Ο ΝΕΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΗΣ NAD «ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΣΑΣΙ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ, ΟΜΩΣ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ MASTERS. ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ MODULE EIGENTAKT ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΣΠΕΣΙΑΛ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ, ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΗΧΕΙΟ ΝΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ.
Η ΝΑD είναι η πρώτη εταιρία που ενσωμάτωσε στα στάδια ισχύος της το νέο «παιδί» του φημισμένου σχεδιαστή Bruno Putzeys, ο οποίος μετά τα Hypex και nCore «γέννησε» τα Eigentakt, μια ακόμη πιο εξελιγμένη εκδοχή της τάξης Δ.
Τα module που παράγει η εταιρία πίσω από αυτά, η Purifi, είναι ενός καναλιού, λέγονται 1ET400A, δουλεύουν με τάσεις DC από ±25V έως ±65V και πωλούνται αντί 330 ευρώ, αποδίδοντας 425W/4Ω με εξαιρετικά χαμηλές παραμορφώσεις και θόρυβο μικρότερο των -130dB!
Ο Bruno Putzeys το έχει κάνει σκοπό ζωής να τελειοποιήσει την τάξη Δ, λατρεύει την αρνητική ανάδραση και με το νέο του δημιούργημα πέτυχε να εφαρμόσει τεράστια ποσοστά με νέες τεχνικές, που θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν σε γραμμικά κυκλώματα.
Το βαθυπερατό φίλτρο της εξόδου εξετάστηκε σε βάθος και βρέθηκαν συμπεριφορές άγνωστες μέχρι τώρα, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στον βρόχο ανάδρασης του σταδίου που, προφανώς, συμπεριλαμβάνει και το φίλτρο εντός του.
Η NAD κατασκευάζει η ίδια τα ενισχυτικά module με υλικά της επιλογής της κατόπιν άδειας από την Purify και, μετά τον ολοκληρωμένο Μ33 και τον πολυκάναλο τελικό Μ28 από την κορυφαία σειρά Masters, ο C 298 είναι το τρίτο της ενισχυτικό που απολαμβάνει αυτόν τον εξοπλισμό.
Ο νέος τελικός είναι αρκετά προσιτός καθώς ανήκει στην κλασική σειρά με τις χαρακτηριστικές γκρι προσόψεις που τόσο έχει αγαπηθεί από τους μουσικόφιλους δια μέσου των δεκαετιών. Αποδίδει στα χαρτιά 185W που στην πράξη είναι πολλά περισσότερα και μπορεί να δώσει short term μέχρι 570W σε φορτίο 2Ω!
Πρόκειται δηλαδή για ένα αληθινό power house που εκμεταλεύεται στο έπακρο την γνωστή τεχνική PowerDrive των τροφοδοτικών της NAD. Σαν να μην έφθανε αυτό, μπορεί να γεφυρωθεί εύκολα μέσω διακόπτη στην πλάτη του, για να δώσει ονομαστικά 620W. Οπτικά, ο C 298 ασφαλώς δεν είναι για επίδειξη και δείχνει ιδανικός για να κρυφτεί κάπου, άλλωστε δεν παράγει ιδιαίτερη ζέστη και οι γρίλλιες στο καπάκι του αρκούν για την ψύξη, χάρη στο διακοπτικό τροφοδοτικό.
Για το σκοπό αυτό διαθέτει κύκλωμα αυτόματης έναυσης όταν ανιχνεύσει σήμα στις εισόδους του καθώς και σύνδεση 12V. Υπάρχει και ρυθμιστικό της ευαισθησίας, ώστε να τον ταιριάζουμε εύκολα με άλλους τελικούς και ολοκληρωμένους ενισχυτές καθώς και έξοδος γραμμής χαμηλής αντίστασης για να δώσει το ρυθμιζόμενο σήμα σε άλλους τελικούς ενισχυτές και υπογούφερ.
Αν εμφανιστούν βρόχοι γείωσης στο daisy chain, υπάρχει αυτός ο ακροδέκτης γείωσης στην πλάτη του που μπορεί να μας βοηθήσει να τους σπάσουμε.
ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΚΑΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ
Τα μπλε βύσματα στα «-» των ηχείων έχουν σκοπό να μας επιστήσουν την προσοχή και το κίτρινο αυτοκόλλητο στο βαρύ καπάκι του C 298 μας αποτρέπει να τα ενώσουμε μεταξύ τους ή να συνδέσουμε την έξοδο του ενισχυτή με άλλη συσκευή που να χρησιμοποιεί κοινή γείωση για τα δύο κανάλια, όπως για παράδειγμα σύνδεση high level με ενεργό υπογούφερ.
Το εσωτερικό του παρουσιάζει μια εξαιρετικά τακτική εικόνα, καταλαμβάνεται κυρίως από το σπέσιαλ διακοπτικό τροφοδοτικό ενώ μια μεγάλη πλακέτα πίσω από την πλάτη του περιλαμβάνει το στάδιο εισόδου και κάνει διαχείριση των διασυνδέσεων και των ρυθμίσεων.
Τα υλικά δεν βγάζουν μάτι, είναι όμως όλα ποιοτικά και αντίστοιχα με την κατηγορία τιμής του C 298. Δίχως άλλο το τροφοδοτικό είναι εντυπωσιακό και υλοποιείται σε μια μεγάλη μακρόστενη πλακέτα πίσω από την πρόσοψη, όπου βρήκαμε πυκνωτές Lelon στο στάδιο της εισόδου (2×390μf@450V) και Jianghai (6×4.700/80V) στην έξοδό του.
Τα δύο Eigentakt βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στα βύσματα της εξόδου και διαθέτουν εντυπωσιακές ψύκτρες. Ενώνονται με αυτά μέσω της κοινής πλακέτας connect board με χρήση κοντών αγωγών από χαλκό τύπου ταινίας, σημείο που είναι ίσως και το πιο κρίσιμο ώστε τα module να φθάσουν στα θεωρητικά τους όρια.
Ο C 298 είναι αναμφίβολα ένας τελικός με την «φωνή» της NAD, κι ας έχει άλλο στάδιο ισχύος π.χ από τον Μ10 (Hypex). H σπουδαία αυτή εταιρία μας κακομαθαίνει δεκαετίες τώρα με τον φιλοσοφημένο ήχο της, που συνδυάζει τεχνική αρτιότητα με σπάνιες μουσικές αρετές και σωστή τονικότητα, με αποτέλεσμα να μιλάει πριν απ’όλα στο συναίσθημα και να χαρίζει μια αίσθηση πληρότητας κατά την ακρόαση.
Είναι ένας ήχος ογκώδης, κοντινός και άμεσος, με μεγάλη σκηνή που σε αγκαλιάζει και εξαιρετική συνοχή σε όλα τα σημεία της. Το φάσμα ρέει συγχρονισμένα και οι μεταβατικές γράφουν ξεκάθαρα την εξέλιξη της δράσης, έτσι τίποτε δεν ξεχωρίζει αφύσικα και ποτέ δεν κάνει κάτι απλώς για να μας εντυπωσιάσει.
Το χαμηλό είναι πλούσιο, βαθύ και ελαστικό, οι μεσαίες κορεσμένες, αρκετά πυκνές και εύπλαστες και τα πρίμα ομαλά, χωρίς περιττές αιχμές, αλλά εκτεταμένα, αέρινα και λεπτομερή. Ο C 298 είναι απαλλαγμένος από τα κουσούρια της τάξης Δ, αποφεύγοντας την ξηρότητα του άνω χαμηλού, την έλλειψη βάρους του βαθέος χαμηλού, τις απότομες αντιδράσεις αν τον πιέσουμε κοντά στα όριά του και την έλλειψη ζωντάνιας στις αρμονικές των πρίμων.
Αν τον συγκρίνουμε με τάξη ΑΒ, ίσως η τελευταία οκτάβα του να αποσύρεται κάπως πιο σύντομα και η περιοχή μετάβασης από τα μεσαία στα πρίμα να μην παρουσιάζει το εφέ «αιώρησης» των ήχων στη σκηνή, που θυμίζει βινύλιο.
Γενικότερα, στον ήχο του δεν υπάρχει ο χαρακτήρας των ΑΒ, άλλος γλυκός και στρογγυλός και άλλος οξύαιχμος και συναρπαστικός, αλλά περνάει το φάσμα ουδέτερα, χωρίς προτιμήσεις τονικές και χωρικές, με αποτέλεσμα να ακούμε περισσότερο τα συνοδά παρά τον ίδιο.
Καθώς οι ικανότητες οδήγησης που προσφέρει είναι εξαιρετικές, όπως απέδειξε οδηγώντας άνετα τα ηχεία αναφοράς μας σε υψηλές στάθμες, απομένει στην προενίσχυση, την πηγή και τα ηχεία να «χρωματίσουν» τον τελικό ήχο. Η εμπειρία έχει δείξει πως οι ΑΒ με έντονο χαρακτήρα συνήθως είναι ανεπαρκείς οδηγικά ή πολύ επιλεκτικοί με τα ηχεία και το πρόγραμμα και με τον C 298 αυτά αποτελούν παρελθόν, χωρίς να υποβαθμίζεται η μουσική αίσθηση από μια κακώς ενοούμενη ουδετερότητα.
Η τάξη Δ φανερά ωριμάζει, τον τελευταίο καιρό συναντήσαμε θαυμάσιους εκπροσώπους της που κάνουν τη διαφορά (Harman/Kardon, Linn) και ο νέος τελικός της NAD θα κάνει σίγουρα πολλούς να ψάχνουν… για pre out προκειμένου να τον ενσωματώσουν στα συστήματά τους, ειδικά αν διαθέτουν απαιτητικά high end ηχεία.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: τελικός ενισχυτής με δυνατότητα γεφύρωσης
ΙΣΧΥΣ: 2x185W/8Ω, 2x340W/4Ω (570W/2Ω dynamic power)
BRIDGED: 620W/8Ω (1.100W/4Ω dynamic power)
ΕΙΣΟΔΟΙ: RCA, XLR (1,43V/56kΩ/28,6dB fixed gain/8,5dB-28,5dB variable)
ΕΞΟΔΟΙ: line out (7Vmax@390Ω)
ΑΠΟΚΡΙΣΗ, S/N: 20Hz-60KHz@-3dB, >120 dB
ΕΞΤΡΑ: variable gain, auto-sense level, line out (daisy chain), USB (service), 12V trigger
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 43,5x12x39 εκ. (ΠxΥxΒ)
ΒΑΡΟΣ: 11,2 κιλά
ΣΧΟΛΙΟ
Ο C298 «εκτοξεύει» την ισχύ και προσαρμόζεται εύκολα σε όλες τις συνθήκες, παραμένοντας σχετικά προσιτός. Με κλασική εμφάνιση, δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και αυτόματη έναυση με επιλογή της ευαισθησίας, θα αποτελέσει το ιδανικό συμπλήρωμα μεγάλης ισχύος για μια μεγάλη ποικιλία εγκαταστάσεων.
ΤΙΜΗ: 1.999€