Αλλάξουν όλα στις ενεργειακές ετικέτες των τηλεοράσεων για το 2021. Σύμφωνα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τηλεοράσεις που θα κυκλοφορήσουν φέτος, το 2021, θα πρέπει να έχουν νέες ενεργειακές ετικέτες που θα «κρύβουν» πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την συσκευή. Μάλιστα θα έχουν και barcode (ένας κωδικός QR) όπου ο χρήστης με την βοήθεια του κινητού θα λαμβάνει ακόμη περισσότερα ενεργειακά στοιχεία για την τηλεόραση που αγόρασε ή σκέφτεται να αγοράσει. Πρόσθετες, επίσημες (μη εμπορικές) πληροφορίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ετοιμάσει μια βάση δεδομένων στην οποία όλοι οι κατασκευαστές οφείλουν να καταχωρίσουν τα στοιχεία των τηλεοράσεων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. Τα στοιχεία αυτά εισάγονται προς το παρόν από τους κατασκευαστές στη βάση δεδομένων EPREL της ΕΕ, η οποία θα τεθεί στη διάθεση κάθε Ευρωπαίου πολίτη μέσα στους προσεχείς μήνες.
Οι νέες ενεργειακές ετικέτες θα απεικονίζουν όχι μόνο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και άλλες πληροφορίες σχετικές ή μη με την ενέργεια, με διαισθητικά εικονογράμματα, για τη σύγκριση των προϊόντων και καλύτερα ενημερωμένη επιλογή αγοράς.
Oι νέες τηλεοράσεις πρέπει να φέρουν ετικέτα με κλίμακα ενεργειακής απόδοσης που κυμαίνεται σήμερα από A +++ (πιο αποδοτικό) έως G (λιγότερο αποδοτικό).
Η βαθμολογία καλύπτει το μέγεθος της οθόνης, οπότε μια μικρή αναποτελεσματική τηλεόραση στην κατηγορία Β θα μπορούσε να έχει την ίδια κατανάλωση ενέργειας με μια μεγαλύτερη, αλλά πιο αποτελεσματική, τηλεόραση στην κατηγορία Α +++.
Οι νέες ετικέτες θα δείχνουν επίσης την αποτελεσματικότητα μιας τηλεόρασης όταν εμφανίζει περιεχόμενο σε HDR, καθώς μπορεί να καταναλώνει διπλάσια ενέργεια από άλλες ρυθμίσεις.
Επιπλέον, η ετικέτα θα εμφανίζει επίσης πληροφορίες σχετικά με το διαγώνιο (το μέγεθος) της οθόνης και το επίπεδο ανάλυσης, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν καλύτερα παρόμοιες οθόνες.
Όταν μια τηλεόραση είναι απενεργοποιημένη, η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να είναι κάτω από 0,3 W, και εάν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να είναι κάτω από 1 W.
Για τηλεοράσεις που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής δικτύου, δηλαδή όταν μπορούν να ενεργοποιηθούν από απόσταση μέσω διιαδίκτυου, η χρήση ενέργειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3W.
Οι τηλεοράσεις θα πρέπει να μπαίνουν αυτόματα σε κατάσταση αναμονής ή αναμονής δικτύου εντός τεσσάρων ωρών από την τελευταία αλληλεπίδραση του χρήστη, γιατί αυτός μπορεί να έχει κοιμηθεί μπροστά στην τηλεόραση ή να έχει ξεχάσει να την απενεργοποιήσει.
Από την 1η Μαρτίου 2021, ο νέος κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό για τις ηλεκτρονικές οθόνες (ΕΕ) 2019/2021 θα καταργήσει τον ισχύοντα κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό για τηλεοράσεις (ΕΚ) αριθ. 642/2009.
Επιπλέον, ο κανονισμός θα προσαρμόσει τις ελάχιστες απαιτήσεις στις σύγχρονες τεχνολογίες και θα περιλαμβάνει στοιχεία για εύκολη επισκευή (service).
Τα τμήματα μιας τηλεόρασης που μπορούν εύκολα να πάθουν ζημιά, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές εντός τριών εβδομάδων, για τουλάχιστον επτά χρόνια ακόμη και αν το μοντέλο δεν είναι πλέον σε παραγωγή. Αυτό ισχύει επίσης για οδηγίες επισκευής και για ενημερώσεις λογισμικού.
Ο νέος κανονισμός ενισχύει περαιτέρω τη μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση ενέργειας όταν η τηλεόραση είναι εκτός λειτουργίας ή σε κατάσταση αναμονής. Επιπλέον, οι έξυπνες τηλεοράσεις πρέπει να έχουν απενεργοποιήσει την κατάσταση αναμονής δικτύου από προεπιλογή για καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας όταν η τηλεόραση δεν χρησιμοποιείται.
ΔΟΚΙΜΗ
Η πρώτη τηλεόραση που έφτασε στα χέρια μας το 2021 ήταν η 55P815 της TCL, μια εισαγωγική 4Κ Android TV τηλεόραση 55 ιντσών, η οποία είχε δύο ενεργειακές ετικέτες. Την παλιά και την καινούρια. Στην παλιά η τηλεόραση ήταν κατηγορίας «Α+», ενώ στην καινούρια του 2021 είναι κατηγορίας «F». Αυτό και μόνο δηλώνει πόσο οι νέες οδηγίες της E.E. θα φανερώσουν το πραγματικό ρεύμα που καταναλώνει μια τηλεόραση.
Μάλιστα στην νέα ετικέτα η TCL αναφέρει με την ενεργοποίηση του HDR η κατηγορίας της είναι «G», η πιο «βαριά» από άποψης κατανάλωσης. Υπάρχει και το barcode QR, αλλά προς το παρόν η βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ανοίγει. Αυτό θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2021.
Κατά τα άλλα η νέα ετικέτα αναφέρει ότι πρόκειται για τηλεόραση 55 ιντσών ανάλυσης 3840×2160 pixels (το στοιχείο αυτό δεν το είχαν οι παλιές ετικέτες) και έχει κατανάλωση (όχι με HDR): 65kWh/1000h. Η παλιά ετικέτα αναφέρει 96kWh/έτος. Επομένως οι νέες ετικέτες έχουν ένδειξη κατανάλωσης σε 1000 ώρες και όχι γενικά ανά έτος που δεν γνωρίζουμε πόσο την χρησιμοποιεί ένας θεατής. Μάλιστα η ίδια τηλεόραση, αναφέρει, με το HDR ενεργοποιημένο έχει κατανάλωση 103kWh/1000h. Είδατε ότι τα έξτρα συστήματα των συσκευών μας καταναλώνουν ρεύμα και μάλιστα πολύ.
Δηλαδή στην 55P815 η κατανάλωση χωρίς HDR είναι 65kWh και με HDR είναι 103kWh.
Άξιο απορίας θα είναι να δούμε τις Τουρκικές τηλεοράσεις (που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με ονόματα όπως Toshiba, Finelux, Hitachi κ.λ.π.) σε ποια ενεργειακή κατηγορία θα είναι, όπως και άλλες που έρχονται από ανώνυμες άκρες της Κίνας. Ειδικά στο HDR… και πως θα τις μετρούν στην Ελλάδα για να ενημερώσουν τη βάση δεδομένων της Ευρωπαικής Ένωσης.
Εμείς χαιρετίζουμε την κίνηση αυτή της E.E. και περιμένουμε ακόμη περισσότερες ενεργειακές ετικέτες…