Αφού πρώτα έγιναν ενεργά και δικτυακά τα πολύ επιτυχημένα KEF LS50, τώρα μικρύνουν και γίνονται σκέτες ηχολιχουδιές.
Αν ένα είναι σίγουρο για την KEF, πέρα από την επιτυχία και την ιστορία της, αυτό είναι ότι ξέρει να εκμεταλεύεται και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που τις δίνονται. Τρανό παράδειγμα είναι το παθητικό LS50 με το κλασσικό μεγάφωνο «μανταρίνι», το ομοκεντρικό Uni-Q δηλαδή, που είναι το σήμα κατατεθέν της εταιρίας.
Μετά την μεγάλη του επιτυχία έγινε ενεργό και δικτυακό ως LS50 Wireless, με τόσες δυνατότητες που αποτελεί ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο ηχοσύστημα. Η ασύρματη αυτή έκδοση ακολούθησε τον επιτυχημένο δρόμο του παθητικού αδερφου του. Η KEF είχε δύο στρώσεις από δάφνες αλλά δεν επαναπαύτηκε, επανασχεδίασε το LS50 για να δημιουργήσει το LSX, ένα μικρότερο, πιο ευέλικτο και πιο προσιτό ενεργό ηχείο.
Μπορεί σε πολλούς «παλαιούς» τα ενεργά ηχεία να μοιάζουν πιο παιδικά ή κατώτερα αλλά υπάρχει μια νέα γενιά χαϊφιντελιστών που διψάει και έχει βρει σε αυτά μια οικονομική compact λύση με άξιο ήχο. Δεν θα συμμετέχουμε στην συζήτηση για το ποιός κόσμος από τους δύο υπερέχει, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Για όλους αυτούς που γράφουν και ακούν μουσική ένα ηχείο σαν το LSX είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή.
ΜΙΚΡΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Τα νέα ηχεία έχουν πολύ μικρό αποτύπωμα στον χώρο, μόλις 24 εκατοστά σε ύψος, ιδανικά για περιορισμένους χώρους και για όσους δεν θέλουν τα ηχεία τους να επιβάλλονται αισθητικά.
Από στυλ πάντως δεν τους λείπει τίποτα, είναι μοντέρνα, πανέμορφα και σχεδιασμένα από τον Michael Young (ένας διάσημος βιομηχανικός σχεδιαστής) του οποίου η υπογραφή κοσμεί το λαδί φινίρισμα. Βγαίνουν επίσης σε λευκό, κόκκινο, μαύρο και γαλάζιο φινίρισμα και είναι όλα (εκτός από το λευκό) ντυμένα με ύφασμα της Δανικής Kvadrat.
Σε σχέση με την μεγαλύτερη έκδοση η ψύκτρα έχει μικρύνει σε πάχος και καλύπτει όλο το πίσω μέρος, η οπή ανάκλασης έχει μετακινηθεί στην δεξιά πλευρά και το ομοαξονικό Uni-Q μεγάφωνο έχει μειωθεί κατά 0,75 ίντσες (στο μιντ) και 0,25 ίντσες (στο τούιτερ).
Το μιντ είναι φτιαγμένο από κράμα αλουμινίου-μαγνησίου και του τουίτερ από αλουμίνιο. Μερικές ακόμα περικοπές που έγιναν στο νέο μοντέλο για να μειωθεί το μέγεθος και το κόστος, είναι η απουσία του touch panel χειρισμού και της Eliptical Flexible Port. Η τελευταία έχει αντικατασταθεί από μια απλούστερη άκαμπτη οπή που έχει συνολικό μήκος σχεδόν όσο το ηχείο και άνοιγμα χείλους περίπου 5,5 εκ.
Τα LSX διατηρούν την λογική του Master-Slave με το δεξί ηχείο να είναι ο αρχηγός που φέρει όλες τις συνδέσεις. Μεταξύ τους συνδέονται είτε ενσύρματα μέσω μιας θύρας Ethernet (RJ45) και πλέον ασύρματα με ειδικά πλήκτρα («M/S Pairing» ονομάζονται) για το ζευγάρωμα.
Με την ασύρματη σύνδεση μπορούμε να τα βάλουμε όπου θέλουμε και σε ότι απόσταση μας βολεύει γλιτώνοντας τον εαυτό μας από επιπλέον καλώδια και σκοτούρες. Η κυρτή μπάφλα έχει σχεδιαστεί με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων για να μειώνει τις ανακλάσεις στην επιφάνεια της προσφέροντας ευρύτερη διασπορά.
Το «μανταρίνι» έχει από πίσω του δύο ενισχυτές Τάξης Δ συνολικής ισχύος 100W (δηλαδή 70W για το μιντ και 30W για το τουίτερ). Με τόσες ασύρματες επιλογές η μόνη επιβεβλημένη καλωδίωση είναι οι δύο τροφοδοσίες. Δύο τέτοια καλώδια καθώς και ένα Εthernet καλής ποιότητας θα βρούμε στην συσκευασία.
Τα LSX πατάνε πάνω σε μια βάση με ελαστικά ποδαράκια, στο κέντρο της οποίας έχει σπίρωμα για να βιδωθούν σε βάσεις (ή τρίποδα), στο δάπεδο ή τον τοίχο.
ΔΙΚΤΥΟΜΕΝΟ
Αν εξαιρέσουμε την έλλειψη USB και RCA θυρών ο «μικρός» έχει όλα αυτά που έκαναν τον μεγάλο του αδερφό επιτυχημένο. Οπτική, aux είσοδοι, Bluetooth με aptX και sub-out, είναι πολύ δελεαστικά αλλά είναι τα λιγότερα. Το τεχνολογικό καρδιοχτύπι του LSX ξεκινάει όταν το συνδέσουμε στο οικιακό μας δίκτυο μα μέσω Εthernet ή Wi-Fi.
Για να λάβουμε τα μέγιστα από τις δικτυακές του δυνατότητες θέλουμε, δυστυχώς, δύο εφαρμογές, την «KEF Control» και την «KEF Stream». Με την πρώτη θα χειριστούμε την αναπαραγωγή και τις πηγές, ενώ με την δεύτερη θα streamάρουμε μέσω Spotify, Tidal, DLNA και AirPlay 2 (που θα είναι διαθέσιμο σύντομα). Η χρήση δύο εφαρμογών είναι περισσότερο πολύπλοκη απ’όσο χρειάζεται και στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιήσαμε το τηλεχειρηστήριο.
Η ρύθμιση της έντασης έχει πολλές διακριτές τιμές και μπορούμε να επιλέξουμε το βήμα. Από μόνο του έχει το βήμα στο ελάχιστο (δηλαδή «1») και η αύξηση της έντασης από το μηδέν σε μια ένταση ακρόασης (και αντίστροφα) ήταν βασανιστική. Εμείς το βάλαμε στο «3» αλλά το «1» είναι ιδανικό για πιο χειρουργικές ρυθμίσεις.
Παίζει αρχεία μέχρι 96ΚHz/24bit κατεβαίνοντας στα 48ΚHz/24bit στην ασύρματη σύνδεση μεταξύ των ηχείων. Εσωτερικά το Music Integrity Engine της KEF αναλαμβάνει το DSP που προσφέρει έλεγχο και μειωμένη παραμόρφωση στο μπάσο και διορθώνει και την φάση. Χάρη στην οπτική είσοδο τα LSX μπορεί να αναλάβουν τον ήχο της τηλεόρασης μας.
ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Βάζοντας μπρος τα μικρούλια της KEF, αφού πρώτα περάσαμε λίγη ώρα μέχρι να τα συνδέσουμε στο δίκτυο και να τα στήσουμε, ενθουσιαστήκαμε από την απόδοση τους.
Όχι, προφανώς το ηχείο δεν έχει τον ίδιο ήχο με το LS50W, ο ήχος του είναι πιο μικρός και περιορισμένος χαμηλά. Αυτό αν το συγκρίνεις με το ομόσταβλο του. Αν το συγκρίνεις με άλλα ηχεία αντίστοιχου μεγέθους το πράμα αλλάζει.
Οι βασικοί πυλώνες που οικοδομούν τον ήχο του LSX είναι η ταχύτητα, η ανάλυση και η σκηνή. Χάρη στο ομοκεντρικό Uni-Q και στο εξελιγμένο DSP (υπάρχει επιλογή για ρύθμιση φάσης στην «KEF Control») η σκηνή παίρνει τρισδιάστατη μορφή.
Με σωστή τοποθέτηση στον χώρο και βάζοντας τα σε ένα ικανό ύψος κοντά σε αυτό των αυτιών μας, απολαύσαμε μια πολύ τακτική στερεοφωνία, με διακριτές θέσεις οργάνων και μια ανάλυση που μας γέμισε με λεπτομέρειες και «αέρα» ανάμεσα τους. Αυτή η μεστή πληροφορία και η συνοχή της σκηνής είναι πιο έντονες όταν τα LSX συνδέονται ενσύρματα μεταξύ τους. Μπορεί να είναι μικρά αλλά αν τα τοποθετήσουμε σε βάσεις με αρκετό χώρο ελεύθερο γύρω τους θα το εκτιμήσουν.
Έχουμε διάφορες μικρορυθμίσεις για ηχοβελτίωση-ηχοδιόρθωση μέσα στις εφαρμογές αλλά που θα τις χρειαστούμε μόνο αν έχουμε μικρό ή κακό χώρο. Οι μεταβατικές αποδίδονται πολύ ωραία και η ταχύτητα του μεγαφώνου δίνει στη μουσική ενέργεια και ζωντάνια. Το υπογούφερ για μια ολοκληρωμένη εμπειρία είναι επιβεβλημένο, παρόλα αυτά το ηχείο δεν παύει να κατεβαίνει πολύ πιο χαμηλά απ’όσο σκιαγραφούν οι διαστάσεις του. Πέρα από την πρώτη οκτάβα το υπόλοιπο φάσμα του μπάσου έχει δυναμική και απαλή χροιά.
Αν βάλουμε υπογούφερ μπορούμε να ρυθμίσουμε συχνότητα αποκοπής καθώς και φάση (0 ͦή 180 ͦ). Τονικά το ηχείο δίνει μια μικρή έμφαση στις ανώτερες μεσαίες προσφέροντας έναν πιο ανοιχτό χαρακτήρα. Δεν είναι σκοτεινό, έχει υπέροχα λαμπρά πρίμα με φοβερή ανάλυση. Έχει μια περισσότερη αγάπη για τις γυναικείες φωνές αλλά δεν θα υποτιμήσει τις αντρικές.
Μην έχετε βέβαια την απαίτηση να ακούσετε σε αυτό το μικρό ηχείο τους αγαπημένους σας μπάσους τραγουδιστές σε όλη την έκταση τους. Είναι ένα ηχείο με hi-fi διαθέσεις και ευγενική απόδοση που σέβεται την μουσική. Η KEF κατάφερε επιτυχημένα να σμικρύνει το LS50W, προσφέρωντας ταυτόχρονα πολλές λειτουργίες και ήχο αναφοράς. Ελπίζουμε η ιστορία του LS50 να έχει και συνέχεια.
ΤΙP01: Η εφαρμογή δυστυχώς δεν αναγνωρίζει ελληνικούς χαρακτήρες στο όνομα του Wi-Fi οπότε για να συνδεθείτε πρέπει να μπείτε στην IP του και να το αλλάξετε.
KEF LSX
Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 1xUni-Q (Μίντ 4,5ιντσών, Τουίτερ 0,75ιντών)
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xΟπτική, 1xAux, 1xEthernet (Από το Master)
ΕΞΟΔΟΙ: 1xSub, 1xUSB A, 1xEthernet (Για το Slave)
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: Ethernet, Wi-Fi (2.4GHz/5GHz ), Bluetooth (4.2 aptX)
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 52Hz (49/55Hz ανάλογα την ρύθμιση)-47kHz (±3dB, 85dB/m)
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: PCM μέχρι 96kHz/24bit
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Spotify Connect, Tidal
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΟΥ: Airplay 2, DLNA, Roon
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠxΥxΒ): 155x240x180 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 3,6 Κιλά (Master), 3,5 Κιλά (Slave)
ΤΙΜΗ: €1199
ΣΧΟΛΙΟ
Όπως τα ωραία αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια, έτσι και η KEF αποδεικνύει ότι ο ποιοτικός ήχος και μια πληθώρα δυνατοτήτων μπορούν να χωρέσουν σε μια μικρή καμπίνα.