hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Samsung QE65S95B Review | ΤΕΣΤ OLED THΛΕΟΡΑΣΗ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ SAMSUNG ΣΤΗΝ OLED ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.  

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

H πρώτη OLED τηλεόραση της Samsung κυκλοφόρησε το 2013, την επόμενη χρονιά σταμάτησε όμως ξαφνικά αφού ο κατασκευαστής αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το φως, δηλαδή με τις τηλεοράσεις LCD, εισάγοντας κάθε εποχή προηγμένες λύσεις όπως οι QLED με τις «κβαντικές κουκκίδες» και οι νεότερες Neo QLED με miniLED οπίσθιο φωτισμό. Όλα, όμως, άλλαξαν φέτος για τη Samsung με την πρώτη QD-OLED τηλεόραση της νέας εποχής που δοκιμάζουμε εδώ.

Μια τηλεόραση που χρησιμοποιεί OLED πάνελ μπλε φωτός με «κβαντικές κουκκίδες» (Quantum Dots) για την εξαγωγή των χρωμάτων. Έτσι, σχεδόν μετά από δέκα χρόνια, η Samsung επέστρεψε στις OLED τηλεοράσεις και μάλιστα με μοντέλο ναυαρχίδα και έχει κάθε δικαίωμα να ονομάζει «OLED τηλεόραση», τι και αν είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες OLED τηλεοράσεις που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Οι OLED τηλεοράσεις της LG (και των Panasonic, Philips κ.α.) χρησιμοποιούν πάνελ W-RGB που κατασκευάζει η LG Display, σ’ αυτό το OLED υπόστρωμα παράγει λευκό φως και υπάρχουν χρωματικά φίλτρα για την δημιουργία των έγχρωμων υποpixel.

Η νέα OLED τηλεοράση της Samsung χρησιμοποιεί πάνελ RGB που προμηθεύεται από την Samsung Display. Το OLED υπόστρωμα εδώ παράγει μπλε φως έχοντας εμπρός του κβαντικές κουκκίδες (Quantum Dots) για να το μετατρέψουν σε κόκκινο και πράσινο, εξ ου και το όνομα QD OLED. Εννοείται ότι τα pixel του πάνελ των Samsung Display και LG Display έχουν διαφορετική δομή. Τα υποpixel του πάνελ της Samsung είναι τετράγωνα, οργανωμένα σε τριγωνικά μοτίβα με το πράσινο υποpixel στην κορυφή.

Στην LG έχουμε υποpixel μακρόστενης μορφής, που σχηματίζουν κατακόρυφες γραμμές, έχοντας επιπλέον ένα λευκό υποpixel για τα λευκά. Γι΄ αυτό ονομάζεται και W-OLED. Ανεξαρτήτου τεχνολογίας, όλα τα OLED πάνελ, έχουν σχεδόν άπειρη αντίθεση, επειδή κάθε pixel είναι μια πηγή φωτός που μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς (μαύρο). Να σβήσει δηλαδή.

Το ίδιο συμβαίνει και στην τηλεόραση της Samsung, έχει ακριβώς το ίδιο βαθύ μαύρο με όλες τις άλλες OLED. Οι διαφορές αρχίζουν… όταν ανάψουν τα pixel και εμφανιστούν τα χρώματα. Οι OLED τηλεοράσεις χρωστούν την φήμη τους στην δυναμική εικόνα που αποδίδουν με τις πολλές μαύρες λεπτομέρειες. Αυτό αρέσει στο μάτι, που λαμβάνει απαράμιλλης ποιότητας εικόνες.

Η εμπειρία αυτή πολλαπλασιάζεται όταν χαμηλώσουμε το φως του χώρου μας ή απλά όταν να σβήσουμε τα φώτα. Τότε οι OLED τηλεοράσεις βρίσκουν τον εαυτό τους. Ήδη γνωρίζουμε για το burn-in των OLED τηλεοράσεων, για την τηλεόραση της Samsung δεν μπορούμε να αναφέρουμε τίποτε αυτή τη στιγμή, αυτό θέλει αρκετό χρόνο μέχρι να εμφανιστεί.

Η Samsung έχει λάβει τα ίδια μέτρα ασφαλείας με τις άλλες OLED για το burn-in, μετατοπίζει συνεχώς την εικόνα (όταν είναι στατική), μειώνει την φωτεινότητα στα λογότυπα των καναλιών και ενεργοποιεί σύστημα προφύλαξης της οθόνης.

MIA ΣΕΙΡΑ, ΔΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ
Η Samsung κυκλοφορεί μόνο μια σειρά OLED τηλεοράσεων στην αγορά, την S95B στις 65 και 55 ίντσες, ενώ αντιθέτως έχει δεκάδες LCD σειρές και μοντέλα. Αυτό, ίσως, να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν παράγονται πολλά QD OLED πάνελ, αν και η Samsung Display «πουλάει» και στην Sony.

Σε κάθε περίπτωση η 65 ιντσών που δοκιμάσαμε δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις κορυφαίες OLED της αγοράς του 2022, τι και αν είναι η πρώτη προσπάθεια της Samsung στο χώρο αυτό.

Η τηλεόραση είναι εξαιρετικά λεπτή, σχεδόν σαν «λεπίδα», δεν έχει εξωτερικό κουτί One Connect όπως η QN95B -που δοκιμάσαμε στο προηγούμενο τεύχος- εδώ όλα τα ηλεκτρονικά είναι τοποθετημένα πίσω και χαμηλά στο πάνελ. Η ίδια η οθόνη έχει πάχος μόλις λίγα χιλιοστά και είναι «δεμένη» με ασημί μεταλλικό σασί που δημιουργεί μια ορατή σκούρο ασημί γραμμή γύρω από την εικόνα.

Στο πίσω μέρος έχουμε επένδυση βουρτσισμένου μετάλλου, ενώ χαμηλά στα ηλεκτρονικά το κάλυμμα είναι μαύρο πλαστικό και καταλαμβάνει μόνο ένα μέρος του κάτω μισού της οθόνης. Εκεί υπάρχουν περιμετρικά τοποθετημένα και τα ηχεία της τηλεόρασης. Στην μια γωνιά του καλύμματος των ηλεκτρονικών υπάρχουν οι είσοδοι, από κάτω και στο πλάι.

Έχουμε τέσσερις HDMI 2.1 (48 Gbps) που υποστηρίζουν eARC (η HDMI 3) VRR (από 48Hz έως 120Hz), ALLM και όλες τις gaming επιλογές μέχρι 144Hz/4K. Μετρήσαμε ιδιαίτερα χαμηλό χρόνο καθυστέρησης, κάτω από 10msec στοιχείο που κάνει την QE65S95B ως πιο κορυφαία gaming τηλεόραση. Υπάρχουν ακόμη δύο USB 2.0, μια οπτική για ήχο και Ethernet. Δεν θα βρείτε υποδοχή ακουστικών, υπάρχει Bluetooth για το σκοπό αυτό.

Ως Samsung που είναι διαθέτει όλη την νέα (που είναι πια και γρήγορη) πλατφόρμα Smart Hub (λειτουργικό σύστημα Tizen) που γνωρίσαμε στον προβολέα Freestyle και στην QN95B. Η διάταξη των εφαρμογών και των επιλογών έχει αλλάξει φέτος, η αρχική «home screen» είναι πλέον μια πλήρης οθόνη με εικονίδιά για όλες τις ενέργειες.

Ακόμη και για τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης «εικονίδιο» θα πρέπει να ανοίξουμε. Η τηλεόραση αντιλαμβάνεται αυτόματα τις συσκευές που της έχουμε συνδέσει και δημιουργεί εικονίδια για αυτές στην οθόνη. Υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι υπηρεσίες ροών σε εφαρμογές και η τηλεόραση μας προτείνει άφθονο περιεχόμενο για θέαση. Χαμηλά υπάρχει μια γραμμή με επιλογές για γρήγορες ρυθμίσεις, από εκεί μπορούμε να κατευθυνθούμε στο αναλυτικό μενού της QE65S95B.

Το τηλεχειριστήριο είναι εξαιρετικά μικρό για να χωράει στο χέρι μας και έχει εύχρηστα πλήκτρα. Φέτος έχει προστεθεί ένα ακόμη πλήκτρο για το Disney+. Η μπαταρία του είναι επαναφορτιζόμενη μέσω USB C. Μπορεί, επίσης, να φορτίσει με φως, έχει ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ στο πίσω μέρος. Επιπλέον φορτίζει και με ραδιοσυχνότητες όπως του Wi-Fi ρούτερ μας. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από μπαταρία. Ο επεξεργαστής εικόνας (Neural Quantum Processor 4K) είναι ο ίδιος που φοράει η QN95B, που δοκιμάζουμε εδώ.

Όμως, νομίζουμε, ότι είναι υπερ-αρκετός για OLED τηλεόραση που από την φύση της ξεκινάει από υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο από τις LCD. Ο επεξεργαστής μειώνει σημαντικά τον θόρυβο, βέβαια αυτό εξαρτάται από το περιεχόμενο. Εισάγει, επίσης, μαύρες εικόνες για να περιορίσει κάθε ενοχλητικό «τρεμόπαιγμα» της κίνησης, αποδίδοντας μια υψηλής ευκρίνειας εικόνα.

Ως Samsung του 2022 η QE65S95B έχει διπλό τηλεοπτικό δέκτη, έχει δυνατότητα εγγραφής εκπομπών, είναι AirPlay, δεν είναι ήχο DTS, ρυθμίζεται (καλιμπράρεται) με κινητό Galaxy, έχει MultiView για να ταυτόχρονη θέαση δύο πηγών και δέχεται USB κάμερα για βιντεοσυνομιλίες (Google Duo).

Η βάση της είναι στιβαρή με μια μεταλλική επίπεδη επιφάνεια, κεντρικά τοποθετημένη. Ηχητικά πρόκειται για μια 2.2.3 καναλιών Dolby Atmos τηλεόραση ισχύος 60W. Ο ήχος είναι δυνατός, αρκετά καλά ισορροπημένος με ικανοποιητικό μπασάκι.

ΠΟΣΟ OLED ΕΙΝΑΙ;
Η αναμονή και η προσμονή για να δούμε από κοντά την τηλεόραση αυτή άρχισε τον Μάρτιο με την ανακοίνωσή της. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που αν δεν την δοκιμάσεις είναι σαν να πάει χαμένη όλη η χρονιά, αφού περιορίζονται οι αναφορές σου.

Έτσι όταν μάθαμε ότι «έρχεται» για δοκιμή πάψαμε κάθε άλλη εργασία και αφιερωθήκαμε σ’ αυτή. Σε λίγα λεπτά ήταν έξω από το κουτί τοποθετημένη στην βάση της. Είναι εξαιρετικά ελαφριά και μπορεί κανείς να την μεταφέρει και μόνος του, ακόμη και τη 65 ιντσών.  Ξεκινήσαμε τις δοκιμές με επιλογή εικόνας Filmmaker Mode που αποδίδει ακριβώς αυτό που θέλουμε.

Τυχών ασάφειες και σφάλματα για να εντοπιστούν εδώ θα πρέπει να πας σε απόσταση εκατοστών από την οθόνη, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμμιά λογική χρήση. Το μαύρο της βαθύ, χαοτικό με πολλές σκοτεινές λεπτομέρειες – όταν υπάρχουν. Τα χρώματα πέρα από τα συνηθισμένα. Εννοείται για μια τέτοια τηλεόραση σήματα χαμηλής ανάλυσης ή περιεχόμενο χωρίς HDR είναι μαρμελάδα στο ψωμί της. Για να τις βάλεις δύσκολα θα πρέπει να την «πυροβολήσεις» με απαιτητικό HDR περιεχόμενο ώστε να την οδηγήσεις στα όριά της.

Με τέτοιο σήμα λοιπόν η QE65S95B αστράφτει και βροντάει. Τα χώματα έχουν τέτοια ζωντάνια που τραβούν το μάτι σαν μαγνήτης, βλέπετε η quantum dot ουσία που υπάρχει στο πάνελ δημιουργεί ένα υπέρλαμπρο έγχρωμο αποτέλεσμα. Είναι και η φωτεινότητα που ξεπέρασε τα 1040nits σε παράθυρο 10% και τα 230nits σε πλήρη λευκή οθόνη. Οι τιμές αυτές δείχνουν ότι η Samsung ξεκινάει με γκολ από τα αποδυτήρια σε σχέση με τις άλλες OLED τηλεοράσεις.

Είναι φωτεινότερη τόσο σε φως όσο και σε χρώμα. Να θυμίζουμε εδώ ότι το QD OLED πάνελ με δομή RBG δεν έχει κανένα λευκό υποpixel, αυτή η διάταξη και μόνο σημαίνει πιο φωτεινά χρώματα και πιο γεμάτο χρωματικό όγκο σε σημείο που μερικές φορές να γίνεται έντονη. Δεν έχει πρόβλημα αν το HDR σήμα εισόδου έχει μεταδιδόμενα αξίας 4000nits (όπως τα σήματα δοκιμών του εργαστηρίου μας), αυτά τα διαχειρίζεται σωστά και τα προσαρμόζει στο «bandwidth» του πάνελ της γράφοντας όλες τις λεπτομέρειες.

Όλα αυτά οδηγούν το κοντράστ της τηλεόρασης σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να οι σκιώδεις αποχρώσεις να είναι όχι μόνο ορατές αλλά και πολύ όμορφες. Βέβαια η Samsung δεν είναι μια Dolby Vision τηλεόραση, παρά μόνο HDR10+, αυτό δεν σημαίνει ότι το σύστημα αυτό δεν το «ξεδιπλώνει» με την δική της μαεστρία. Το πάνελ της έχει ειδική επίστρωση κατά των ανακλάσεων (δεν είναι και τόσο καθρέπτης όπως οι άλλες OLED).

Έχει επίσης υπέρ διευρυμένη γωνία θέασης επειδή η οθόνη είναι εξαιρετικά λεπτή και η quantum dots επίστρωση της είναι έξω-έξω τοποθετημένη. Δίχως άλλο αυτή η τηλεόραση είναι σκέτη εμπειρία, η υψηλή της φωτεινότητα μαζί με τον χρωματικό της πλούτο δημιουργούν ένα εκκριτικό για τα μάτια χαρμάνι που σκεπάζει σχεδόν όλο τον άλλο OLED ανταγωνισμό. Έχει άφθονο εξοπλισμό, είναι gaming όσο δεν πάει και έχει μια εξ ίσου ανταγωνιστική τιμή… που όλο πέφτει.

Η Samsung 10 χρόνια μετά δείχνει ότι ποτέ δεν παράτησε την OLED τεχνολογία, δεν εξηγείται αλλιώς ότι με μια κίνηση τους πέρασε όλους. Δεν τολμώ να φανταστώ ότι αν συνέχιζε από το 2013 να παράγει OLED τηλεοράσεις… που θα είχε φθάσει την εικόνα σήμερα. 

Τα υποpixel του πάνελ της Samsung είναι τετράγωνα, οργανωμένα σε τριγωνικά μοτίβα με το πράσινο υποpixel στην κορυφή.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση OLED 65 ιντσών 4Κ UHD
PANEL: 3.840×2.160 pixels, QD-ΟLED RGB
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ: Tizen Smart Hub
ΔΕΚΤEΣ: Αναλογικός και ψηφιακοί (2xDVB-T2CS2), PIP, PVR εγγραφή και TimeShift, HbbTV
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI 2.1 (1xARC/eARC, VRR, ALLM) στα 4K/144Hz, 2xUSB 2.0, 1xΨηφιακή Οπτική έξοδος, 1xEthernet, 1xCI+, Bluetooth, Wi-Fi (Διπλής μπάντας)
AΛΛΑ: HDR10+, Filmmaker Mode, Bixby, Ambient Mode+, MultiView, Αυτόματο καλιμπράρισμα
ΗΧΟΣ: 60W, 2.2.2 κανάλια, Dolby Atmos, Object Tracking Sound,Q- Symphony
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1444,3×897,6×288,2 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 25,5 κιλά (με βάση)

99%

ΣΧΟΛΙΟ

Χωρίς πολλές φανφάρες η Samsung ρίχνει το γάντι στον OLED ανταγωνισμό λέγοντας απλά ότι «είμαι εδώ». Η πρώτη της OLED τηλεόραση είναι ήδη μια σπάνια περίπτωση, ελπίζουμε να μην σταματήσει εδώ, που μας κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας… γι’ αυτά που έρχονται.

Samsung
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

€ 2.998

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα