hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Denon PMA-1700NE Review | HIGH-END TEST OΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Ο ΜΕΣΑΙΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΤΗΣ DENON ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ «ΘΗΡΙΑΚΙ» ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ, ΜΕ ΔΥΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ, ΣΤΑΔΙΟ ΙΣΧΥΟΣ ΜΕ MOSFET ΚΙ ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ PHONO STAGE.

Μαθήματα στο high-end παραδίδει ο νέος ολοκληρωμένος PMA-1700NE της Denon. Αν και κοστίζει τα διπλάσια χρήματα από τον επίσης νέο PMA-900NE, εντούτοις παράγεται χωρίς το τμήμα ροών της HEOS, μια λιγότερη οπτική είσοδο και χωρίς έξοδο για υπογούφερ. Δεν φροντίζει καν να διαφοροποιηθεί οπτικά από το μικρότερο μοντέλο, π.χ. με όργανα απεικόνισης της ισχύος, όπως είναι η μόδα σήμερα.

Για τους καταναλωτές που ιεραρχούν ψηλά τις ευκολίες και τον εξοπλισμό αυτά είναι πολύ σημαντικά κριτήρια κι έτσι πολλοί δεν θα αντιληφθούν καν τι σόι «κτήνος» είναι ο PMA-1700NE και για ποιο λόγο είναι τόσο ακριβότερος, παρά τις ελλείψεις του και τα «μόλις» 70W/κανάλι. Κι ενώ δεν υποστηρίζουμε ότι η ποιότητα ήχου του «1700» είναι δύο φορές καλύτερη από του «900», εντούτοις είναι με διαφορά πιο αποκαλυπτικός, σωματώδης, ισχυρός και ακριβής και γι’ αυτό καταλληλότερος να πλαισιώσει πολύ απαιτητικά ηχεία και πηγές.

Η μουσική ουσία δεν αλλάζει βέβαια ανάμεσα στα μοντέλα και ο PMA-1700NE αποτελεί δίχως άλλο έναν ακόμη καλόηχο ενισχυτή από την Denon, με γλυκές και πυκνές μεσαίες συχνότητες, ζωηρές δυναμικές, περίφημες ατμόσφαιρες, διεισδυτική ανάλυση και πρίν απ’ όλα συνοχή και ουδετερότητα. Ο χαρακτήρας της εταιρίας λάμπει ξεκάθαρα μέσα από αυτόν και κανείς δεν θα τον μπερδέψει με το «ξαδελφάκι» του, τον Marantz Model 40n.

Αυτός είναι το αντίστοιχο μοντέλο σε ισχύ και ποιότητα της Μarantz που δοκιμάσαμε πρόσφατα αλλά λίγο ακριβότερος, μιας και ενσωματώνει την HEOS και μια σοφιστικέ έξοδο για υπογούφερ με ρύθμιση της συχνότητας αποκοπής.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία Sound United φαίνεται πως παίζει σωστά το παιχνίδι του marketing με μικρές διαφοροποιήσεις σε τιμές και εξοπλισμό ώστε να μην υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός ανάμεσά τους ενώ, διατηρώντας τις προσωπικότητες και φρεσκάροντας ριζικά την εμφάνιση των νέων Marantz, τα δύο αυτά μοντέλα απευθύνονται ξεκάθαρα σε τελείως άλλα γούστα.

Αυτό που τους ενώνει όμως και αποτελεί μέγιστο πόλο έλξης για κάποιους από εμάς είναι η βαρέως τύπου κατασκευή επί ιαπωνικού εδάφους, κάτι όλο και σπανιότερο στις μέρες μας για τις παραδοσιακές κατηγορίες τιμής του high-end.

ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ

Ο PMA-1700NE έχει «κληρονομήσει» από τον προκάτοχό του τα δύο αυτά γράμματα για το network στο όνομά του, όμως δεν έχει ίχνος από ασύρματες λειτουργίες και χάρη στο Analog Mode που σβήνει όλα τα ψηφιακά, μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά ως αναλογικός.

Εδώ που τα λέμε, είναι ακραία απλός καθώς δεν έχει καν μενού επί της οθόνης ή ένδειξη της στάθμης ενώ «τολμάει» να βγαίνει χωρίς προενισχυτική έξοδο στέρεο ή mono sub, «δείχνοντας» προς τη δεύτερη έξοδο ηχείων που παρέχει για σύνδεση hi level με υπογούφερ. Ακόμη και η αυτόματη απενεργοποίηση κατόπιν αδράνειας είναι εκτός by default. Η μόνη ευκολία που παρέχει είναι η αυτόματη ενεργοποίηση με ψηφιακό σήμα για την TV μας, με επιλογή της εισόδου μέσω του τηλεκοντρόλ.

Ο μινιμαλισμός αυτός συνυπάρχει με μαξιμαλισμό στην εσωτερική κατασκευή, όπου δεσπόζουν δύο μεγάλοι μετασχηματιστές τροφοδοσίας με πυρήνες ΕΙ, πάνω από 15 πλακέτες και τρία μεγάλα ανεξάρτητα τροφοδοτικά (στάδιο ισχύος, ψηφιακά, αναλογικά), με αποτέλεσμα το βάρος του να πλησιάζει τα 18 κιλά! Η ψηφιακή πλακέτα είναι πλήρως θωρακισμένη στη μια άκρη του σασί και ακολουθεί η πλακέτα με το phono stage και την προενίσχυση.

Στην άλλη άκρη βρίσκουμε τους δύο μ/σ και το τροφοδοτικό των ψηφιακών και στο κέντρο δεσπόζει το στάδιο ισχύος, το οποίο οριοθετείται από μεταλλικά χωρίσματα πολύ κοντά στις δύο ψήκτρες που αυξάνουν την ακαμψία του σασί. Σε μια αρκετά μεγάλη ψύκτρα στο κέντρο της πλακέτας λειτουργεί η ολοκληρωμένη γέφυρα ανόρθωσης του σταδίου πολύ κοντά στους δύο μεγάλους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές (Su’scon 2×8.200μF/71V/105˚) που τροφοδοτούν δύο n-channel mosfet/κανάλι (Toshiba K30J25D) τα οποία εδράζουν σε πλάκες χαλκού που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της ψύκτρας.

Οι αναρίθμητοι μαύροι πυκνωτές του κυκλώματος φέρουν λογότυπα Denon και Elna, υπάρχουν αρκετές χάλκινες βίδες και σε διάφορα σημεία όπου ενώνονται μεταλλικά τμήματα, αυτά καλύπτονται από αυτοκόλλητες ταινίες χαλκού. Παρότι η εταιρία αναφέρει πως η ρύθμιση στάθμης γίνεται ηλεκτρονικά με το Muses 72323, εμείς βρήκαμε ένα μοτοριζέ μαύρο Alps που παραπέμπει σε συμβατική ρύθμιση και θα εξηγούσε την έλλειψη αριθμητικής ένδειξης επί της οθόνης.

Το ψηφιακό του τμήμα δεν είναι διόλου παρακατιανό, καθώς στηρίζεται στον γνωστό custom αλγόριθμο αναδειγματοληψίας Advanced AL32 Processing Plus, συμβατό με σήματα μέχρι 384KHz. Η παρουσία της USB-B εξάλλου είναι ακόμη πολύ σημαντική για κάποιους. Χρησιμοποιεί το νέο δεκαπύρηνο XMOS XU210-256-TQ128 με αρχιτεκτονική xCore 200 και δυνατότητα 2000MIPS, τα spec του αρχείου απεικονίζονται στην οθόνη ενώ η μετατροπή (έκπληξη!) δεν έχει Sabre αλλά τον υβριδικό DAC (multibit στα MSB και ΔΣ στα LSB) PCM1795 της Burr-Brown.

Ο ενισχυτής έρχεται με «καπάκια» RCA, δηλαδή short plugs για την είσοδο του phono ώστε να ελαχιστοποιείται ο θόρυβος όταν δεν χρησιμοποιείται το στάδιο ενώ, τέλος, τα περισσότερα ρυθμιστικά της πρόσοψης είναι αλουμινένια και τα τέσσερα πόδια στήριξης κατασκευάζονται από αλουμίνιο, ΑΒS και ρητίνες.

ΠΛΟΥΣΙΟΣ, ΕΥΘΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ

H χαρά είναι δείγμα ευφυίας και ο PMA-1700NE έχει τον τρόπο του να την μεταδίδει, «ανοίγοντας» την καρδιά του ακροατή και συνδέοντάς τον άμεσα με τον συναισθηματικό πυρήνα της μουσικής, χωρίς επιτηδεύσεις, εντυπωσιασμούς και «ερμηνείες». Εδώ όλα είναι εξωστρεφή, ισορροπημένα και ξεκάθαρα αλλά όχι απλοϊκά.

Ο ενισχυτής είναι ζωηρός δυναμικά, uptempo, βηματίζει αποφασιστικά και συναρπαστικά και την ίδια στιγμή εντυπωσιάζει με το πανίσχυρο και άψογα ελεγχόμενο μπάσο του, την αναλυτική υφή της μεσαίας περιοχής και την παράθεση κρυστάλλινων αρμονικών στα πρίμα, που διακρίνονται από υπέροχο «τριοδικό» αέρα και οργανική διαφάνεια.

Η σκηνή δεν είναι τεράστια σε πλάτος αλλά εξαιρετική πυκνή και συνεκτική, με κορυφαία εστίαση σε μεγάλο βάθος και ύψος. Η συνοχή είναι πρώτης τάξης, τόσο τονικά όσο και χρονικά κι έτσι θυμίζει ηχείο με ομοκεντρικό μεγάφωνο. Δεν υπάρχουν άτσαλες αντιδράσεις στις μεταβατικές ούτε ατέλειες και λαμπρότητα στις ακμές, αλλά μια μυθική ευκινησία και ετοιμότητα στις εναλλαγές του προγράμματος.

Παρά τον μεγάλο ηχητικό όγκο που παράγει, έχει ταλέντο στα σήματα χαμηλής στάθμης και τις χρονικές αξίες και είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός της πηγής, διαχωρίζοντας εξόφθαλμα το καλοχρονισμένο βινύλιο από κάθε τι το ψηφιακό, ειδικά στα πρίμα. Αν θέλετε κάτι πιο εύπεπτο και συγχωρητικό, ίσως πρέπει να κοιτάξετε αλλού…

Αν πάλι σας αρέσουν τα δύσκολα και έχετε απαιτητικά ηχεία, εδώ θα βρείτε έναν ήχο αναφοράς από όλες τις απόψεις που θα επιβραβεύσει τα προσεγμένα συστήματα με απαράμιλλη ευκρίνεια, ρυθμό, πυκνό τόνο και ταχύτητα. Δίχως άλλο, αυτός ο Denon βρίσκεται ηχητικά πολύ κοντά στην επετειακή γενιά των «110» και συνιστά μια μεστή, καθαρόαιμη high end πρόταση.

Το σημείο όπου ξεχωρίζει του ανταγωνισμού εξ Ιαπωνίας (Yamaha, Technics) είναι στο οργανικό χρώμα της μεσαίας περιοχής, που είναι πιο πλούσιο, πυκνό και πολυσχιδές των αντιπάλων του, αφήνοντας μια ευδιάκριτη γεύση από υπογραφή λυχνίας, καθώς από την Denon έχουμε μάθει να περιμένουμε αυθεντικές vintage αξίες. Στον αντίποδα, δεν φθάνει σε ανάλυση, σκηνική ανοιχτοσύνη και ακρίβεια τον SU-G700M2 και σε δυναμικές και ορμή/μάζα τον AS-2200. Κλείνοντας, να σημειώσουμε δύο βασικά στοιχεία.

Πρώτον, ο PMA-1700NE αξίζει τα χρήματά του ως state of the art κυρίως μέσω των αναλογικών του εισόδων και το εξαιρετικό αυτό phono stage, καθώς από τις S/PDIF που τσεκάραμε η απόδοση πέφτει ένα κλικ, όπως συνέβη και με τον Model 40n. Δεύτερον, η Denon έχει πετύχει να αξιοποιήσει τα σωματώδη και οργανικά αλά λυχνίες Mosfet χωρίς να συμβιβάσει την ταχύτητα, την καθαρότητα και τον ρυθμό κι έτσι οι ομοιότητες με τον bipolar PMA-900NE είναι περισσότερες από τις διαφορές.

Η μεγάλη τους διαφορά είναι στην οδήγηση και την απόδοση της δυναμικής κλίμακας, όπου ο PMA-1700NE επέβαλε με μεγάλη άνεση το τίμπρο, την τονική ομορφιά και τον αέρα του στα ηχοχρώματα της μεσαίας περιοχής του ηχείου ATC SCM70SL.

Εξαφάνισε κάθε υπόνοια κλινικότητας από το μεγάλο μας μόνιτορ και την ίδια στιγμή έστησε μεγάλα είδωλα και κατέβασε πολύ ισχυρό χαμηλό σε παράδοξα καλό βαθμό για την ονομαστική του ισχύ, θυμίζοντας ενισχυτή σε τάξη Α. Άφθονη ενέργεια λοιπόν από τον PMA-1700NE αλλά εξαιρετικά φινετσάτη και συνεκτική, οργανωμένη ιδανικά ώστε να ξυπνάει τις αισθήσεις μας, όχι μόνο να πείθει τα εργαστηριακά όργανα.

Ένας ενισχυτής αναφοράς made in Japan που δεν φοβάται ηχεία και ηχογραφήσεις, λατρεύει το βινύλιο και χάρη στον «ελαφρύ» εξοπλισμό του παραμένει προσιτός για τα δεδομένα του high-end.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΙΔΟΣ: Oλ/νος ενισχυτής και DAC
ΙΣΧΥΣ/ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 2x70W@8Ω (20-20Κ, 0,07%)-2x140W@4Ω (1Κ, 0,7%)/5Hz-100KHz
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 2xΟπτκή (192K), Ομοαξονική, USB-B (PCM 384KHz/32bit, DSD 11,2MHz)
DAC: Burr Brown PCM1795
ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ: 3xRCA (125mV-19ΚΩ/40KΩ ), phono MM/MC (2,5mV-47K/0,20mV-100Ω), pre-in (0,85Vrms/47KΩ)
ΕΞΟΔΟΙ: Line-out, ακουστικών 6,3 χλστ., ηχεία Α και Β
ΕΞΤΡΑ: Analog mode, source direct, bass, treble, balance, TV auto play, auto standby, Roon Tested
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 434x135x410 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 17,6 κιλά

96%

ΣΧΟΛΙΟ

Ο PMA-1700NE μας εισάγει στον μαγικό high end κόσμο της Denon χωρίς να ζητάει πολλά. Παρέχει μεν λίγες ευκολίες και σχετικά μικρή ισχύ, αλλά έρχεται με μια κατασκευή-διαμάντι, εξαιρετικές ικανότητες οδήγησης και μια ποιότητα ήχου με εξωτικά στοιχεία από λαμπάτους και τάξη Α που θα μας μείνει αξέχαστη.

Κινοτεχνική
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 1.999€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα