hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Yamaha RX-V6Α Review | Ενισχυτής AV

H YAMAHA ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ AV. ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΝΕΑ ΣΤΑΔΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΜΑΚΡΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΙ GAMERS, AUDIOPHILES ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥΣ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΟΥ HOME CINEMΑ KAI GAMING.

Άργησε λίγο η Yamaha να αποκαλύψει τη νέα γενιά των AV της αλλά άξιζε τον κόπο. Ξεκινάει από τα μοντέλα βάσης, με τον RX-V6Α και τον μικρότερο RX-V4Α, και συνεχίζει προσεχώς με τους νέους Aventage. Κρίνοντας από τον ενισχυτή της δοκιμής, όλα δείχνουν ότι η ιστορική ιαπωνική εταιρία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, τόσο σε επίπεδο λειτουργιών όσο και ηχητικής ποιότητας.

Ο RX-V6Α είναι ένα μικρό «θηρίο» των 10 κιλών, με μια εντυπωσιακή νέα πρόσοψη γεμάτη καμπύλες και ψηλό σασί, που θα κάνει αίσθηση στο ράφι. Η απλότητα της πρόσοψης είναι ευπρόσδεκτη καθώς ο χειρισμός συμπυκνώνεται στο δεξί τμήμα με τις λειτουργίες αφής και το πολυπλήκτρο για την επιλογή των πηγών και την πλοήγηση στο μενού.

Πιο απλό του συνηθισμένου είναι και το πίσω μέρος του ενισχυτή, αφού λείπει οτιδήποτε αναλογικό σε επίπεδο εικόνας και όλες οι συνδέσεις μας γίνονται μέσω των επτά εισόδων HDMI, οι τρεις από τις οποίες θα μπορούν προσεχώς, μέσω αναβάθμισης του λογισμικού, να περάσουν σήμα 8Κ/60Hz ή 4Κ/120Hz και να εφαρμόσουν το πακέτο επεξεργασιών VRR, QFT και  ALLM για να υποστηρίξουν το σύγχρονο περιβάλλον gaming και φυσικά το 8Κ περιεχόμενο.

Έχει όμως μόνο μια έξοδο HDMI προδιαγραφών 2.1 με eARC που κάνει upscale στα 4Κ και όχι τα 8Κ. Από την πλευρά του ήχου, ο RX-V6Α φέρνει την πολύ σημαντική ευκολία της ασύρματης σύνδεσης των surround ηχείων και του υπογούφερ μέσω της πλατφόρμας MusicCast, μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε τα surround back κανάλια ως bi-amp για να διενισχύσουμε τα front, να έχουμε τα surround εμπρός μέσω του Virtual Cinema Front και εικονικά surround back μέσω των surround με υλικό 6.1 καναλιών.

Τέλος, παρέχει αμφίδρομη σύνδεση Bluetooth για να λάβει και να στείλει ασύρματα το σήμα. O ενισχυτής διαθέτει ανασχεδιασμένα τελικά στάδια με υψηλό ρυθμό ανόδου και ευρύτατη απόκριση συχνοτήτων, στηριγμένα σε συμπληρωματικά ζεύγη διπολικών τρανζίστορ για καθένα από τα επτά κανάλια του, με την λειτουργία Pure Direct να «ανοίγει» την πόρτα στη διαφάνεια του ήχου και την αποκαλυπτικότητα, με τρόπο που δεν μας έχουν συνηθίσει οι εισαγωγικοί AV ραδιοενισχυτές.

Στηρίζεται σε DAC της Burr-Brown, διαθέτει ένα ποιοτικό phono stage για κεφαλές ΜΜ, δέκτη FM και DAB+ αλλά μόνο δύο ψηφιακές εισόδους και τρεις αναλογικές. 

ΑΠΛΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ

Η Yamaha σε αυτή γενιά έδωσε μεγάλο βάρος στο user interface και την απλότητα. Τόσο η οθόνη της πρόσοψης όσο και τα OSD των 4Κ διακρίνονται για τις λεπτομερείς απεικονίσεις τους, τα σύγχρονα γραφικά και την ευκολία της πλοήγησης.

Η όψη του RX-V6Α είναι εντελώς καινούργια και ιδιαίτερα ελκυστική. Η πρόσοψη χωρίζεται σε δύο τμήματα-επίπεδα, με το άνω μαύρο γυαλιστερό μέρος να περιλαμβάνει το πελώριο ρυθμιστικό στάθμης στο κέντρο του και δεξιά το περιστροφικό πολυ-πλήκτρο επάνω από τις λειτουργίες αφής, που περιλαμβάνουν τα preset (Scene 1-4), το connect για να δει η εφαρμογή MusicCast τον ενισχυτή και το return για τις επιστροφές από τις σελίδες του μενού.

Το κάτω μέρος είναι μια λωρίδα σε γκρι ματ χρώμα που περιλαμβάνει από αριστερά το πλήκτρο εκκίνησης, τη θύρα USB-A, την υποδοχή του μικροφώνου για το σύστημα ακουστικής ισοστάθμισης YPAO και την έξοδο 6,3 χλστ. των ακουστικών. To YPAO εδώ παρέχει μέχρι 8 θέσεις μέτρησης αλλά μόνο μία στην περίπτωση που έχουμε ασύρματα συνδεδεμένα κανάλια.

Η πλάτη του νέου Yamaha είναι ασυνήθιστα απλή για πολυκάναλο ενισχυτή, καθώς η εταιρία αποφάσισε να αποκλείσει εντελώς τις αναλογικές διασυνδέσεις εικόνας και τοποθέτησε τις ελάχιστες δυνατές θύρες για τον ήχο που, πάντως, είναι επαρκείς με τα σημερινά δεδομένα. Επίσης, εδώ έχουμε μόλις επτακάναλη σύσταση και οι προενισχυτικές έξοδοι περιορίζονται στα front και σε δύο μονοφωνικές για υπογούφερ, με τα βύσματα των ηχείων να είναι πλαστικά τυπικής ποιότητας.

Αυτές οι οικονομίες πληγώνουν τον εντυπωσιασμό αλλά όχι την ουσία, καθώς έχουμε συνηθίσει να κοιτάζουμε πιο πολύ τις γεμάτες πλάτες των AV παρά τον εσωτερικό τους κόσμο. Όμως ο RX-V6A καθόλου δεν τσιγκουνεύεται στο μέγεθος του τροφοδοτικού, που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο μετασχηματιστή με πυρήνα ΕΙ και δύο custom πυκνωτές εξομάλυνσης των 8.200μF ο καθένας.

Η αρχιτεκτονική του είναι τακτική, υπάρχουν αρκετές πλακέτες και καλός διαχωρισμός των λειτουργιών και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι πολύ ικανοποιητική, χωρίς φυσικά να φθάνει στα επίπεδα των δικάναλων A-S της εταιρίας.

Εντυπωσιάζει η σειρά με τα 14 τρανζίστορ ισχύος της Sanken (A1695 & C4468), τοποθετημένα υπό γωνία σε μια μεγάλη ψήκτρα που διατρέχει το εσωτερικό πίσω από την πρόσοψη, με το κάθε κανάλι να ξεπερνάει τα 100Wrms/8Ω που είναι και η ονομαστική τιμή για τη στέρεο λειτουργία, με τον συντελεστή απόσβεσης στο 100.

ΣΕ ΠΑΡΑΣΕΡΝΕΙ

Με το πλήκτρο straight στο τ/χ ακούμε το σήμα μας σε native μορφή χωρίς επεξεργασίες και με το Pure Direct παρακάμπτονται στάδια τονικότητας και επεξεργασίας, σβήνει η οθόνη και απλοποιείται η προενίσχυση. Όπως και στους προσιτούς Α-S, η βελτίωση στη διαφάνεια με αυτό είναι εντυπωσιακή, όμως το μηχάνημα «ανοίγει» πολύ και αν υπάρχει θόρυβος και παραμορφώσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης αυτός θα περάσει στον ήχο μας, περιορίζοντας τις δυναμικές.

Η συμβουλή μας είναι να παίζετε χωρίς αυτό εκτός κι αν το ρεύμα σας είναι «φροντισμένο». Πάντως, ο RX-V6A παίζει υπέροχα και χωρίς το Pure Direct, έχει άριστη ανάλυση, γεμάτα σώματα, καταπληκτικό ρυθμό, ογκώδεις και γλυκές μεσαίες συχνότητες, με λίγο πιο στρογγυλό και «κλειστό» upper bass από τους δικάναλους της εταιρίας, που επιπλέον είναι ταχύτεροι και με καλύτερο έλεγχο στις μεγάλες στάθμες.

Όμως με τον RX-V6A κανείς δεν μπορεί πια να μιλήσει για «χάσμα» απόδοσης αλλά για έναν ήχο με audiophile χαρίσματα που, απλά, είναι λίγο πιο «ασφαλής» από τους αντίστοιχους δικάναλους. Μάλιστα, το βαθύ μπάσο του ενισχυτή είναι εντυπωσιακά ισχυρό και στακάτο, ιδανικό για κινηματογραφική απόλαυση αλλά και για λίγο πιο ζεστή αναπαραγωγή μουσικής που θα ταιριάζει πιο εύκολα με τα συνοδά της κατηγορίας του.

Η χρήση του RX-V6A είναι απροβλημάτιστη και το μόνο που πρέπει να θυμηθείτε είναι να πιέσετε το connect της πρόσοψης αλλιώς η MusicCast app δεν θα μπορέσει να τον εντοπίσει. Μέσω αυτής ακούμε τις υπηρεσίες ροής, τα αρχεία του υπολογιστή και του USB stick, επιλέγουμε τις εισόδους του και κάνουμε ρυθμίσεις τονικότητας ενώ μπορούμε να «συνδέσουμε» τα ασύρματα ηχεία της οικογένειας MusicCast στις θέσεις surround και subwoofer για μια απροβλημάτιστη εγκατάσταση.

Οι αναλυτικές ρυθμίσεις γίνονται μέσω των OSD, όπου επιλέγουμε τη θέση των καναλιών ύψους, τη σύσταση των ηχείων του συστήματος και φυσικά τρέχουμε το YPAO με το παρεχόμενο μικρόφωνο (δυστυχώς, δεν παρέχεται τριπόδι). Ο RX-V6A δίνει πολύ καλό ήχο μέσω της ethernet και δεν έχει να ζηλέψει πολλά από παρόμοιας τιμής δικτυωμένους δικάναλους, όμως δεν μπόρεσε να δει τα .dsf μας από εκεί.

Αντίθετα, τα είδε και τα έπαιξε καταπληκτικά μέσω της USB-B, αποδίδοντας πολύ εκτεταμένες μεσαίες συχνότητες, πλούσια υφή και μεγάλη σκηνή, με άφθονη ανάλυση και έντονο συναισθηματικό φορτίο σε αγαστή συνεργασία, όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρία. Ο RX-V6A δείχνει να ακολουθεί τα αχνάρια των κορυφαίων Α-S με τα mosfet, είναι γεμάτος, γλυκός, πυκνός και ορμητικός, με ζωηρές δυναμικές και λεπτομέρεια απόλυτα ενταγμένα στον ρυθμό, δίνοντας έναν βιωματικό ήχο που δεν μπορείς να βαρεθείς αφού δεν έχει κανέναν περιττό εντυπωσιασμό.

Με δεδομένη την πολυσχιδή αποστολή του, πραγματικά δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε περισσότερα σε επίπεδο ηχητικής απόδοσης. Με δυο λόγια, ο RX-V6A παίζει τόσο όμορφα και «φρέσκα» όσο δείχνει, κοσμώντας με την παρουσία του την κατηγορία τιμής.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΙΔΟΣ: Eνισχυτής ΑV, 7 καναλιών με 4K scaler, streamer και gaming δυνατότητες
ΙΣΧΥΣ: 2x100W/8Ω (0,06% THD, 20-20KHz, 2ch.)
HDR/DAC: HDR10+, Dolby Vision/ BB PCM5102A
EΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΗΧΟΥ: Cinema DSP (17 ρυθμοί), Height Virtualization, Virtual Cinema Front, Virtual Surround Back, compressed music enhancer, YPAO RSC Multi Point, Straight, Pure Direct, Silent Cinema (πολυκάναλο πεδίο από τα ακουστικά)
GAMING: 4K/120Hz pass through, Variable Refresh Rate (VRR), Quick Frame Transport (QFT), Auto Low Latency Mode (ALLM) μέσω αναβάθμισης του λογισμικού
ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital+& Surround, DTS:X, DTS-HD
STREAMER: Amazon Music, Qobuz, Pandora, Spotify, Tidal, NetRadio, Deezer, Server
ΔΕΚΤΕΣ: FM και DAB
ΕΙΣΟΔΟΙ: 7xHDMI (3x8K/60Hz-4K/120Hz pass through), USB-A,  LAN, WLAN, Bluetooth 4.2, AirPlay2, Toslink, coaxial, 3xline (200mV/47ΚΩ), phono MM (3,5mV/47KΩ)
ΕΞΟΔΟΙ: HDMI 2.1 (eARC, CEC), pre-out  L&R, 2xsub out (1V/470Ω), ακουστικά (>16Ω), BT headphone out
ΠΑΙΖΕΙ: WAV, FLAC (32bit/384KHz), ALAC, 4xDSD (11,2MHz), MP3, WMA, AAC
ΕΞΤΡΑ: MusicCast streaming, Google Assistant, Amazon Alexa, bi-amp mode (SP2), Zone 2 (SP1), wireless surround speakers & subwoofer (MusicCast family)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΒxΥ): 435 x377x171 χλστ.
ΒΑΡΟΣ:  9,8 κιλά

90%

ΣΧΟΛΙΟ

Νέα στάδια ισχύος με ήχο υψηλής ανάλυσης, phono stage, MusicCast και μετατροπείς της Burr-Brown δίνουν μια ολοκληρωμένη μουσική εμπειρία. Μενού στα 4Κ, είσοδοι HDMI 8Κ pass through με έμφαση στο gaming, σύσταση μέχρι 5.1.2 και ασύρματα πίσω ηχεία/υπογούφερ για ένα σύγχρονο και βολικό πολυκάναλο set-up. Ο νέος Yamaha RX-V6Α τα κάνει όλα και τα κάνει πολύ καλά.

Φ. ΝΑΚΑΣ
ΕΠΑΦΗ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 698€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα