hxosplus.gr
H τεχνολογία του πολιτισμού

Huawei FreeBuds 4i Review: Ανατροπή στην εισαγωγική κατηγορία με 10 ώρες μπαταρία, ΑΝC και εξαιρετικό ήχο

Ανάμεσα στα καλύτερα true wireless ακουστικά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι το FreeBuds Pro της Huawei το οποία μήνες τώρα μας συντροφεύει καθημερινά στις προσωπικές μουσικές αναζητήσεις και συνομιλίες.

Έχει μπαταρία που κρατάει πολύ, ισχυρό σύστημα ακύρωσης (εξουδετέρωσης θα έλεγα) των θορύβων του περιβάλλοντος, καλά μικρόφωνα και έναν γεμάτο και πυκνό ήχο με ανάλυση. Κοστίζει όμως περίπου 150 ευρώ και έτσι δεν είναι για όλους.

Τώρα με το νέο FreeBuds 4i, που δοκιμάζουμε εδώ, η Huawei κάνει το ήχο της πιο δημοκρατικό… μιας και με το μοντέλο αυτό απευθύνεται σε πολλούς περισσότερους χρήστες. Το FreeBuds 4i, που κυκλοφορεί τώρα στην ελληνική αγορά σε λευκό και μαύρο, έχει πολλά κοινά στοιχεία με το Pro αλλά σε μια πολύ χαμηλότερη τιμή.

Μοιράζονται σχεδόν το ίδιο design, την ίδια app (γνωστή ως AI Life) και την ίδια εμπειρία χρήσης.

Πρόκειται για ακουστικά με σύστημα ενεργής ακύρωσης των θορύβων (ANC), είναι συμβατά με Android και iOS συσκευές, ακόμη και με laptop και τηλεοράσεις. Χρησιμοποιούν την τελευταία έκδοση του Bluetooth 5.2 για χαμηλή κατανάλωση, εμβέλεια και περιορισμένο χρόνο καθυστέρησης για gaming ή παρακολούθηση Netflix.

Η θήκη τους είναι έχει οβάλ μορφή και γλιστράει εύκολα στη τσέπη μας. Τα ακουστικά τοποθετούνται στην θήκη από το επάνω μέρος, στέκονται μαγνητικά στην θέση τους και φορτίζουν μέσω δύο επαφών. Αν τα αφήσουμε εκεί για μια ώρα τα FreeBuds 4i θα φορτιστούν στο full, αν πάλι βιαζόμαστε σε 10 λεπτά θα λάβουμε περίπου 4 ώρες αυτονομία. Όπως καταλάβετε στο θέμα της μπαταρίας τα FreeBuds 4i είναι απίστευτα. Σε πλήρη φόρτιση κρατάνε σχεδόν 10 ώρες χωρίς ANC ή 7 ώρες με ANC, ενώ η θήκη παρέχει άλλη μια πλήρη φόρτιση.

Στο πλάι της θήκης υπάρχει ένα πλήκτρο χρήσιμο για την Bluetooth σύνδεση των ακουστικών με οποιαδήποτε συσκευή. Οι χρήστες Android κινητών συνδέονται αυτόματα αρκεί να κατεβάσουν την εφαρμογή AI Life που παρουσιάζει σε «%» τις στάθμες των μπαταριών κάθε ακουστικού ξεχωριστά αλλά και της θήκης. Οι χρήστες iOS συσκευών δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά όπως είπαμε με το πλήκτρο στο πλάι της θήκης μπορούν εύκολα να συνδεθούν με οποιοδήποτε iPhone, iPad ή Mac επιθυμούν.

Σε κάθε ακουστικό υπάρχουν δύο μικρόφωνα, που συνδυάζονται ανάλογα, για το σύστημα ANC και για τις συνομιλίες μας. Επιπλέον υπάρχει ένας αντιανεμικός σωλήνας που καταστέλλει στην επίδραση του αέρα στα μικρόφωνα ώστε να συλλαμβάνουν την φωνή μας με αποτελεσματικότητα και χωρίς θόρυβο. Όλα αυτά βέβαια υποστηρίζονται από τεχνολογία AI με βάση νευρωνικά δίκτυα, ώστε κάθε φορά να επιτυγχάνεται καθαρή λήψη της φωνής μας.  

Ο οδηγός των FreeBuds 4i έχει διάμετρο 10 χιλιοστών και είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον ανταγωνισμό της κατηγορίας. Αυτός έχει διάφραγμα από πολυμερές υλικό τύπου PEEK+PU για να είναι ελαφρύς και ελαστικός, επίσης χαρίζει στον μεγάλης διαμέτρου αυτό οδηγό ευαισθησία και εκτεταμένη απόκριση συχνοτήτων, δυναμικές και ανάλυση.

Βέβαια σ’ όλα αυτά βοηθάει και η ειδικά μελετημένη καμπίνα (σώμα του ακουστικού) που είναι τοποθετημένος ο οδηγός για σφιχτό μπάσο. Επιπλέον η Huawei έχει προσθέσει στο FreeBuds 4i ανεξάρτητο υποθάλαμο πίσω από το οδηγό για την απόσβεση των κυμάτων ώστε ο ήχος που εξάγεται να είναι καθαρός. Ο κατασκευαστής αναφέρει ότι έχει «κουρδίσει» τα FreeBuds 4i με βάση την pop μουσική όπου ακούν και οι περισσότεροι ακροατές.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η Huawei το παλεύει τελευταία πολύ με την ηχητική ποιότητα, μάλιστα συνεργάζεται και με την Devialet για τα ηχεία που κατασκευάζει. Επομένως τίποτε δεν έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ.

Κατεβάσαμε την εφαρμογή AI Life, πραγματοποιήσαμε όλες τις ενημερώσεις firmware που ήταν διαθέσιμες και τα FreeBuds 4i ήταν έτοιμα για χρήση. Όλες τις ενέργειες που προσφέρει η εφαρμογή μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε και με taps ή/και αγγίγματα στην επιφάνεια των ακουστικών.

Μάλιστα κάθε φορά αυτά μας επιβεβαιώνουν την επιλογή μας με μια γλυκιά γυναικεία φωνή στα αγγλικά (Δείτε το βίντεο την έχουμε ηχογραφήσει). Υπάρχει ένα μόνο επίπεδο ANC και ένα μόνο επίπεδο Awareness. Το ANC είναι αρκετά αποτελεσματικό όπως σχεδόν σ’ όλα τα ακουστικά αυτού του τύπου, εξουδετερώνει ειδικά στις χαμηλές των θορύβων κατά -20dB, στρώνοντας έτσι ένα ήσυχο περιβάλλον για να ακούσουμε μουσική.

Αν πάλι δεν σας αρέσει να χάνετε την επαφή σας με το περιβάλλον τότε ακούστε τα με ANC off, γιατί ακόμη και η παθητική απομόνωση των ακουστικών είναι εξαιρετική.

Επόμενο βήμα ήταν το πέρασμα του ακουστικού από το εργαστήριο προκειμένου να μετρήσουμε τις επιδόσεις τους, με την χρήση ειδικής «εικονικής» κεφαλής με μικρόφωνα στην θέση των αυτιών.

Κατά την διάρκεια των μετρήσεων διαπιστώσαμε ότι το FreeBuds 4i έχει ικανή στάθμη (ένταση) για να οδηγήσει το μετρητικό μας σύστημα, κάτι που δεν συμβαίνει στο πλήθος των ακουστικών της κατηγορίας.

Eξαιρετική μέτρηση στο εργαστήριο

Ακόμη διαπιστώσαμε ότι τα ear-tip είναι εξαιρετικής ποιότητας, ανθεκτικά, ανατομικά και καλοφτιαγμένα. Αυτά όχι μόνο βοηθούν στην καλή εφαρμογή του ακουστικού στο αυτί μας, αλλά και μας απομονώνουν σημαντικά (παθητικά) από τους θορύβους του περιβάλλοντος.

Τα ear-tip που είναι κατασκευασμένα από λευκή σιλικόνη, τα λευκά δοκιμάσαμε, χαρίζουν καλό κράτημα του ακουστικού στη θέση του ακόμη κι αν αθλούμαστε, ενώ έχουν μια ειδική γρίλια στην έξοδο του ήχου προς το αυτί μας για την εξισορρόπηση της ακρόασης.

Αυτή η μικρή λεπτομέρεια δείχνει την επιμέλεια της Huawei ως προς το ηχητικό «κούρδισμα» των FreeBuds 4i, ακόμη και σ’ αυτή την κατηγορία.

Ψάχνοντάς το ακόμη περισσότερο παρατηρήσαμε ότι η έξοδος του ήχου γίνεται μέσω ενός οβάλ σωλήνα και όχι κυκλικού όπως συνήθως, γεγονός που παρέχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά διασποράς, μεγάλη έκταση των υψηλών συχνοτήτων καθώς και χαμηλές παραμορφώσεις. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν στις μετρήσεις μας, στοιχεία που άνετα χαρίζουν στα FreeBuds 4i αύρα in-ear monitor ακουστικού.

Οι ακροάσεις των ακουστικών έγιναν κυρίως με Master τραγούδια από το Tidal με smartphone των Samsung, TCL και Huawei, αλλά και από τηλεόραση της Philips και laptop της HP. Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις ότι έχεις στ΄ αυτιά σου ένα περιποιημένο ζευγάρι ακουστικών που δεν σε κουράζει η πολύωρη χρήση του.

Τα ακουστικά έχουν έντονη αίσθηση του ρυθμού, πλούσια παρουσία και όμορφη περιγραφή της μουσικής.  Διαθέτουν όγκο, δηλαδή χαμηλές με ατάκα, έλεγχο και ωραία έκταση.

Η μεσαία περιοχή διακρίνεται για την διαύγειά της, στην αρχή μπορεί να ακούγονται λεπτόηχα, αλλά μια προσεκτική ακρόαση θα δείξει ότι υπάρχει αναλογία των διαστάσεων ανάμεσα στους ερμηνευτές, τα όργανα και το χώρο όπου έγινε η ηχογράφηση.

Στις υψηλές συχνότητες έχουμε καθαρότητα, λεπτομέρειες και ακρίβεια. Δεν υποφέρουν από θέματα συμπίεσης, μεταδίδουν με άνεση πολύ ενέργεια στον ακροατή και αν ασχοληθούμε λίγο με τον ισοστάθμιστη (EQ) του player του smpartphone μας θα κατορθώσουμε τα FreeBuds 4i να αποκτήσουν αξιοσημείωτες περιγραφές φωνών, χωρικής πληροφορίας και έκτασης.

Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα εξαιρετικό ακουστικό που εύκολα ξεχωρίζει από το πλήθος.

Γράφαμε όλα τα παραπάνω χωρίς να γνωρίζουμε την τελική τιμή των FreeBuds 4i. Όταν μάθαμε ότι κοστίζουν 89 ευρώ και έρχονται με δώρο ένα έξυπνο ρολόι (Huawei Band 4) σίγουρα κολλήσαμε. Εξαιρετικά ακουστικά με μια ακόμη πιο εξαιρετική τιμή.

Σύμφωνα με τις επιδόσεις τους, σίγουρα περιμέναμε να ακούσουμε τιμή κοντά στα 150 ευρώ, αλλά η Huawei πάντα κάνει το θαύμα της.

TEXNIKA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Huawei FreeBuds 4i
EIΔΟΣ: Buds, in-ear Bluetooth ακουστικά με ακύρωση του θορύβου ANC
ΟΔΗΓΟΙ: 10 χλστ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ: 10 ώρες ακουστικά + 10 ώρες θήκη
ΧΡΟΝΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ: 4 ώρες για 10 λεπτά φόρτιση
BLUETOOTH: v5.2, ACC, SBC
ΑΛΛΑ: USB-C
ΑΞΕΣΟΥΑΡ: Καλώδιο φόρτισης USB-C, 3 ζεύγη αντάπτορες σιλικόνης
BAΡΟΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ/ΘΗΚΗΣ: 5,5 γρ. / 36,5 γρ

84%

ΣΧΟΛΙΟ

Ένα στιλάτο true wireless ακουστικό με δυνατή μπαταρία, τάχιστη φόρτιση, περιποιημένο ήχο και αποτελεσματική ενεργή ακύρωση των θορύβων του περιβάλλοντος.

HUAWEI GREECE
ΕΠΑΦΗ
  • AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΙΜΗ: 89 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα