηλεκτρονικού, του ερασιτέχνη μουσικού και του επαγγελματία σχεδιαστή – φωτογράφου. Όλες αυτές οι εξειδικεύσεις αντανακλώνται στα χειροποίητα δημιουργήματα του, που συνδυάζουν τεχνογνωσία με ιδιαίτερη εμφάνιση και προσεγμένη ποιότητα με την χρήση φυσικών υλικών όπου αυτό είναι δυνατόν.

Το τελικό προϊόν απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπάνε την μουσική και θέλουν να την απολαύσουν στην πιο άμεση και ειλικρινή μορφή της. Τα προϊόντα της Erzetich Audio κατασκευάζονται περισσότερο σαν μουσικά όργανα παρά σαν απλές διεκπεραιωτικές συσκευές βιομηχανικής παραγωγής. Η Erzetich διαθέτει στον κατάλογο της τρία ζεύγη ακουστικών με χειροποίητο ξύλινο περίβλημα και πέντε ενισχυτές ακουστικών με διαφορετική φιλοσοφία και χαρακτήρα ο καθένας. Εμείς δοκιμάσαμε το τρίτο στην τάξη μοντέλο που ονομάζεται Perfidus και κοστίζει 999€.

Ο Perfidus είναι ένας τρανζιστοράτος ενισχυτής ακουστικών Τάξης Α σ’ όλη την ισχύ του, η οποία παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από την εμπέδηση των ακουστικών που χρησιμοποιούμε. Αυτή η σταθερότητα ισχύος παρουσιάζει ενδιαφέρον και οφείλεται στην ιδιαίτερη σχεδίαση του ενισχυτή που έχει ως στόχο την παροχή άφθονου ρεύματος με σταθερότητα τάσης σε όλα τα φορτία. Έτσι λοιπόν ο ενισχυτής, όπως διαπιστώσαμε και στην πράξη, οδηγεί με άνεση σχεδόν τα πάντα από 8Ω έως 600Ω.

Η τροφοδοσία γίνεται από ένα τοροειδή μετασχηματιστή, με συνολική χωρητικότητα στην εξομάλυνση 40.000μF, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι επώνυμα όπως πυκνωτές Rubycon και WIMA, ποτενσιόμετρο Blue Velvet της Alps, τελεστικοί ενισχυτές της Texas Instruments και τρανζίστορ ισχύος της ST. Στην έξοδο δεν υπάρχει κανένας πυκνωτής.

Η όλη κατασκευή στεγάζεται σε ένα μακρόστενο κόμπακτ σασί από αλουμίνιο, από το ίδιο υλικό αλλά πιο μεγάλου πάχους είναι και η πρόσοψη. Οι διαστάσεις της συσκευής είναι 110x64x285 χλστ. και συνολικού βάρους περίπου ενάμισι κιλό. Η επιλογή της μορφής της συσκευής έγινε με γνώμονα ο μετασχηματιστής να βρίσκεται απομονωμένος στο δικό του πίσω μέρος της μακρόστενης κατασκευής, ώστε ο θόρυβος του να μην φθάνει ποτέ στα κυκλώματα ήχου που βρίσκονται μπροστά. Πίσω από το ρυθμιστικό στάθμης. 

Η ποιότητα κατασκευής του Perfidus είναι εξαιρετικής αφού πρόκειται για χειροποίητη υλοποίηση, όμως κάποιες επιμέρους λεπτομέρειες όπως διάφορες βίδες που προεξέχουν στο πλάι, οι οποίες συγκρατούν τις ψύκτρες των τρανζίστορ εξόδου, αφαιρούν κάτι τι από την συνολική αισθητική εμφάνιση. Η συσκευή έχει μια υποδοχή ακουστικών 6,3 στην πρόσοψη και ένα ζεύγος επίχρυσων RCA για την είσοδο του σήματος στο πίσω μέρος. Πίσω εκεί υπάρχει και ο μηχανικός διακόπτης on/off. Αυτός είναι ο Perfidus που δεν έχει ούτε DAC, ούτε άλλες χρήσεις.

PURE ENERGY

Η ακουστική αξιολόγηση έγινε με ακουστικά που γνωρίζουμε τον ήχο τους και τα χρησιμοποιούμε συχνά στις δοκιμές μας, τόσο δυναμικού τύπου όπως τα Sennheiser HD660S και HD650 όσο και μαγνητοστατικά όπως τα Hifiman Ananda και Meze Empyrean. Ακρίβεια και αυστηρότητα είναι οι πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό μετά τις πρώτες ακροάσεις με τον Perfidus.

Ο ενισχυτής είναι από τους πιο συνεπείς που έχουμε ακούσει, με χειρουργική ακρίβεια και εξαιρετική διαφάνεια στην απόδοση του προγράμματος. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε υπέρ αναλυτικό και το μόνο σίγουρο είναι, πως αν το ακουστικό και η πηγή το επιτρέπουν, θα ακούσουμε και την τελευταία λεπτομέρεια που υπάρχει στην ηχογράφηση.

Το γεγονός αυτό, από την μια δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να εμβαθύνουμε στο πρόγραμμα σαν να βρισκόμαστε μέσα στο γεγονός ή να πραγματοποιήσουμε μίξεις ακριβείας, από την άλλη όμως χρειάζεται λίγη προσοχή με το ταίριασμα. Έτσι λοιπόν δεν θα χαρακτηρίζαμε τον Perfidus ενισχυτή που ταιριάζει με τα πάντα, αφού ο συνδυασμός του με πολύ αναλυτικά ή λαμπρά ακουστικά και πηγές μπορεί στο τέλος να αποδειχθεί κουραστικός.

Δώστε του όμως κάτι πιο «ζεστό» όπως τα Sennheiser HD650 ή  Meze Empyrean και θα σας ανταμείψει με μια πραγματικά μοναδική εμπειρία ακρόασης, με καταπληκτικά ηχοχρώματα και αστείρευτη ενέργεια. Ειδικά με τα κλασσικά HD650 είναι από τους καλύτερους συνδυασμούς που έχουμε ακούσει και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν τον Perfidus στα υπόψιν.

Από τα παραπάνω μπορεί να έχει δημιουργηθεί λανθασμένα η εντύπωση πως ο Perfidus είναι βαρετός και ψυχρός, πράγμα όμως το οποίο δεν ισχύει καθόλου αφού είναι γεμάτος, μεστός και πολύ συμμετοχικός. Έχει εξαιρετικό χαμηλό με μεγάλη έκταση και ακρίβεια καθώς και σώμα σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων αλλά πολύ υψηλή δείκτη ελέγχου των ακουστικών. Είναι γρήγορος, έχει ρυθμό και ανταποκρίνεται με άνεση στις δυναμικές εναλλαγές του προγράμματος.

Η απόδοση του χώρου δεν εξαντλείται μόνο στις λεπτομέρειες, αλλά προσφέρει σωστή πληροφορία σ’ όλες τις διαστάσεις αν και στερείται συγκριτικά του μεγέθους της σκηνής που έχουμε ακούσει με κάποιους άλλους ενισχυτές της κατηγορίας. Κατά την διάρκεια των δοκιμών δεν διαπιστώσαμε έλλειψη ισχύος με κανένα από τα ακουστικά που είχαμε στην διάθεση μας, κυριολεκτικά τα ξεζούμισε όλα.


Ο Perfidus είναι ένας εξαιρετικός ενισχυτής ακουστικών ειδικών αποστολών. Διαβολικά γρήγορος και αναλυτικός, θα μεταφέρει με ακρίβεια όλο το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες χωρίς να θυσιάσει τη μουσική απόλαυση, ενώ θα ξυπνήσει και το πιο νωχελικό ακουστικό.

Αρκεί, όμως να μην το παρακάνουμε, γιατί τότε θα μας δείξει τα δόντια του και το αποτέλεσμα ίσως να μην μας αρέσει καθόλου. Είναι ένας χειροποίητος «μπουτίκ» ενισχυτής με ισχυρή άποψη που μας θύμισε ξανά πως σ’ αυτό το χόμπι η ηχητική νιρβάνα έρχεται μέσα από το προσεκτικό ταίριασμα της αλυσίδας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΑΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Eνισχυτής ακουστικών
ΣΤΑΘΜΗ ΕΞΟΔΟΥ: 181,5mW στα 8Ω και 161mW στα 600Ω
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xRCA στέρεο
ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ: 1×6,3 χλστ. καρφί
ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 4Hz-40ΚHz, -1dB
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 110x64x285 χλστ.
BAΡΟΣ: 1,48 κιλά

93%

ΣΧΟΛΙΟ

Αρκεί, όμως να μην το παρακάνουμε, γιατί τότε θα μας δείξει τα δόντια του και το αποτέλεσμα ίσως να μην μας αρέσει καθόλου. Είναι ένας χειροποίητος «μπουτίκ» ενισχυτής με ισχυρή άποψη που μας θύμισε ξανά πως σ’ αυτό το χόμπι η ηχητική νιρβάνα έρχεται μέσα από το προσεκτικό ταίριασμα της αλυσίδας.

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 999€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα